CoTo Opublikowano 15 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Witam Mam pytanie, na co zwracać uwagę przy zakupie zestawu filtrów do wody? Myślę nad takimi zestawami. Czy będą ok? Czy nie będzie potem problemu z dokupieniem wkładów? Jakie wkłady zastosować? KLIK 1 KLIK 2 KLIK 3
awiator Opublikowano 15 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Od prawie 4 lat użytkuję taki 3 stopniowy zestaw z linku pierwszego. Na początku miałem filtr piankowy, węglowy i zmiękczający. Z moich obserwacji działa on bardzo dobrze. Zaraz po wymianie woda jest super. Żadnego osadu ani w czajniku ani kamienia na armaturze. Jednak aby to działało to trzeba te filtry (z wyjątkiem piankowego) często wymieniać a ten zmiękczający regenerować. W praktyce ten zestaw jest na maksymalnie 2m3 co przy moim zużyciu równa się zabawie z filtrami raz w tygodniu. W międzyczasie przeczytałem o negatywnym wpływie działania zmiękczonej wody przy użyciu żywicy PUROLITE na organizm (wymiana porządanych i zbawiennych dla zdrowia jonów wapnia na jony soli - szkodliwe w dużej ilości) i postanowiłem zrezygnować z ostatniego stopnia. Jakiś czas temu kupiłem spory zapas filtra węglowego i piankowego dlatego puki się nie skończą to będę tego używał ale pewnie niedługo skończę tylko na mechanicznym oczyszczeniu w stopniu pierwszym bo faktycznie ten filtr wychwytuje sporo rdzy i piasku. Gdybym mógł sobie na to pozwolić to pewnie teraz bym poprowadził oddzielna instalacje do celów spożywczych i sanitarnych. Na sanitarnej zamontował bym komplet a na spożywczej co najwyżej filtr węglowy. Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka
shogunzlasa Opublikowano 17 Kwietnia 2020 #3 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Takie filtry są kant tyłka rozbić. Robione w ciemno bez badania wody tym bardziej. Jeden-dwa filtry jako zabezpieczenie przed piachem / osadami OK, ale uzdatnianie wody to poroniony pomysł. Plus dobrze zrobić bypass w razie jakby uszczelka poszła, obudowa pękła itd.
o6483256 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 #4 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 filtr przed instalacją 50mikronów wystarczy, na resztę filtrów szkoda pieniędzy.Wymieniam co 20m3
awiator Opublikowano 17 Kwietnia 2020 #5 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Takie filtry są kant tyłka rozbić. Robione w ciemno bez badania wody tym bardziej. Jeden-dwa filtry jako zabezpieczenie przed piachem / osadami OK, ale uzdatnianie wody to poroniony pomysł. Plus dobrze zrobić bypass w razie jakby uszczelka poszła, obudowa pękła itd.A co ja wyżej napisałem:) Oczywiście by pass posiadam oraz odejście na wodę do celów ogrodowych przed filtrem. Ja dostałem ten filtr w prezencie to i go założyłem ale szybko doszedłem do takich samych wniosków ja Ty. Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka
CoTo Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Autor #6 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Dziękuję Panowie Czyli jednym słowem dwa stopnie max. Bez zmiękczania wody. O bypassie to nie wiedziałem. Dziękuję za cenne rady.
o6483256 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 #7 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Zmiękczanie wody możesz zrealizować zmiękczaczem, a nie tymi g... filtrami. Przed zmiękczaczem zamontuj 50 mikronów i po wszystkim.
CoTo Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Autor #8 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 A gdybym kupił tylko dwa stopnie to jaki układ lepszy: siatka i sznurek czy siatka i węgiel? Ewentualnie tylko siatka i nic więcej. A co myślicie o zestawie samoczyszczącym z siatką, z odstojnikiem i kranikiem na dole? Nie trzeba rozkręcać i płukać filtra siatkowego. Czy potrzebny jest manometr za filtrem?
awiator Opublikowano 18 Kwietnia 2020 #9 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Jeśli masz naczynie przeponowe w instalacji to tam masz manometr i za filtrami nie potrzebujesz drugiego.Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka
CoTo Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Autor #10 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Naczynie mam ale manometru nie mam tam zabudowanego. Mam tylko manometr na reduktorze za licznikiem.
sambor Opublikowano 18 Kwietnia 2020 #11 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, CoTo napisał: Ewentualnie tylko siatka i nic więcej. Wystarczy w zupełności wymienny sznurkowy 50 mikronów 1 godzinę temu, CoTo napisał: A co myślicie o zestawie samoczyszczącym z siatką, z odstojnikiem i kranikiem na dole? Nie trzeba rozkręcać i płukać filtra siatkowego Mam i nie polecam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.