adamu Opublikowano 7 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Witam, mam pytanie do osób w temacie . Chcę wymienić 2 letni kocioł defro komfort eko pz r 30kw i nie wiem czy w obecnej sytuacji w kraju ( chodzi o ustawy anty-smogowe) mogę go bez obaw wystawić na jakiś portal aukcyjny ? Kocioł 2 lata mało używany zmuszony jestem zmienić , ponieważ zapotrzebowanie mam 12kw. , kocioł więcej w podtrzymaniu niż pracy w zime jeszcze jakoś szło wytrzymać ,ale tak jak teraz spada zapotrzebowanie na kilka kw to sam dym i niska temp spalin ,a w tej sytuacji szkoda pieca , komina i nerwów o marnowaniu opału nie wspomnę . Tak jak pytałem mogę go wystawiać czy tylko gdzieś po znajomych pytać , ewentualnie forum ? Pozdrawiam .
Juzef Opublikowano 7 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Formalnie sprzedaż (/leasing/wypożyczenie/darowizna i co tam jeszcze Polak wymyśli) kotła poniżej 5. klasy jest zabroniona. Największe serwisy aukcyjne/ogłoszeniowe albo w ogóle nie pozwolą wystawić, albo usuną ogłoszenie.
adamu Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Autor #3 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Rozumiem , czyli zostaje opcja numer dwa . Bo nie będę złomował kotła ,a również nie korzystam z różnego typu dofinansowań.
Pieklorz Opublikowano 7 Kwietnia 2020 #4 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Opcja nr3 jak to u nas bywa... Wystawiasz do sprzedaży palnik że sterownikiem oraz dmuchawą i kocioł gratis do tego dorzucisz... Tak to prywatne osoby obchodzą aby sprzedać starszy i sprawny zestaw. Może się uda i może przejdzie na OLX
adamu Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Autor #5 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 O pomysł dobry . Nie wiem wgl jak w przypadku kotła wycenić jego wartość , ale po 2 lata użytkowania od 40% wartości chyba zacznę . Jako nowy kocioł już wcześniej planowałem skamp-pv , teraz widziałem są opcje przyszłościowe z dołożeniem palnika pod pellet czy tez zapalarka do eko . Warto jeśli tak do do kiedy czekać na zakup takiego kotła , bo 20kv chyba niedostępny teraz ?
SUSPENSER Opublikowano 10 Kwietnia 2020 #6 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Przy zapotrzebowaniu 12 kW wystarczy PV-13 lub Skam Technix BIO 15
adamu Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor #7 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Temat już poruszałem ,trzeba jeszcze doliczyć cwu i wychodził skamp 20kw . Warto uwzględniać cwu czy w takim przypadku 13kw i cwu na priorytet zamiast pomp równoległych .? U mnie baniak 150l pompa go dość szybko ładuje .
eliks Opublikowano 10 Kwietnia 2020 #8 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Ale pisaliśmy Ci abyś tego CWU w ogóle nie wliczał. Za duży kocioł będzie Ci sprawiał problem w zimy jakie mamy teraz.
FAFAŁ Opublikowano 10 Kwietnia 2020 #9 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 15 powinna być ok . Ten baniak non stop nie będzie pobieral mocy z kotla . A w tym czasie gdy on będzie nagrzany nie będzie co z tą mocą zrobić . W razie czego niech pieklorz podpowie Ci opcje ze zmiana rusztu na ten z większą ilością otworów . Wiem że taka możliwość w esfałce jest .
KKTS Opublikowano 10 Kwietnia 2020 #10 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Pozostaje jeszcze wystawienie na mniejszych portalach z ogłoszeniami lokalnymi, gdzie nie sprawdzają tak dokładnie kto co wystawia i nie usuwają od razu ogłoszeń. Na OLX w ogóle nie przechodzi takie ogłoszenie weryfikacji, ale na mniejszym portalu przeszło i kocioł zasypowy sprzedany że tak powiem lokalnie. Kolega mi mówił hehe :P
adamu Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor #12 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Wystawiałem tutaj go kiedyś na forum , ale zerowy odzew ... Sam kombinowałem zmieniałem paniki z 35kw na 25kw , ale teraz postanowiłem zmienić piec , bo jest masakra . Dom mam duży ale 3/4 pomieszczeń skręcona na termostatach (18-20stopni) wiec zapotrzebowanie może być nawet deczko niższe niż w kalkulatorze ;)
segal21 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 #13 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Witaj, ile to miało by kosztować, co jest na wyposażeniu,jaki ster, i podaj lokalizację.
adamu Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor #14 Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Napisałem PW . Nie pomyślałem jeszcze jak 500kg "wyciągnąć na powierzchnie " wstawiany był po rurkach na podłodze ,ale wcześniej nie było zrobionej piwnicy . No nic pewnie bałagan bedzie ...
KKTS Opublikowano 13 Kwietnia 2020 #15 Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Bałagan będzie na pewno, nie jest łatwo zabezpieczyć kocioł tak, aby nigdzie woda nie wypływała albo sadza się nie wysypywała... Po rurkach chyba najlepsze rozwiązanie, jak masz schody to ze dwie szerokie deski, szerokie pasy i najlepiej kilku silnych chłopa i wyciągacie do góry :) Powodzenia :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.