John56 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 #1 Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Hej. Posiadam w łazience piecyk gazowy Junkers WRDP11-2 do ciepłej wody. Niestety od jakiegoś roku mam z nim niemały problem, bo raz na jakiś czas odmawia posłuszeństwa z błędem A4. Wyguglowałem już, że to problem z ciągiem kominowym. W łazience posiadam sufit podwieszany, a spółdzielnia każe mi go zdemontować, bo rzekomo kubatura łazienki jest za mała, a ciągu brak. Kratka wentylacyjna nie wchodzi bezpośrednio do komina, a jest w tym suficie podwieszanym. Moim zdaniem wina leży po stronie przewodu kominowego, który dzielę razem z sąsiadką 2 piętra niżej. Co ciekawe mieszkam już 4 lata w tym mieszkaniu w bloku i nic w nim od początku nie zmieniałem, a problem z piecykiem i zalecenia spółdzielni są od roku... Wracając do tego błędu A4 to wyświetla mi się w dosyć nieregularnych odstępach, a ostatni raz w sierpniu ubiegłego roku. Wrócił wczoraj i dzisiaj. Wystarczy, że zdejmę obudowę piecyka i automatycznie problem znika. Czy możliwe, że to jednak coś nie tak z czujnikiem? Czy zdjęcie sufitu podwieszanego wszystko załatwi?
sambor Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #2 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Sygnalizacja błędu A4 to problem z ciągiem kominowym - możliwe cofanie się spalin, czyli pojawi się w mieszkaniu CZAD! Potrzebny kominiarz, ew przegląd pieca aby sprawdzić poprawność działania układu sygnalizacji - ciąg może być OK, ale sygnalizacja braku ciągu coś nawala. Dodatkowo- blokada kratki nawiewnej do łazienki lub wymiana okien i drzwi wejściowych na szczelniejsze może także spowodować ten objaw.
John56 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor #3 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Mam od dawna sprawnie działający czujnik czadu, choć na szczęście ani razu nie zadziałał jeszcze. Drzwi w łazience praktycznie zawsze otwarte, obowiązkowe otwory też są w nich. Nie wiem czy tylko mi się wydaje, ale 2 razy w ciągu kilku dni pojawił mi się ten błąd na piecyku i za każdym razem WCZEŚNIEJ otworzyłem okno w kuchni. Co jest dziwne, bo z tego co czytałem to otwarcie okna powinno pomóc, a nie zaszkodzić. Tak jak o 8 rano przestał mi działać piecyk tak do 18 dalej wyświetlał się ten komunikat tak jakby czujnik dalej nie ostygł. Dopiero zdjęcie pokrywy na kilka sekund automatycznie pomogło.
sambor Opublikowano 9 Kwietnia 2020 #4 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 21 godzin temu, John56 napisał: za każdym razem WCZEŚNIEJ otworzyłem okno w kuchni. Takie postępowanie powoduje tzw ciąg wsteczny - spaliny idą gdzie im łatwiej, przez mieszkanie do okna - co świadczy o przytkanym kominie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.