AdamSztabach Opublikowano 29 Grudnia 2011 #51 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Tak jak sam Pan napisał 20 cm o trochę mało. Najważniejsze jednak, że jest Pan zadowolony. Oby przy większych mrozach osiągał Pan dalej takie wyniki. Pozdrawiam Adam Sztabach eRzecznik firmy Knauf Insulation
romandom Opublikowano 12 Stycznia 2012 #52 Opublikowano 12 Stycznia 2012 Zapoznaj sie z artykułem Kilka słów o XPS w darmowej gazecie eFachowiec http://efachowiec.info/?site=numer_2011_4
bolsblu Opublikowano 13 Stycznia 2012 #53 Opublikowano 13 Stycznia 2012 Jeśli chodzi o ocieplenie poddasza to powiem tylko tyle, że różnica między wełną z rolki a wełną z rolki plus płyta osb 12mm jest KOLOSALNA. Wchodzę na poddasza gdzie jest blacha i wełna 20cm i jest zimno w zimę nawet bardzo a tam gdzie jest płyta OSB jest o 10 stopni cieplej. Tak samo w lato, poddasze ocieplone tylko wełną zamienia się w saune tak jak pomieszczenie poniżej (sufit z płyt KG). Ktoś napisał, że ocieplenie to nie wydatek a inwestycja i to święta racja. Deskowanie dachu to podstawa a jak nie da rady to płyta osb w środku.
llll Opublikowano 30 Stycznia 2012 #54 Opublikowano 30 Stycznia 2012 witam widzę że proponujecie na samym końcu ocieplić dodatkowo płyta OSB tez tak myślę co dodatkowa izolacja drewniana to drewniana :) ale : jak do niej przymocować płytę KG?? tak aby nie pękała ?robić dodatkowo stelaż?? gdzie założyć folie paro przepuszczalną?? jak mocować płytę OSB na profile metalowe czy bić łaty do krokwi potem wełna 5cm i OSB?
gonzo2 Opublikowano 9 Lutego 2012 #55 Opublikowano 9 Lutego 2012 Witam.Może podepnę się pod temat. Mam "klocek" z lat 70-tych i dach kopertowy nieocieplony.Na stropie mieszanka trocin i wapna około 5-10cm, na to jest połozony stryropian 2x5cm i wylewka betonowa. Czy jeszcze docieplić? Myslałem o wełnie z 10cm,ale może to co jest wystarczy? Co sądzicie?
KERI Opublikowano 11 Lutego 2012 #56 Opublikowano 11 Lutego 2012 Witam wszystkich Na forum ocieplenia jestem nowy lecz w temacie ocieplenia nie całkiem zielony. Od jakiegoś czasu gdy wymieniłem prawie cały dach zamontowałem okna dachowe ,wyłaz do komina interesuje mnie ten temat więc czytam muratory itp. Dowiedziałem się dużo rzeczy a wiele jeszcze nie wiem. Nie wiem zazwyczaj praktycznej strony bo w teorii jest ok. Na tym forum będę miał pytania ale niekiedy znam odpowiedzi na pytania. Czytałem iż kolego " SKRZEŚLAK " ociepliłeś dach wełną mineralną o grubości 20 cm pomiędzy krokwiami i fachowcy byli zadowoleni. Nie trzeba kamery termowizyjnej aby zobaczyć jak ucieka tobie z pięterka ciepło poprzez niezabezpieczone krokwie.jak tr4ochę popada śnieg i przykryje ci dach to poczekaj trochę i wyjdz na zewnątrz i zobaczysz przez dachówki czy co tam masz na dachu gdzie i jak idą twoje krokwie.w tych miejscach nie będzie śniegu. Wyczytałem o tym nie tylko w muratorach ale widziałem u siebie na osiedlu na domach. Prawda jest taka że to co straciłeś na nadbicie krokwi z 16 ma 20 cm kosztowałby cię ruszt i wtedy jak koledzy na tym forum piszą aby układać wełnę z przesunięciem aby nie robić mostków cieplnych a przy tym ociepliłbyś krokwię od dołu 10 i jest ok. Osobną sprawą jest wentylacja wełny./ patrz filmik - od kolegi Mark3/ Jeśli masz membranę /folia paroprzepuszczalna /to można bez szczeliny wentylacyjnej, choć na filmiku ona była pokazana sznurkiem w zygzak pomiędzy krokwiami lecz jeśli masz deskowanie to musi być ta szczelina aby para wodna wraz z ciepłym powietrzem mogła się wentylować i nie zamaczać wełny .wełna mokra to zero ocieplenia. Tyle w tej sprawie mądrości wcześniej wyczytałem choć w tej sprawie będę miał sam kilka pytań do fachowców. Mam nadzieję że mogłem pomóc, bo sam będę wdzięczny za odpowiedzi na moje pytania
KERI Opublikowano 11 Lutego 2012 #57 Opublikowano 11 Lutego 2012 Ponownie witam i od razu pytam. Jak wspomniałem wyżej zrobiłem / zrobili fachowcy /dach. tj wymieniłem 3/4 krokwi na nowe 14x14,nowe płatwie,słupy,jętki,częściowo murłaty i pełne deskowanie na nim papa i dachówka ceramiczna. Robiłem to z myślą adaptacji pięterka, wstawiając okna dachowe. Mam nadzieję że zacznę już coś robić od wiosny ale głowy nie dam czy mi się to uda.Na pewno będę robił to sam bo nie jest to wielka filozofia. Filozofią jak wiem są połączenia płyty kartonowo gipsowej /aby nie pękało na stykach pion poziom/ i tu brak fachowca może wyjść mi bokiem.Wiem ze ocieplając skośne powierzchnie dachu zrobię szczelinę wentylacyjną 4 cm drutem ocynk pomiędzy krokwiami na tzw. zygzaka.od deskowania do drutu 4 cm. pozostaje mi 10 cm na wełnę. Póżniej drugie 10 lub 15 na ruszcie zakrywając krokwie przed przenikaniem ciepła. Następnie paroizolacja i płyta kartonowo-gipsowa zielona/ mało nasiąkliwa wodą. Do tego miejsca nie mam problemu. Ale dalej . Ocieplam od podłogi do samego szczytu i szczelina wentylacyjna też tak będzie przebiegać czyli będzie prześwit między krokwiami i odpatowywanie. Ale jak drugą część dachu zrobię tak samo do utworzy się ta szczelina od jednej murłaty do drugiej . Moje pytanie brzmi którędy ma uchodzić ciepło z zabójczą parą wodną jeśli na szczycie /pod gąsiorami jest szczelnie założona papa,przylepna aluminiowa ,perforowana taśma uszczelniająca. Nie wiem czy obrazowo opisałem o co mi chodzi. Gdybym był lotniejszy w obsłudze komputera to bym narysował bo obrazki są czytelniejsze. Dach robili mi fachowcy i byłem z nich bardzo zadowolony. Oczekuje wszelkich fachowych rad i będę za nie bardzo wdzięczny. Do usłyszenia :rolleyes:
skrześlak Opublikowano 24 Kwietnia 2012 #58 Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Ajajaj ileż mnie tu nie było!! Dostałem powiadomienie na maila z kilku for o nowych postach więc coś napiszę! Bardzo dawno nie przeglądałem nic ze swoich tematów a zima minęła! W domku ciepło utrzymywało się bardzo dobrze i długo mimo dość cienkiej warstwy wełny jakiej użyłem! Przeczytałem na innym forum, że jest promocja Knaufa i co 10 rolka Knaufa jest gratis.. Szkoda, że ja się na to nie załapałem Jak u Was idzie?
Hermogenes Opublikowano 25 Kwietnia 2012 #59 Opublikowano 25 Kwietnia 2012 Napisz gdzie tak dają to wezmę wszystkie (te co 10 rolka) poz Hermogenes
skrześlak Opublikowano 28 Kwietnia 2012 #60 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Na stronie akcjaekoszkola.pl są kupony ale obawiam się, że realizując je musisz wiziąć pozostałe 9 rolek :lol:
sambor Opublikowano 29 Kwietnia 2012 #61 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 W sumie będzie musiał wziąść 10 rolek + 1 dodatkowa - należy czytać regulamin promocji - czyli zamawiasz i płacisz za 100szt, dostajesz 110szt. Pozdrawiam
skrześlak Opublikowano 30 Kwietnia 2012 #62 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Opcja bardzo się opłaca. Czas na generowanie kuponu mamy do 30 czerwca więc jeszcze trochę czasu jest. Chyba zdecyduję się na ocieplenie ścianek w letniaku przez tą promocję :P
sambor Opublikowano 13 Czerwca 2012 #63 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Hej ! podzielę się z wami moimi działaniami z wełną Knaufową Wszystko zaczęło się od konieczności podbicia krokwi z 16cm do 20cm. Zapadła decyzję o dociepleniu docelowo jedynie jedną warstwą między belkami. Po wielu dniach zastanawiania się analizowania i radzenia się znajomych i na forach użyliśmy wełny ekologicznej Knauf Classic z rolki o grubości 20cm. Chwalą ją sobie fachowcy ze względy na komfort montażu (Wełna ekologiczna daje brak efektu pylenia przy wykładaniu) A tu kilka fotek z prac Witam Kolego @skrześlak a jak z zasięgiem komórki w tak izolowanym ( folia metalizowana ) pomieszczeniu? Byłem dziś na budowie u kumpla a tam pod folią metalizowaną zero zasięgu, na zewnątrz 4 kreski a wewnątrz 0-1 czyli praktycznie brak. Facet się zastanawia czy nie zrywać folii metalizowanej i dać zwykłą (żółtą) Czy ktoś miał podobny przypadek? Pozdrawiam
Hermogenes Opublikowano 13 Czerwca 2012 #64 Opublikowano 13 Czerwca 2012 pod blaszanym dachem też jest spore tłumienie ale to chyba dobrze nikt przynajmiej dupy nie zawraca.poz Hermogenes
robertnet Opublikowano 8 Października 2012 #65 Opublikowano 8 Października 2012 Witam, Mam u siebie strych nieużytkowy (dom piętrówka). Jest normalny strop betonowy. Oczywiście ani dach ani strop nieocieplone, na piętrze strasznie mi ciepo ucieka na ten strych i "ciągnie" zimno stamtąd. Chciałbym ocieplić podłogę i wejście (drzwi). Po informacjach uzyskanych z forum wynika, że wełna ok (25-30 cm) byłaby odpowiednia. czy ma to być zwykła wełna czy elewacyjna, czy być może steropian? dodam, że na strychu mam goły beton, nie ma podłogi ani legarów.
sambor Opublikowano 8 Października 2012 #66 Opublikowano 8 Października 2012 Witam Na goły beton lepszy jest styropian z frezem min 20cm np 2x 10 na przemian Pozdr.
Hermogenes Opublikowano 8 Października 2012 #67 Opublikowano 8 Października 2012 A na to na samą górę można położyć starą wykładzinę filcową i chodzi żonka z pranim albo ściężki z cienkiej sklejki,na samo wejście tę dopasuj jakąś klapę ze styropianu oklejonego ową wykładziną coby się nie kruszył.poz Hermogenes
robertnet Opublikowano 8 Października 2012 #68 Opublikowano 8 Października 2012 Czy pod styropian (na beton) jakaś folia ?
automatyk Opublikowano 8 Października 2012 #69 Opublikowano 8 Października 2012 zadnych hydroizolacji ,paroizoalcje robi sie przed przegroda termiczna a nie za dlatego tylko izolacja beton i koniec
sambor Opublikowano 8 Października 2012 #70 Opublikowano 8 Października 2012 Nie, folia to jakbyś dawał wełnę, ale styropian jest lepszy, jeżeli dasz styropian na podłogi EPS100 to można śmiało po nim chodzić o czym pisał Hermogenes.
KamilTracz Opublikowano 8 Października 2012 #71 Opublikowano 8 Października 2012 Ja myślałem najpierw o styropianie 2x6 na przekładkę potem zalać go 6cm warstwą betonu, a teraz bardziej jestem skłonny do ocieplenia stropu wełną 20cm. Podłogi sobie sam nie wyleję, dodatkowo cement, piach też kosztują. Folię, wełnę i wiatrochron sam mogę położyć.
sambor Opublikowano 8 Października 2012 #72 Opublikowano 8 Października 2012 Styropian ok ale beton już nie, nie wiesz jaka jest wytrzymałość stropu, - 6cm betonu to przy 100m2 - 6m2 co daje ok 17ton betonu. Czy strop wytrzyma dodatkowe obciążenie? Jeżeli kładziesz wełnę to aby nie podchodziła z betonu wilgoć trzeba dać folię paroizolacyjną - np żółtą.
KamilTracz Opublikowano 8 Października 2012 #73 Opublikowano 8 Października 2012 Dokładnie tak będę robił. Żółta folia paroizolacyjna, wełna 20cm i wiatrochron.
sambor Opublikowano 8 Października 2012 #74 Opublikowano 8 Października 2012 Ale po tym się już nie chodzi
robertnet Opublikowano 8 Października 2012 #75 Opublikowano 8 Października 2012 a teraz bardziej jestem skłonny do ocieplenia stropu wełną 20cm.. jaka wełnę zamierzasz zastosować? maty czy w rolce?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.