Karol93ts Opublikowano 22 Marca 2020 #1 Opublikowano 22 Marca 2020 Cześć wszystkim. Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie i wyrozumiałość. Postanowiłem przerobić piec śmieciach na ppdajnikowy ekogroszek. Pacjent Rakoczy Popter G 24kw poniżej zdjęcia. Instalacja jest stara bez zaworu mieszkającego. Baniak na wodę 150l. Na grzejnika termostaty. Większość grzejników nowych aluminiowych i 4 test żeliwnych. Ogólnie jest 14 grzejników. Dom powierzchnia około 200 metrów nie ocieplony. Na stropie jest położona wełną 20cm. Mory to jest pustak i cegła. Temperatura żądaną kotla to 50. Histereza ustawiona na 5stopni. Pompa co na 1 biegu. Podajnik 150kg starcza na 5dni wychodzi 30kg/doba. Czas podawania 7sec, przerwa miedzy podawanie 45sec ,moc dmuchawy 35%, krotnosc podawania 2, przedmuch co 5min w nadzór, wentylator w nadzór 50% . Proszę o pomóc. Czy jest szansa na mniejsze spalanie ? I dodam jeszcze że w kotle zbiera mi się w górnej części sadza sypka. Dodam jeszcze że jest to rynna Stalkot i sterownik tigra. I jeszcze mam temperaturę podajnika 58stopni . Prosze o rady jak zmniejszyc spalanie czy wymienic stwrownik czy do instalacji coś dolozyc. 20200322_141953.mp4
marcus312 Opublikowano 22 Marca 2020 #2 Opublikowano 22 Marca 2020 Jeżeli przed przeróbka kotła na podajnikowy były spalane podobne ilości węgla to bez docieplenia budynku raczej nie wiele da się urwać z obecnego spalania węgla.
Karol93ts Opublikowano 22 Marca 2020 Autor #3 Opublikowano 22 Marca 2020 Nawet jeśli bym założysz zawor mieszajacy i inny sterownik ? Docelowo jak skończy się sezon grzewczy chce przerobić kotłownię. Zlikwidować te grube rury. Założyć zawor mieszajacy i nowy baniak ocieplony i pompę cwu. Nad sterownikiem myślałem timel skzp02 timel. Czy coś to pomoże?
marcus312 Opublikowano 22 Marca 2020 #4 Opublikowano 22 Marca 2020 Dla lepszej orientacji na temat budynku i jego zapotrzebowania na energię można wyliczyć z tego linku https://cieplowlasciwie.pl/
Karol93ts Opublikowano 22 Marca 2020 Autor #5 Opublikowano 22 Marca 2020 Rozumiem. Ale strona mi nie powie co trzeba przerobić. Wpisałem dane już wcześniej i wyszło mi koszt na sezon 10tys zł na opał. Tak że coś nie tak.
eliks Opublikowano 22 Marca 2020 #6 Opublikowano 22 Marca 2020 Na koszty nie patrz, miałeś podać dane a propos zapotrzebowania na ciepło. Poza tym ten płomień nie jest za wielki?
Karol93ts Opublikowano 22 Marca 2020 Autor #7 Opublikowano 22 Marca 2020 Wentylator mam z takimi dwiema środkami. Wentylator mam ustawiony na 35 % że 100. To jest mój pierwszy miesiąc z tym ekogroszkiem. Więc jestem z tym zielony. https://cieplowlasciwie.pl/wynik/7kq7 tutaj jest link do wyniku.
Gość berthold61 Opublikowano 22 Marca 2020 #8 Opublikowano 22 Marca 2020 Im niej powietrza tym lepiej i jeśli nie masz pid to kocioł im dłużej dochodzi do zadanej tym lepiej , tam na palniku nie może być piekła tylko spokojnie ma palić ale tak aby nie kopcił , dasz za dużo powietrza to będzie ci syfić farfoclami cały kocioł aż do komina .
Karol93ts Opublikowano 22 Marca 2020 Autor #9 Opublikowano 22 Marca 2020 A co z ustawieniem wentylatora te śrubki jakoś ustawic ? Czy ma być zamknięte? A dymic to i tak dymi nawet przy tych ustawienia. Próbowałem już wszystkiego i nic. Taka sadza sypka zbiera mi się na półkach w górnych drzwiczkach.
mkaczko Opublikowano 22 Marca 2020 #10 Opublikowano 22 Marca 2020 Witam kolegeNie widze jakie kolega ma ustawienia podawania i przerwySkoro kolega ma na kaloryferach glowice to na razie niech kolega nic nie przerabiaWszystkie te rury niech kolega ociepli porzadnie 2 warstwamiJesli chodzi o spalanie to dzis wyszlo mi 18,5 kg czy kolega te 30 kg spalil wczoraj czy w grudniu ??? Bo w grudniu to szlo mi jakies 25 kgKolega ma kociol ktory ma 60 litrow wymiennik polkowy wiec dosc sporo energii idzie w kominTa rynna to ma 25 kw czy kolega kupil 15 kw ????u rodzicow na retorcie jest ustawione 8 podawanie na 80 przerwy, instalacja z pompa na grubych rurach ktore sa w otulinach, przy takim ustawieniu na kotle maks temp. jakies 56 stopni ale bojler cwu non stop odbiera cieplo, a powrot do kotla ma 55 stopni PozdrawiamWysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka
janklos12 Opublikowano 22 Marca 2020 #11 Opublikowano 22 Marca 2020 W domu nie ocieplonym wiele nie zdziałasz, ja tak mam u teścia dom 120m i spalanie obecne to ok. 18kg. i nic nie urwę jeśli nie dołożę ocieplenia. Węgiel mam dobrze przepalony i spaliny niskie, mogę jeszcze obniżyć temp. w domu lub kupić groszek za 1000zl to będzie mniej palił.
pospisz Opublikowano 22 Marca 2020 #12 Opublikowano 22 Marca 2020 Na rynnie śmiało mniej węgla więcej powietrza ale konieczne zawirowywacze i kontrola temperatury spalin. PS. Na większych przekrojach instalacji zdlaw trochę przepływy kocioł spokojniej będzie dawał sobie radę.
Karol93ts Opublikowano 22 Marca 2020 Autor #13 Opublikowano 22 Marca 2020 Kocioł mam przerobiony od lutego. Więc od lutego nie było takich mrozów. Więc cały zbiornik mam mac na 5 i 5 dnia. Do zbiornika wchodzi 150kg. Pale węglem 27mj. Czas podawania 7 sec przerwa miedzy podawanie 45. Moc dmuchawy 35%. Ocieplić wszystkie rory w kotłowni? Kolego @pospisz co masz na myśli zdlawic przepływ? Zawirowacze mam dwa miedzy półkami. Ja mam ustawione 50 stopni histereza 5 stopni to powrót mam 37max dodam że bojler nie jest zasilany z pieca tylko z podkowej. @mkaczko rynna jest od 14 do 25 kw firma stalkot
pospisz Opublikowano 22 Marca 2020 #14 Opublikowano 22 Marca 2020 Pompa 1 bieg o ile zrobi się zimniej w domu podniósł bym temperaturę na 60 bo powrót trochę kiepski. Ogólnie przy wolniejszym przepływie powrót jeszcze spadnie czyli konieczne podniesienie zadanej. Instalacja do poprawy ale to trzeba założyć nowy temat w dziale instalacje.
Karol93ts Opublikowano 22 Marca 2020 Autor #15 Opublikowano 22 Marca 2020 Ogólnie instalacja będzie przerabiana. Pompa chodzi cały czas na 1 biegu. Przy takiej temperaturze jak poec chodzi cały czas to w domu ma w tej chwili 24.5 stopnia A na zewnątrz jest -5 i posypało śniegiem z 10 cm :)
pospisz Opublikowano 22 Marca 2020 #16 Opublikowano 22 Marca 2020 To mamy rozwiązana zagadkę ilości spalania.
Karol93ts Opublikowano 22 Marca 2020 Autor #17 Opublikowano 22 Marca 2020 Nie wiem czy taka rozwiązana. Dom jest nagrzanym termostaty mam ustawione na 21 stopni. W pokojach grzejniki są zimne. Nie włączają się. A i tak spalanie jest duże. W cieplejsze dni jak jest 10 stopni w domu jest chłodno. A jak temperatura spada na - w domu jest cieplej. Fachowcy budowlańcy mówią że tak bedzi3 bo jest cegła.
FAFAŁ Opublikowano 23 Marca 2020 #18 Opublikowano 23 Marca 2020 Ta rynna jest malo ekonomiczna , spali wszystko co można wsypac jednak nie zrobi tego wydajnie i czysto . U Ciebie kolego jest za wielki płomień . Wylatuje ten płomień poza ten"gar" . Postaraj się tak dobrac stosunek czasu podania do czasu nadmuchu by zmniejszyc ten płomień . Inaczej mówiąc albo czas podania w dół albo czas nadmuchu w górę . Albo umklo mi lub nie widzę (juz) jeśli to dmuchawa 70 lub co gorsza 80 tka jest tego powietrza za dużo . Postaraj się zejść z jej mocą . Podam ci przykład nie konkretne nastawy . Podanie 5s . Czas nadmuchu okolo 80. Nadmuch (siła)okolo 25 . Gdyby były problemy zostaw w spokoju podanie i sile dmuchawy a koryguj tylko czasem . I coś jeszcze . Zaru staraj się mieć nie więcej niż jedną trzecią rynny . Jak by było mniej skracasz czas między podaniami , gdy więcej to zwiekszasz . Ogólnie staraj się by kocioł dobijal do zadanej jak najdłużej . Inaczej w "postoju" z braku nadmuchu generuje się sadza . Ogólnie na filmie widac jak wylatuje czarny dym poza gar tego też trzeba unikać .
Karol93ts Opublikowano 23 Marca 2020 Autor #19 Opublikowano 23 Marca 2020 5 godzin temu, FAFAŁ napisał: Ta rynna jest malo ekonomiczna , spali wszystko co można wsypac jednak nie zrobi tego wydajnie i czysto . U Ciebie kolego jest za wielki płomień . Wylatuje ten płomień poza ten"gar" . Postaraj się tak dobrac stosunek czasu podania do czasu nadmuchu by zmniejszyc ten płomień . Inaczej mówiąc albo czas podania w dół albo czas nadmuchu w górę . Albo umklo mi lub nie widzę (juz) jeśli to dmuchawa 70 lub co gorsza 80 tka jest tego powietrza za dużo . Postaraj się zejść z jej mocą . Podam ci przykład nie konkretne nastawy . Podanie 5s . Czas nadmuchu okolo 80. Nadmuch (siła)okolo 25 . Gdyby były problemy zostaw w spokoju podanie i sile dmuchawy a koryguj tylko czasem . I coś jeszcze . Zaru staraj się mieć nie więcej niż jedną trzecią rynny . Jak by było mniej skracasz czas między podaniami , gdy więcej to zwiekszasz . Ogólnie staraj się by kocioł dobijal do zadanej jak najdłużej . Inaczej w "postoju" z braku nadmuchu generuje się sadza . Ogólnie na filmie widac jak wylatuje czarny dym poza gar tego też trzeba unikać . Ustawiłem podawanie 5 sec przerwa w podawaniu 1.20min. Moc dmuchawy 25% plomien się uspokoił jest mniejszy ale temperatura się trzyma 45 stopni więcej nie pójdzie. Stoi tak od godz. I jeszcze wzrosła temperatura podajnika na 60stopni. To są parametry dmuchawy.
FAFAŁ Opublikowano 23 Marca 2020 #20 Opublikowano 23 Marca 2020 Zmniejszaj przerwę i obserwuj . Na początku możesz zejść po 15 sekund późnej już koryguj po np 5 . Temp będzie rosla bo nie dmuchasz tak mocno . Chociaż to nie usprawiedliwia tego . Czy masz wszystko szczelne ? Kosz połączenie kosza .I jeszcze jedno . Masz podstawe palnika tj to całe zelastwo to które jest przykrecone do kotla . Z niego wystaje kawałek rury . W którą wchodzi rura podajnika . W tej większej rurze jest u góry otwór . Czy on też ma odzwierciedlenie w rurze podajacej ? Ten otwór to jest hmm zamysł powietrza wtórnego . Przydaje się to na dużym nadmuchu , przy mniejszym powoduje cofanie się zaru w stronę podajnika . Jak już jesteśmy przy rurach oblec ich połączenie sylikonem , tamtedy też powietrze lubi uciekać .
Karol93ts Opublikowano 23 Marca 2020 Autor #21 Opublikowano 23 Marca 2020 Tutaj jak jest zaznaczone na czerwono to jest sylikon. A to co na niebiesko są oryginalne uszczelki. A te dwie śruby to trzymają ślimaka. Czy wszystkie te na czerwono też Dax sylikon?
FAFAŁ Opublikowano 23 Marca 2020 #22 Opublikowano 23 Marca 2020 Generalnie wszystko musi być szczelne . Mam ten palnik w piwnicy :) wcześniej był w kotle ( bynajmniej rynne stalkotu ). Na foto masz czujnik w pionie ? To jest standardowa kieszonka na niego ? Czy wykorzystałes wejście strażaka . Daj go dalej tu zawsze będzie goraco .
Karol93ts Opublikowano 23 Marca 2020 Autor #23 Opublikowano 23 Marca 2020 27 minut temu, FAFAŁ napisał: Generalnie wszystko musi być szczelne . Mam ten palnik w piwnicy :) wcześniej był w kotle . Na foto masz czujnik w pionie ? To jest standardowa kieszonka na niego ? Czy wykorzystałes wejście strażaka . Daj go dalej tu zawsze będzie goraco . To jest oryginalne wejście na czujnik. :) strażak jest kolo tej małej naklejki. Powiedz mi A wentylator jakoś muszę przymknąć tymi srubkami? On ma taka klapka w środku. Jeszcze mam j3dno pytanie. Czy jeśli przerobić te rory na miedziane 1 cal. Chodzi mi o to że po sezonie grzewczym chce przerobić kotłownię. Wywalić te rury grube. Zrobić to w miedzi. Założyć zawor mieszajacy afriso 4 drozny z słownikiem i wymienić stwrownik na skzp 02 . To coś poprawi się w paleniu ?
FAFAŁ Opublikowano 23 Marca 2020 #24 Opublikowano 23 Marca 2020 Tam będzie zawsze goraco :) ten palnik to kupa żeliwa A ono trzyma temperaturę jak glupie . Ty masz ten minus że masz welne która izoluje podstawe w której jest poduszka powietrzna . Nie wiem czy jasno pisze , ale jak się przygladales to skumasz . Chodzi co O przepustnice . Takie ramie z nakretkami które się otwiera jak wieje dmuchawa i zamyka jak nie pracuję . Jeśli tak ? To nie wiem nie mialem tego . W dwustanie powinno to pomagac bo nie będzie ciagu . Z drugiej strony zabranie ciagu powoduje tworzenie się sadzy . Tak na dwoje babka wrozyla :) A jeśli chodzi o przeslone to tak około polowy otwarcia .
Karol93ts Opublikowano 23 Marca 2020 Autor #25 Opublikowano 23 Marca 2020 13 minut temu, FAFAŁ napisał: Tam będzie zawsze goraco :) ten palnik to kupa żeliwa A ono trzyma temperaturę jak glupie . Ty masz ten minus że masz welne która izoluje podstawe w której jest poduszka powietrzna . Nie wiem czy jasno pisze , ale jak się przygladales to skumasz . Chodzi co O przepustnice . Takie ramie z nakretkami które się otwiera jak wieje dmuchawa i zamyka jak nie pracuję . Jeśli tak ? To nie wiem nie mialem tego . W dwustanie powinno to pomagac bo nie będzie ciagu . Z drugiej strony zabranie ciagu powoduje tworzenie się sadzy . Tak na dwoje babka wrozyla :) A jeśli chodzi o przeslone to tak około polowy otwarcia . Ta wełnę sam upchalem. Myśl była taka żeby trzymało ciepło. Nie wiem czy dobrze zrobiłem:) A jak myślisz o moich zmianach ?zejdę coś z spalania dobowego przy tych zmianach ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.