Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów. Potrzebuję zasięgnąć rady i wiedzy na temat wymienionego w tytule pieca, jego ustawień i działania.
Chciałbym się dowiedzieć czy mój piec pracuje prawidłowo, czy może pracować na takich ustawieniach czy coś powinienem zmienić. Piec mam od dwóch tygodni i mam wrażenie że coś może być ustawione lepiej. Piec to Termo-Tech Integra 12 kw ze sterownikiem Tech ST-48 SE. Palę w nim eko groszkiem 28 Mj. Mieszkanie ma około 80 metrów kwadratowych, 8 grzejników, 6 żeliwnych, 2 aluminiowe, strych. Instalacja jest całkiem stara. Przy piecu pracują dwie pompki, jest także zawór trójdrożny  Ustawienia jakie są na piecu są następujące:

Temperatura zadana CO: 56 stopni
Temperatura zadana CWU: 50 stopni
Temperatura podajnika waha się w przedziale 28-31 stopni
Czas podawania: 15 sekund
Przerwa podawania: 40 sekund
Siła nadmuchu: 15 bieg
Praca podtrzymania: 10 sekund
Przerwa podtrzymania: 20 minut
Wentylator w trybie podtrzymania czas pracy: 10 sekund
Wentylator w trybie podtrzymania czas przerwy: 12 minut

Piec osiąga zadaną temperaturę 56 stopni, po czym w trybie podtrzymania temperatura rośnie do około 60-61 stopni. Czy tak to powinno wyglądać? Zadana temperatura CWU to 50 stopni, piec osiąga w granicach 55 stopni. Zadana histeryza to 2 stopnie i dla CO i dla CWU. Piec pracuje przez około 4-5 minut a potem w stanie podtrzymania jest przez około 20-23 minuty. Tworzą się też spieki, mam wrażenie że są to spieki żużlowe. Czy jest coś co powinienem zmienić w ustawieniach pieca, czy jest jakiś sposób by pozbyć się tych spieków czy wszystko pracuje w miarę normalnie. Piec pali mniej więcej jeden worek, tj. 25 kg na 36 godzin. Załączam do tematu także zdjęcia jak wygląda palenisko, jak wyglądają spieki i panel sterownika. Będę wdzięczny za pomoc i rady.

IMG_20200220_123333.jpg

IMG_20200220_123212.jpg

IMG_20200220_123129.jpg

IMG_20200220_123206.jpg

IMG_20200220_123106.jpg

Opublikowano

Zdaje się, że masz nieszczelną koronę retorty. Poszukaj sobie filmików jak się uszczelnia. Potem wyreguluj powietrze, bo spieki to właśnie zazwyczaj za dużo powietrza.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Ten piec mam 3 sezon. Jeden  sezon ustawiałem. Kolega jak wyżej mówi o nieszczelnej retorcie - ale to przecież nowy piec jak mniemam. Kto ustawiał pierwsze parametry- instalatorzy? Pewnie ustawili na odczepne. Sprawdź czy masz otwartą przesłonę na wentylatorze - u mnie była zamknięta a jest od spodu wentylatora i jej nie widać. U mnie jest odsłonięta na ok 2 cm, oprócz obrotów wentylatora nią się steruje ilość doprowadzonego powietrza. Wzrost temperatury jest ok bo tak działa histereza i taką ma bezwładność cieplną piec - mimo że sterownik wyłącza się przy osiągniętej temperaturze to o tak bezwładność powoduje wzrost tej temperatury a potem następuje obniżka temperatury. Wydaje mi się że masz za dużą przerwę w podtrzymaniu u mnie jest to ok 15 minut. Bieg wentylatora mam na 22 (koniecznie sprawdź przesłonę na wentylatorze bo jest od spodu i nie widać a fabrycznie jest zamknięta, możesz to zobaczyć podkładając lusterko od spodu - nie musisz wtedy odkręcać wentylatora). Masz spory czas podawania i dużą przerwę, kiedyś czytałem że istnieją proporcje jak je ustawić - u mnie to jest 6 podawania  i kilkanaście przerwy (stosunek wynosi 0,22 u ciebie 0,35). Według jednej szkoły lepiej jest jak piec częściej pracuje niż jest w stanie spoczynku bo wtedy się kisi. Dokładne parametry ustawienia mam zapisane i musiałbym poszukać. No i jakim węglem palisz - bo 90% zależy niestety od węgla a niestety szajs sprzedają. Spieki będą zawsze bo nie ma idealnego węgla (chyba że pellet bo wtedy jest popiół z drzewa) - chodzi o to żeby te spieki nie blokowały paleniska bo wtedy to jest tragedia. Jaki masz węgiel? Jak jest za duża kaloryczność to też będą spieki - czekam na odpowiedź.