Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zawór 3 drożny jaki kvs

Michal696

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z ogrzewaniem podłogowym. Mam zawór 3 drożny afriso mieszacz 1.6kvs myślę że ma on za mały przepływ. Dom powierzchnia ok 220m2,wszystko podłogowka, rozstaw do 10cm,gora 11 obwodów  ok 1000- 1100m metrów bieżących podłogówki pompa 1-6 Villo, dół 7 pętli około 600-650m metrów podłogi pompa także. 1-6 Villo, chce zmienić zawór ponieważ są nirdogrzewane pomieszczenia u góry dokładnie 4 obwody tylko nie wiem czy suszenie. Podłogowke mam odpowietrzona a dalej nie dogrzrwa jakby był za słaby przepływ. Jaki zawór afriso i ile. Kvs polecacie 

Opublikowano

Za mały. Na samą podłogówkę bez strat na instalacji potrzebujesz zawór o Kvs min. 2. Najbezpieczniej weź ponad 3.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Moim zdaniem, oczywiście jak jest taka możliwość. To kup zawór 3d z siłownikiem. O wiele lepiej się sprawdzi :) 

Opublikowano

Pod warunkiem że sterownik obsługuje siłownik mieszacza. Do tego pogodówka i będzie działać jak trzeba.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zdecydowanie obrotowy zawór 3D np.ARV 382 lub 384 plus siłownik do zaworu. Sterowanie siłownikiem z automatyki źródła ciepła lub dobrór innego sterowania. Firma Afriso ma w swojej ofercie  Regulator stałotemperaturowy ACT 343 z regulacją temperatury lub Regulator pogodowy BWC 310. 

Opublikowano

Dlatego pisałem jak jest taka możliwość to mieszacz 3d z siłownikiem będzie o wiele lepszy niż termostatyczny. Jeśli nie może podłączyć siłownika do kotła zawsze można kupić regulator pogodowy ARC 345 i też zda to egzamin 

Opublikowano

W tym rzecz że piec ma obsługę zaworu 3 drożnego z tym że pod zawór mam podłączona ponpe i termostat do góry i wolałbym wrzucić ręczny zawór afriso tylko nie wiem jaki 

Opublikowano

To trochu lipa. Ale napisałem Ci jakbyś mógł zrobić. Ten regulator pogodowy ma wbudowany siłownik do zaworu. Koszt to 699zl chyba najlepsza opcja. 

Opublikowano
13 godzin temu, Michal696 napisał:

ponpe i termostat do góry i wolałbym wrzucić ręczny zawór afriso tylko nie wiem jaki 

Coś tu nie rozumie to góra działa na jednej pompie ? a dół jak ,  na drugiej ? Może jakiś schemat albo zdjęcie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.