Gość Trener40 Opublikowano 7 Lutego 2020 #1 Opublikowano 7 Lutego 2020 Panowie pytanko. Chcę mieć możliwość, aby zdalnie( do tego użyje sobie modułu sonoff) zamykać/otwierać wypływ wody z zasobnika CWU. Czy taki zawór można zamontować bez zastrzeżeń? https://allegro.pl/oferta/elektrozawor-wody-1-2-cewka-230vac-dn15-nc-zawor-8449952191?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_firma_przemysł&ev_adgr=Przemysł+-+Materiały+i+akcesoria+-+Automatyka+przemysłowa+-+Czujniki+i+przetworniki,+hydraulika+siłowa,+kable+i+przewody,+łączniki,+pneumatyka,+sterowniki+i+regulatory&gclid=Cj0KCQiAsvTxBRDkARIsAH4W_j-sL7DVbTxMLW7AjUyqqzLP9LVaYNT7TFRxJACgTb_pPYgE8sWQwzMaAqx3EALw_wcB
PioBin Opublikowano 7 Lutego 2020 #2 Opublikowano 7 Lutego 2020 Jesli odpowiadaja ci wszystkie jego parametry to mozna.
gmaj22 Opublikowano 7 Lutego 2020 #3 Opublikowano 7 Lutego 2020 Czas maksymalnego otwarcia 3- 4 godz.
Gość Trener40 Opublikowano 7 Lutego 2020 #4 Opublikowano 7 Lutego 2020 @gmaj22 skąd taki wniosek? Ten zawór będzie otwierał się 4 godziny?
gmaj22 Opublikowano 7 Lutego 2020 #5 Opublikowano 7 Lutego 2020 Otwiera sie natychmiast, ale ponieważ jest typu NC/normalnie zamknięty, to pod napięciem może pozostać otwarty przez maksymalnie 3 godziny, ponieważ przegrzewa sie cewka.
Gość Trener40 Opublikowano 7 Lutego 2020 #6 Opublikowano 7 Lutego 2020 Ok. Kumam..., to trochę lipa...., a może wiesz, albo wiecie jaki można zastosować, aby działał " normalnie" czyli jak otworze, to ma tak zostać...
gmaj22 Opublikowano 7 Lutego 2020 #7 Opublikowano 7 Lutego 2020 "Czym" go chcesz otwierać/zamykać? Tzn. tak jak siłownik trzema przewodami L1/L2/N , czy dwoma L/N? I przez jaki czas ma pozostać otwarty/zamknięty?
Gość Trener40 Opublikowano 7 Lutego 2020 #8 Opublikowano 7 Lutego 2020 Dwoma L, N. Otwarty ma być przez większość zimowego sezonu, gdyż z tego zasobnika (grzany kotłem) pobieram ciepła woda. Chcę go zamykać w momentach, gdy drugi zasobnik jest nagrzany od kolektora słonecznego, więc tego zamykam, a z drugiego pobieram ciepłą wodę ze słońca. Moduł sonoff,którym będę z pozycji tel zalaczął ten elektrozawór. Chodzi o to, aby pozostał w takim położeniu jak go ustawię. Czy to zamknięty, czy otwarty... W lato ma być cały czas zamknięty,bo nie korzystam z kotła, aby grzać nim wodę.
Duck Opublikowano 7 Lutego 2020 #9 Opublikowano 7 Lutego 2020 Mam gdzieś w złomie takie zawory 1" gdzie cewka po załączeniu była wewnętrznym przełącznikiem załączana na niższe napięcie do pracy ciągłej, teraz podejrzewam też gdzieś takie trafisz.
Gość Trener40 Opublikowano 7 Lutego 2020 #10 Opublikowano 7 Lutego 2020 Teraz mam przy zasobnikach zawory kulowe i żeby wykorzystać wodę nagrzaną z kolektora, to zapitalam na strych odkręcić zawór i do kotłowni zakręcić zawór. Rano znowu powrót na strych i do kotłowni, bo woda ze słoneczka się wychodziła, więc trzeba użyć cieplejszej ... Wystarczy, że zasobnik przy kotle będę zamykał " zdalnie" i mam luz...
Gość Trener40 Opublikowano 8 Lutego 2020 #11 Opublikowano 8 Lutego 2020 Pogrzebałem w necie i zakupiłem od " małych chińskich rączek" . Chyba najprostsze rozwiązanie.
gmaj22 Opublikowano 8 Lutego 2020 #12 Opublikowano 8 Lutego 2020 Ale tam masz trzy przewody: neutralny i dwa sterujące O/Z.
PioBin Opublikowano 8 Lutego 2020 #13 Opublikowano 8 Lutego 2020 To nie przeszkadza. Albo dwa wyjscia oddzielne (pomyslec o niemozliwosci podania jednoczesnie sygnalu z dwoch) albo sterowac z jednego wyjscia-przekaznika NO/NC.
Ryni Opublikowano 8 Lutego 2020 #14 Opublikowano 8 Lutego 2020 Na allegro dostępne są zawory z tego typu siłownikami: Do wyboru beznapędowo zamknięte lub otwarte.
Gość Trener40 Opublikowano 8 Lutego 2020 #15 Opublikowano 8 Lutego 2020 Co do podłączenia... Wrzucam wam teksty opinii... Tam coś piszą o podłączeniu ... Mnie to za bardzo nic nie mówi.. Liczę na to, że to zadziała... Trzeba czekać na przesyłkę, więc będę miał ponowne pytania za kilka tygodni jak statek przypłynie z dalekiego wschodu :)
Gość Trener40 Opublikowano 9 Lutego 2020 #16 Opublikowano 9 Lutego 2020 17 godzin temu, gmaj22 napisał: Ale tam masz trzy przewody: neutralny i dwa sterujące O/Z. Już to ogarnę. :)
Gość Trener40 Opublikowano 27 Lutego 2020 #17 Opublikowano 27 Lutego 2020 Ktoś potrafi odczytać "krzaczki" :) Zawór dotarł i ma trzy przewody... Niebieski, brązowy i czarny... Który to " zero", a które sterujące? Na powyższym filmiku jest przewód w kolorze żółtym. Ja takiego nie mam.
sambor Opublikowano 27 Lutego 2020 #18 Opublikowano 27 Lutego 2020 Czyli niebieski wspólny a brązowy i czarny przełączają, na rys jest błędny opis - "EARTH" to uziemienie, a to ustrojstwo nie potrzebuje uziemienia - wykonanie jest w II klasie ochronności - oznaczenie kwadrat w kwadracie.
Gość Trener40 Opublikowano 27 Lutego 2020 #19 Opublikowano 27 Lutego 2020 Ok. Zerowy idzie na niebieski, a jak dam "L" na czarny lub brązowy, to siłownik powien zamknąć lub otworzyć... Dzięki za info @sambor Zawór z siłownikiem zamontowany. Supla podłączona. Wszystko działa tak jak powinno. Czekam na kolejną sztukę zaworu z Chin do drugiego zasobnika. Podziękowania dla kolegi @besix za ogarnięcie modułów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.