Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Elektrozawór CWU

Gość Trener40

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Trener40
Opublikowano

Jesli odpowiadaja ci wszystkie jego parametry to mozna.

Opublikowano

Czas maksymalnego otwarcia 3- 4 godz.

Gość Trener40
Opublikowano

@gmaj22 skąd taki wniosek? Ten zawór będzie otwierał się 4 godziny? 

Opublikowano

Otwiera sie natychmiast, ale ponieważ jest typu NC/normalnie zamknięty, to pod  napięciem może pozostać otwarty przez maksymalnie 3 godziny, ponieważ przegrzewa sie cewka.

Gość Trener40
Opublikowano

Ok. Kumam..., to trochę lipa...., a może wiesz, albo wiecie jaki można zastosować, aby działał " normalnie" czyli jak otworze, to ma tak zostać... 

Opublikowano

"Czym" go chcesz otwierać/zamykać? Tzn. tak jak siłownik trzema przewodami L1/L2/N , czy dwoma L/N? I przez jaki czas ma pozostać otwarty/zamknięty?

Gość Trener40
Opublikowano

Dwoma L, N. 

Otwarty ma być przez większość zimowego sezonu, gdyż z tego zasobnika (grzany kotłem) pobieram ciepła woda. Chcę go zamykać w momentach, gdy drugi zasobnik jest nagrzany od kolektora słonecznego, więc tego zamykam, a z drugiego pobieram ciepłą wodę ze słońca. 

Moduł sonoff,którym będę z pozycji tel zalaczął ten elektrozawór. Chodzi o to, aby pozostał w takim położeniu jak go ustawię. Czy to zamknięty, czy otwarty... W lato ma być cały czas zamknięty,bo nie korzystam z kotła, aby grzać nim wodę. 

Opublikowano

Mam gdzieś w złomie takie zawory 1" gdzie cewka po załączeniu była wewnętrznym przełącznikiem załączana na niższe napięcie do pracy ciągłej, teraz podejrzewam też gdzieś takie trafisz.

Gość Trener40
Opublikowano

Teraz mam przy zasobnikach zawory kulowe  i żeby wykorzystać wodę nagrzaną z kolektora, to zapitalam na strych odkręcić zawór i do kotłowni zakręcić zawór. Rano znowu powrót na strych i do kotłowni, bo woda ze słoneczka się wychodziła, więc trzeba użyć cieplejszej ... Wystarczy, że zasobnik przy kotle będę zamykał " zdalnie" i mam luz... 

Gość Trener40
Opublikowano

Pogrzebałem w necie i zakupiłem od " małych chińskich rączek" . Chyba najprostsze rozwiązanie. 

Screenshot_2020-02-08-10-33-00-1.png

Opublikowano

Ale tam masz trzy przewody: neutralny i dwa sterujące O/Z.

Opublikowano

To nie przeszkadza. Albo dwa wyjscia oddzielne (pomyslec o niemozliwosci podania jednoczesnie sygnalu z dwoch) albo sterowac z jednego wyjscia-przekaznika NO/NC.

Opublikowano

Na allegro dostępne są zawory z tego typu siłownikami:

Clipboard01.jpg.a363e6bf5f1d2af6a95800d876bad06a.jpg

Do wyboru beznapędowo zamknięte lub otwarte.

Gość Trener40
Opublikowano

Co do podłączenia... Wrzucam wam teksty opinii... Tam coś piszą o podłączeniu ... Mnie to za bardzo nic nie mówi.. Liczę na to, że to zadziała... Trzeba czekać na przesyłkę, więc będę miał ponowne pytania za kilka tygodni jak statek przypłynie z dalekiego wschodu :) 

Screenshot_2020-02-08-20-14-02-1.png

Screenshot_2020-02-08-20-14-07-1.png

Gość Trener40
Opublikowano
17 godzin temu, gmaj22 napisał:

Ale tam masz trzy przewody: neutralny i dwa sterujące O/Z.

Już to ogarnę. :) 

• 3 tygodnie później...
Gość Trener40
Opublikowano

Ktoś potrafi odczytać "krzaczki" :)  Zawór dotarł i ma trzy przewody...

Niebieski, brązowy i czarny... Który to " zero", a które sterujące? 

Na powyższym filmiku jest przewód w kolorze żółtym. Ja takiego nie mam. 

20200227_145810.jpg

Screenshot_2020-02-27-14-19-11.png

Opublikowano

Znalezione obrazy dla zapytania: bv2012

Czyli niebieski wspólny a brązowy i czarny przełączają, na rys jest błędny opis - "EARTH" to uziemienie, a to ustrojstwo nie potrzebuje uziemienia - wykonanie jest  w II klasie ochronności - oznaczenie kwadrat w kwadracie.

Gość Trener40
Opublikowano

Ok. Zerowy idzie na niebieski, a jak dam "L" na czarny lub brązowy, to siłownik powien zamknąć lub otworzyć... Dzięki za info @sambor

Zawór z siłownikiem zamontowany. Supla podłączona. Wszystko działa tak jak powinno. Czekam na kolejną sztukę zaworu z Chin do drugiego zasobnika. 

Podziękowania dla kolegi @besix za ogarnięcie modułów. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.