Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w wyborze pieca

buhaha1981

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Visitor1230
Opublikowano
20 minut temu, eliks napisał:

Dlatego też zawsze mówię przy doborze kotła że jak klient ma kupować pellet po 1100zl bo innego nie ma, to lepiej iść w porządnego groszka

W zyciu moim. Za zadne pieniadze nie wracam do wegla i syfu. A za bardzo dobry, jednak spiekajacy ekogroch placilem podobna kase. 

Opublikowano

Kotłospaw duoko - tam można zmienić ekogrocha na pellet - koszt zabawy jak pytałem 6900 brutto :D
Trzeba wstawić palnik, zmienić cały ster i dokupić pojemnik na pellet.

Z nowości jak już ćwierkamy to nowy ster timela będzie "uniwersalny" groch / pellet. Tylko pewnie przez dodatkowy czujnik pod SVkę nie podejdzie a szkoda.

A mnie dalej ciekawi na jakim sterowniku to idzie i co to obsłuży, bo do Argos Pid+ mam sporo zastrzeżeń...

Opublikowano

@Visitor1230 Ja teraz też już sobie nie wyobrażam węgla, ale łatwiej komuś kupić grocha jak wcześniej tej wygody nie posmakował i przechodzi ze śmieciucha.

Opublikowano
22 minuty temu, Visitor1230 napisał:

W zyciu moim. Za zadne pieniadze nie wracam do wegla i syfu. A za bardzo dobry, jednak spiekajacy ekogroch placilem podobna kase. 

Łatwo szafować słowami, jak się ogrzewa 70m2. 

Opublikowano

Pieklorz sam myślałem o dostawieniu do swojego Skama palnika peletowego na tzw okres przejściowy. Koszt między 3,5 - 5 tysięcy w zależności od firmy. Jeśli można by było wykorzystać posiadane już części,a koszt zakupu takiego zestawu do modyfikacji zmieściłby się w kwocie powiedzmy 2000 złotych to myślę że była by to ciekawa alternatywa.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, shogunzlasa napisał:

Kotłospaw duoko - tam można zmienić ekogrocha na pellet - koszt zabawy jak pytałem 6900 brutto :D
Trzeba wstawić palnik, zmienić cały ster i dokupić pojemnik na pellet.

To nie to samo.

Tak mamy od jakiegoś czasu z Klaster5-11 w ekogroszku siedzi ardeo AZP-T 12 , inny kosz, a dla wersji pelletowej Klaster5-11P wszystko inne, tj inna elektronika, palnik pelletowy też inny , kosz też inny. Ciężko mówić o tym samym produkcie w takim wydaniu.

Koszty duzzzzzooo większe takiej zmiany i uniwersalność dyskusyjna.

To jest prawie taki sam wymiennik zbadany z kompletnie innym zestawem do spalania danego paliwa. Swoją drogą lepszy w wersji pelletowej jak groszkowej.

Opublikowano

Ale o czym ta dyskusja zróbcie kocioł ekogroszkowy z 30 litrowa pojemnością wodna żeby spełniał normy spalin i ekonomicznie spalał to będzie przełom a wy chcecie zamienić syrenkę na fiata 126p.. Daleko nam jeszcze do zachodnich rozwiązań .Podaje przykład zwykły Ferroli za 7000 zł klientowi dochodzi do 50 stopni i się wygasza . Jak to możliwe wszystko sprawne ale preostat spalin i wentylator wyciągowy zgłasza błąd ..Rozwiązanie banalne zatkany komin po poprzednim kotle węglowym i kocioł dba o klienta żeby się nie zaczadził. To jest postęp .

Opublikowano

Z jakiego powodu mam kopiować głupiznę i tuszować ją zaworami?

Ktoś na zachodzie przy danej cenie materiału odchudził na maxa wymiennik z wody,ale aby nikt nie latał i nie krzyczał, to stłumili w sterowniku i pilnują delty zasilania oraz powrotu i spalin. Takie dłuższe w czasie bujanie, bo oni domy nieco wcześniej od nas mieli lepiej ocieplone i kręci się taki kocioł między stanem dogrzewam siebie i puszczam coś na instalację.

Dlaczego akurat 30L? Dużo to jest np. 120L w kotle 16kW ale czy 45 do 60L dla kotłów 13-15kW bez ściemy na zaworach to jest dużo? Jaki to wyznacznik matematyczny to określenie "dużo" jest? Ile to będzie "mało" a ile "za mało" i trzeba kombinować? Ile to jest "dobrze"

Nie o tym jednak mowa była, chodziło nie o kopiowanie ale o coś naszego z bardzo dobrą emisją, bo aktualnie to większość tych palników "standardowych" na stanowisku badawczym tak rewelacyjnie nie wygląda. Tlen sobie tańczy od niskiego po wyższy a wynik wychodzi, bo w badaniu wyciągana jest średnia a ja wiem, że można to robić lepiej.

Opublikowano

Jarek nie raz dyskutowalismy na ten temat (wymiennik pod Vipera). Ile potrzeba ekogroszku, pelletu żeby zagrzać 100l a później wpuścić to w instalację a co wtedy jak potrzeba 50 l zladu a zawór vtc nie puszcza. Nikt nie podważa twoich kompetencji ale trzeba to zrobić od zera niestety łącznie ze sterowaniem żeby móc konkurować na dzisiejszym rynku europejskim a nie tylko polskim. 

Opublikowano

Konstrukcji na rynku od metra ale jak nie wymiennik odstrasza, to sterowanie, jak nie sterowanie to cena. 

Pytanie ile ta svka bedzie kosztowac i co bedzie oferowac w sterowaniu. Ruszy na pewno rynek pelletu bo za chwile bedzie jako pelleciak w obecnych weglowych konstrukcjach. Z racji na dobre emisje to bedzie praktycznie przekladka u producenta kotla. 

Odkad Kipi ma wlasny laser to ceną dla producenta zabija reszte rynku, z reszta to widac bo zaraz go chyba do lodowki zamontują... A do tego porzadne sterowanie... 

Drutowac sterowanie zewnętrzne mozna przy ferroli bo kosztuje 7000, gorzej jak tutaj za 10k dostaniemy sterownik ktory nie obsluzy nic. 

Opublikowano
21 godzin temu, Pieklorz napisał:

Ktoś na zachodzie przy danej cenie materiału odchudził na maxa wymiennik z wody,ale aby nikt nie latał i nie krzyczał, to stłumili w sterowniku i pilnują delty zasilania oraz powrotu i spalin. Takie dłuższe w czasie bujanie, bo oni domy nieco wcześniej od nas mieli lepiej ocieplone i kręci się taki kocioł między stanem dogrzewam siebie i puszczam coś na instalację.

Bo dom jest buforem a nie zład. 

Jeżeli sterownik sam w sobie zapewnia ochronę powrotu i ustawisz ją wysoko to w każdym kotle będzie bujać  to już inwencja użytkownika.Można też to zrobić startem pomp jak ktoś chce.

Opublikowano

To trochę dyskusja na pograniczu polityki, życzeń czy wyobrażeń.

Część tych włoskich czy niemieckich powstaje w Rumunii lub Bułgarii i takie one są włoskie.. to pokazuje jak źle zaczyna to wyglądać w EU. Idą tam, bo tam jeszcze takiej biurokracji nie ma i takich kosztów pracy, takich absurdów z każdym świstkiem, rozliczania z urzędem marszałkowskim z puszek, farb itd. Masz firmę, myślę, że widzisz ile absurdów i dodatkowych obowiązków w ostatnim roku nam dołożono. Abstrakcja za którą nikt nie zapłaci.

Dalej od strony ilości to producentom zależy na tym, aby to wszystko pracowało bez wiszenia na telefonie. Wypuść 500 czy 600szt danego wyrobu i spróbuj na telefonie co któremuś enty raz tłumaczyć, że zawór tak się przełącza... Ja rozumiem fachowców czy osoby z poprawnie zrobioną instalacją, ale to są jednostki. Najczęściej coś jest mniej lub bardziej spartolone i upchana co najwyżej po smieciuchu druga pompa na bojler bez ładu i składu.

Zobacz SKZP02 z czujnikiem powrotu inaczej reaguje na pewne zachowania instacji. 

To samo dotyczy Iryda PID gdy ma dodany czujnik powrotu i jego strategię wybraną. Wyobraź sobie, że tak wyposażony Iryd trafiał tylko do jednego odbiorcy, resztę to nie obchodziło. Działanie jest wówczas o tyle fajne, że węgla tak nie spieka i nie marnuje na palniku. Zadziała sobie termostat ten od stera albo na grzejnikach, bam otwierają się, bo zimniej, kocioł zaczyna zalewać zimną woda i normalnie Iryd stopniowo dość szybko zwiększy moc na maxa a temperatura poleci na łeb i szyję. Z czujnikiem powrotu jak wraca chłodną wodą, to tryb ochrony przymyka instalację (zamiast ją na maxa otwierać) i stopniowo dogrzewa. Opał jest zupełnie inaczej wypalany.

Opublikowano

Potwierdzam mojego Iryda doposażyłem w czujnik powrotu,oraz tzw. czujnik pogodowy. Bardzo fajnie to wszystko działa. Kocioł jest stabilny temperaturowo. Zawór 4D,na powrocie z zaworu pompa. Temperatura wody powracającej do kotła jest o 2-3 stopnie niższa od wody wychodzacej. Pogodòwka steruje zaworem,a ten temperaturą na grzejniki. Dodatkowo pogodòwka steruje też temperaturą kotła. Krzywa grzewcza na kotle zaczyna się od 60 stopni,a kończy na 75 stopniach. Mam nie ocieplone mieszkanie i muszę podawać większą temperaturę aby utrzymać komfort cieplny.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.