sambor Opublikowano 7 Lutego 2020 #51 Opublikowano 7 Lutego 2020 Temperatura na górze sprzęgła powinna być taka sama lub bardzo podobna do wychodzącej z kotła. Temp na zasilaniu podlogówki - mierzona na belce rozdzielacza zależy od nastaw mieszacza ( pompa+ zaw 3)
piomys Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor #52 Opublikowano 7 Lutego 2020 To nie jest taka sama bo z pieca wychodzi 55 stopnii w 100% i tyle jest na zasilaniu sprzęgła. A na sprzęgle jest 30. Mieszacz jest na max. 43 stopnie na podłogówce.
sambor Opublikowano 7 Lutego 2020 #54 Opublikowano 7 Lutego 2020 Na fot z postu #35 podpisz wszystkie rury gdzie lub skąd one idą - jest ich co najmniej 3x tyle ile powinno być - bez tego nie ruszymy Zrób to dokładnie i zgodnie z rzeczywistością
piomys Opublikowano 7 Lutego 2020 Autor #55 Opublikowano 7 Lutego 2020 Dobrze, jutro zrobię dokładniejsze zdjęcia. Opiszę dokładne parametry poszczególnych elementów i wrzucę tutaj całą dokumentację.
Dinger Opublikowano 8 Lutego 2020 #57 Opublikowano 8 Lutego 2020 Witam Panowie mam pytanie możne ktoś się spotkał z takim problemem Mam pompe Wilo Yonos Para 15/6 Termostatyczny zawór mieszający Afriso zakres regulacji temperatury: 20 ÷ 43°C Podłogówka około 50 m2 8 pętli po około 100 m Jeżeli zawór mam na jedynce czyli na najniższej temperaturze to rotametr pokazuje przepustowość 3l/h ale jak już temperaturę podniosę nie musi być duzo nawet na 2 mam przepustowość 0 czy możne to być wina zaworu mieszającego pompka sprawdzona założona inna i to samo. Pozdrawiam
vps1 Opublikowano 8 Lutego 2020 #58 Opublikowano 8 Lutego 2020 piomus W niektórych kotłach wymagana jest instalacja czujnika sprzęgła. Wtedy elektronika kotła temp zasilania odczytuje właśnie ze sprzęgła. Dinger Podaj nr typ zaworu afriso aby wiedzieć wartość kvs i wstaw zdjęcie układu na podłogówkę, jaka średnica rur do rozdzielacza, jakie źródło ciepła i co masz jeszcze w instalacji grzewczej. 50m2 i 800mb rur na pewno ? Zakładając rozstaw rur co 15cm na m2 powierzchni wychodzi 6,3mb rury. 6,3 x 50 = 315mb rury
sambor Opublikowano 8 Lutego 2020 #59 Opublikowano 8 Lutego 2020 2 godziny temu, vps1 napisał: piomus W niektórych kotłach wymagana jest instalacja czujnika sprzęgła. Wtedy elektronika kotła temp zasilania odczytuje właśnie ze sprzęgła. Kolego nie piszemy tu o "niektórych kotłach" , tylko o konkretnym, więc albo radź na temat albo nic nie pisz, gdyż takie posty "beserwiserów" robią tylko zamęt.
vps1 Opublikowano 8 Lutego 2020 #60 Opublikowano 8 Lutego 2020 Sambor spokojnie ? Piomys podał tylko Immergas 26KW. Dlatego napisałem niektóre kotły. Nie podał konkretnego modelu.
piomys Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor #61 Opublikowano 8 Lutego 2020 Opis poszczególnych sekcji. Pompy 25/40 do grzejników, 15/6 na rozdzielaczu, sprzęgło hydrauliczne 70kw Zawór KVS 2,5 AFRISO na rozdzielaczu. Kocioł IMMERGAS naklejka infrmacyjna.
Uzytkownik2 Opublikowano 8 Lutego 2020 #62 Opublikowano 8 Lutego 2020 Ta Wilo dla podłogówki powinna pracować ze stałym przepływem czyli ten środkowy "kwadracik" Brak ZZ za pompą na grzejniki i również na OP powinien być ZZ w odpowiednim miejscu I ten syfonik za pompą na obieg grzejnikowym odpowietrznik automatyczny byłby tam wskazany
piomys Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor #64 Opublikowano 8 Lutego 2020 Tak jest ustawiona pompa na rozdzielaczu na tryb stały na 3 bieg. Tylko zdjęcie jest akurat jak była tak ustawiona. Pompa na piecu 50% auto.
Uzytkownik2 Opublikowano 8 Lutego 2020 #65 Opublikowano 8 Lutego 2020 Na zdjęciu jest inaczej,świeci się 3ci kwadracik
sambor Opublikowano 8 Lutego 2020 #66 Opublikowano 8 Lutego 2020 25 minut temu, piomys napisał: Pompa na piecu 50% auto. Przy sprzęgle auto nie jest prawidłowe, ustaw na stałą wydajność czy co tam jest, mam tylko starą instrukcję takiego kotła i tam jeszcze jest jakiś bypass do pompy - u ciebie też tak jest?
piomys Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor #68 Opublikowano 8 Lutego 2020 Grundfos - zawory zwrotne są założone na powrocie. Taki schemat został mi wskazany w tym temacie.
sambor Opublikowano 8 Lutego 2020 #69 Opublikowano 8 Lutego 2020 Godzinę temu, piomys napisał: Ustawiłem stałą. I jest cieplej w sprzęgle?
piomys Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor #70 Opublikowano 8 Lutego 2020 Nie nadal jest 28 stopni. Sam już nie wiem co może być nie tak. Chyba sobie pogorszyłem tym sprzęgłem bo teraz podłogówka ma 30 na zasilaniu i jest 17 stopni w domu. Myślę, że trzeba by wywalić zawór mieszający na rozdzielaczu. Bo skoro sprzęgło miesza to mieszanie tam nie ma sensu już.
sambor Opublikowano 8 Lutego 2020 #71 Opublikowano 8 Lutego 2020 Zwiększ ten przepływ na 100%. Rury do sprzęgła i samo sprzęgło trzeba ocieplić. 30C na zasilaniu podłogowki jest OK, ale przepływy pewnie małe - pisałem abyś wymienił ten 3-d mieszający na większy . A budynek jest ocieplony czy jeszcze trwa budowa? Ale między nami mówiąc to podajesz sprzeczne informacje - na sprzęgle jest 28C a na zasilaniu podłogi 30C - coś nie tak z tym pomiarem albo odczyt przez dno butelki.
piomys Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor #72 Opublikowano 8 Lutego 2020 Cytat Rury do sprzęgła i samo sprzęgło trzeba ocieplić. Jest ocieplone - jak na zdjęciach Cytat 30C na zasilaniu podłogowki jest OK, ale przepływy pewnie małe - pisałem abyś wymienił ten 3-d mieszający na większy Jak było 43 na podłogówce bez sprzęgła to na przepływach 1-1,5 było 25 stopnii w domu. Cytat A budynek jest ocieplony czy jeszcze trwa budowa? Jest w trakcie ale większość murów już jest ocieplona. Cytat Ale między nami mówiąc to podajesz sprzeczne informacje - na sprzęgle jest 28C a na zasilaniu podłogi 30C - coś nie tak z tym pomiarem albo odczytującym. Podeślę za chwilę zdjęcia.
piomys Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor #73 Opublikowano 8 Lutego 2020 Zdjęcia wykonane 5 minut temu. Piec 55 stopni.
vps1 Opublikowano 8 Lutego 2020 #74 Opublikowano 8 Lutego 2020 W kotle masz by-pass. Być może właśnie tam przerzuca wodę pomiędzy zasilaniem i powrotem. Spróbuj zakręcić by-pass płaskim śrubokrętem w prawo i zwróć uwagę ile obrotów zrobisz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.