maniekczewa Opublikowano 19 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Witam W środę zostało uruchomione u mnie ogrzewanie lecz mam pewne wątpliwości co do jego działania a dokładniej rzecz biorąc to przepływy na rotametrach aktualnie wynoszą 1.5l. Próbowałem przykrecić przepływy na innych petlach i zobaczyć czy coś się zmieni na pętli z max otwartym przepływem ale nie było zbyt dużych różnic. Hydraulik twierdzi że instalacja musi podziałać kilka dni i będzie odpowietrzana i wtedy wszystko będzie działać jak trzeba. Moja instalacja to piec na ekogroszek i w domu 100% ogrzewanie podłogowe do tego kominek z płaszczem wodnym. Na zdjęciach z rodzielaczami są podane długości pętli. Czy moja instalacja ma prawo działać prawidłowo czy hydraulik ma poprawiać instalacje?
Uzytkownik2 Opublikowano 19 Stycznia 2020 #2 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Jakie są średnice rur PP do rozdzielaczy?Jakie są Kvs-y zaworów 3D?Co zabezpiecza kocioł przed korozją niskotemp.?czyżby był tam zaw.4D?bo ze zdjęcia nie mogę się dopatrzeć.Kocioł w układzie zamkniętym gdzie zawór schładzający?
sambor Opublikowano 19 Stycznia 2020 #3 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Wynik 1,5 l/min to przy takich rurach zasilających pewnie PP25 i takich dł pętli to dobry wynik. Podłogówka rozgrzewa się 1-2 dni i dopiero wtedy możemy mówić coś o prawidłowym działaniu
gmaj22 Opublikowano 19 Stycznia 2020 #4 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Generalnie instalacja wydaje sie być OK. Poza brakiem filtrów przed pompami podłogówki, termometrów na powrotach podłogówki oraz odpowietrznikami automatycznymi na ssaniu pomp oraz nieprzepływowym naczyniu CWU nie ma się za bardzo do czego przyczepić. Tu trzeba czekać na rozgrzanie instalacji, ewentualnie korekty nastaw czy sprawdzenie montażu i ustawienia samego 4D.
maniekczewa Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor #5 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Średnica rur to 32x5,4, zawory 3d to Afriso atm 361 kvs 1,6 20-43oC. Jest zawór 4D zaraz na wyjściu z pieca. Wydawało mi się że jednak przepływy powinny być większe aby mieć większy stopień regulacji na rotametrach. Jeśli chodzi o zawór schładzający to dopytam hydraulika jak tylko wróci z ferii.
gmaj22 Opublikowano 19 Stycznia 2020 #6 Opublikowano 19 Stycznia 2020 PP-R 32X 5,4 to jest DN 20 - trochę kiepsko jak na tyle pętli zwłaszcza, że całe mieszanie masz przy kotle. Same mieszacze tez za małe.
maniekczewa Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor #7 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Czyli polecany i zachwalany fachowiec okazał się niezbyt dobry :( Jest szansa aby to jakoś poprawić aby działało jak powinno? Czy zmiana samych zaworów na większe coś pomoże czy problemem są rury?
sambor Opublikowano 19 Stycznia 2020 #8 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Rur nie zmienisz można tylko kupić 1 zaw o Kvs około 4,5 i go założyć, jak nie Afriso to Esbe coś znajdziesz + pompa 25/60. Jak będzie działać to zmieniasz drugi tak samo. Tam jest dodatkowy kłopot z długimi pętlami- kilka z nich ma ponad 100m.
maniekczewa Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor #9 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Widzę że nie można do końca polegać na opinii i fachowości ludzi. Będę musiał porozmawiać z hydraulikiem aby rozwiązał te problemy. Pompy jakie mam zamontowane to grundfos alpha 1l 25-60 więc pompy by się nadawały pozostaje walka z zaworami. Jakie powinny być prawidłowe zakresy regulacji na rotametrach aby podłogówka działała dobrze? Czy zakładając że zmiana zaworów na większe poprawi w jakimś stopniu przepływy to cała instalacja ma szanse działać dobrze?
tomekb Opublikowano 21 Stycznia 2020 #10 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Witam , przepływ na rotametrach powinien być w przedziale od 0,8- 1,8 l/min , czyli twój przepływ jest bardzo dobry , oczywiście pod warunkiem że przepływomierze pokazują prawdę . :)
teres Opublikowano 21 Stycznia 2020 #11 Opublikowano 21 Stycznia 2020 W dniu 19.01.2020 o 18:35, maniekczewa napisał: Wydawało mi się że jednak przepływy powinny być większe aby mieć większy stopień regulacji na rotametrach. Tu jest zawsze miejsce do dyskusji, hydraulik będzie się bronił (mając rację), że masz wszędzie ciepło i przepływ 1,5 l/min jest ok. Dlaczego uważasz,że jest zbyt mały? Czy hydraulik dostał projekt ogrzewania od Ciebie?
sambor Opublikowano 21 Stycznia 2020 #12 Opublikowano 21 Stycznia 2020 5 godzin temu, tomekb napisał: .....przepływ na rotametrach powinien być w przedziale od 0,8- 1,8 l/min , czyli twój przepływ jest bardzo dobry , oczywiście pod warunkiem że przepływomierze pokazują prawdę . :) Przepływ, przepływem ale sam przepływ nie grzeje - potrzebna jest do tego odpowiednia ilość rury , prawidłowa izolacja od spodu płyty grzejnej i wykończenie podłogi , dla którego była liczona podłogówka. Często np inwestor w ramach wykończenia zmienia założenia projektowe i zamiast założonego na wstępie wykończenia, robi to co chce druga połowa, doradza sąsiad czy kuzyn i to może sie zakończyć kłopotem np miałem wykonaną podłogówkę do kotła - wszystko hulało do puki inwestorka zamiast gresu na który była liczona podłogówka nie położyła wykładziny dywanowej na filcowym spodzie - kompletnie nie dopuszczonej do tego typu ogrzewania i po ptokach- w domu max 18-19C, zamiast liczonych 21-22C. Po pierwszy sezonie wykładzina została zerwana a ja przeliczałem co można zamiast niej dać - wyszedł panel na kwarcowym podkładzie, drogo, ale teraz grzeje.
maniekczewa Opublikowano 21 Stycznia 2020 Autor #13 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Muszę sprostować kwestię przepływów, gdyż te 1,5l to największe przepływy w najkrótszych pętlach a na pozostałych są to wyniki od 0,5-1l. Uważam że są małe gdyż w domu nie jest zbyt ciepło a będzie gorzej jak dojdzie wykończenie podłogi. Hydraulik nie chciał projektu, powiedział że sam ogarnie projekt.
sambor Opublikowano 21 Stycznia 2020 #14 Opublikowano 21 Stycznia 2020 To polikwiduj wąskie gardła tej instalacji - przede wszystkim zaw 3-D zmień na te o większym przepływie - tak 3 -3,5 razy większym Kvs. i dobrze przemyśl wykończenie podłóg. Ale te pętle o dł 130m to cienko widzę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.