Skocz do zawartości
IGNOROWANY

DEFRO gamma 10kw czy ferroli 10kw z buforem?

Lakiwlkp

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Lakiwlkp napisał:

nie wiem gdzie ty taka tania pompę widziałeś

Witam.

Kolego popatrz wokół siebie... masz wujaszka googla to poszukaj.... i nie ma najmniejszych problemów w tym przedziale zrobić zakupów..

Sugestia kolegi @berthold61 jest naprawdę warta przemyślenia....

YARO

Opublikowano

Ale on ma tylko grzejniki. Zagwarantujecie mu COP pompy na poziomie ogrzewania niskotemperaturowego? Bo wciskać coś czego się nie ma jest bardzo łatwo.

Gość berthold61
Opublikowano

Był taki jeden sprzedawca kotłów ekogroszkowych na muratorze który ma kaloryfery i założył sobie pompę ciepła i chwali pod niebiosa , wątek o takim jednym co z szafy wylazł .

Opublikowano

Tak jak eliks zauważył że mam tylko instalacje grzejnikową więc pompy za kwotę 15-25tys odpadają bo one najlepiej działają z podlogowką a pompy dobrego producenta do instalacji wysokotemperaturowych kosztują od 32tys wzwyż plus koszty montażu więc pewnie całość wyniosłaby ok 40tys. A nie chce mi się psuć całej chaty żeby podłogowke założyć ewentualnie teraz myślę o pompie powietrze - powietrze ale nie wiem jeszcze jak to działa i jaki ewentualnie byłby koszt (temat na inny dział) 

Gość berthold61
Opublikowano
3 godziny temu, Lakiwlkp napisał:

Kolego berthold61 nie wiem gdzie ty taka tania pompę widziałeś bo ja też tak myślałem że lepiej będzie ją założyć niż piec ale nikt Ci jej nie założy poniżej 30tys 

https://www.olx.pl/oferta/pompa-ciepla-powietrzna-lg-9kw-hu091-dom-150m-hydrobox-montaz-CID628-IDCwQry.html#cb7f80e63b;promoted

https://www.olx.pl/oferta/pompa-ciepla-lg-therma-v-klas-a-autoryzowany-instalator-lg-wroclaw-CID628-IDC1Rl2.html#cb7f80e63b

https://www.olx.pl/oferta/pompa-ciepla-atlantic-excelia-tri-14-kw-z-montazem-CID628-IDCASZx.html#cb7f80e63b

https://www.olx.pl/oferta/pompa-ciepla-auer-hrc-11kw-do-70c-CID628-IDCi6Rs.html#cb7f80e63b

nie wspomnę o pompach typu monoblok które sa co najmniej o 1/3 tańsze i za 10 tys można kupić nówke i pierwszy lepszy hydraulik ją zamontuje.

Opublikowano
20 minut temu, berthold61 napisał:

Był taki jeden sprzedawca kotłów ekogroszkowych na muratorze który ma kaloryfery i założył sobie pompę ciepła i chwali pod niebiosa , wątek o takim jednym co z szafy wylazł .

Dobrze wiem o kim mówisz. Dla mnie niech każdy robi jak uważa, ale niech rozważy plusy i minusy, bo wciskanie wszędzie i każdemu chińskich pomp, gdy samemu pali się węglem jest trochę nie na miejscu. Z twoim spalaniem 2 tony węgla na rok to dziwne że sam sobie takiej pompy nie założyłeś. I jak mówię, zagwarantujesz takiemu klientowi że będzie miał SCOP na poziomie 3 na kaloryferach, o których nic nie wiemy? Przy obecnych cenach prądu nawet taka sprawność to dużo więcej niż kWh węgla czy pelletu, bo tu jest duży rozstrzał cenowy, mi kWh wychodzi niecałe 18gr. A teksty o noszeniu worków zostawcie dla inwalidów. 

Gość berthold61
Opublikowano
14 minut temu, eliks napisał:

Dobrze wiem o kim mówisz. Dla mnie niech każdy robi jak uważa, ale niech rozważy plusy i minusy, bo wciskanie wszędzie i każdemu chińskich pomp, gdy samemu pali się węglem jest trochę nie na miejscu. Z twoim spalaniem 2 tony węgla na rok to dziwne że sam sobie takiej pompy nie założyłeś. I jak mówię, zagwarantujesz takiemu klientowi że będzie miał SCOP na poziomie 3 na kaloryferach, o których nic nie wiemy? Przy obecnych cenach prądu nawet taka sprawność to dużo więcej niż kWh węgla czy pelletu, bo tu jest duży rozstrzał cenowy, mi kWh wychodzi niecałe 18gr. A teksty o noszeniu worków zostawcie dla inwalidów. 

Założę sobie kiedyś to pewne ale puki co mam ekogroszkowca prawie nowego a kupiony jako nowy za 3 tys zł to sam rozumiesz że taniej się nie da i ani PC ani peletem też taniej by nie było i nie będzie , co by nie gadać to ekogroszek mimo złej prasy nie ma sobie konkurencji i narazie nic nie jest tego w stanie zmienić , owszem panele i pompa ale to wydatek niejednego mieszkania w bloku wiec bez sensu kompletnie , ale kto wie jak kiedyś dorównamy poziomem dobrobytu do średniej EU .

Ale tak czy siak nie płaciłbym za pc tyle ile wołają , albo monoblok albo przerobiony klimatyzator na pc , takie rzeczy robi firma z Katowic (na yutube klimatyzacja Katowice) bardzo nie lubię przepłacać i tyle.

Opublikowano

Te wszystkie pompy co były podane w linkach to do podłogówki a jakieś wynalazki przeróbki mnie nie interesują chce kupić konkrety najlepiej od dystrybutora danej marki a nie z allegro czy olx gdzie później w razie serwisu będzie spychologia kto ma do tego przyjechać. 

Opublikowano

@berthold61 śledzę ten kanał z Katowic, fajni goście :-)

Do średniej EU z zarobkami się zbliżamy, z cenami również.

Opublikowano

+10  COP 4 przy zasilaniu podłogi 27 stopni

+5  COP 3

0 COP 2,5 Przy zasilaniu podłogi 31 stopni

Ja widziałem takie dane pomiarowe. Może coś tam było źle opisane i tak źle to nie działa, poczekamy zobaczymy bo jakimś czasie ma być to oficjalnie podsumowane w osobnym filmie na YT.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.