meisterhaft Opublikowano 13 Stycznia 2020 #1 Opublikowano 13 Stycznia 2020 (edytowane) Witam czy ktoś jest mi w stanie powiedziec czy rurke w tym ogrzewaczu uda się swobodnie wyciągnąć czy będę się męczył? Muszę ja wymienić ponieważ mam prawie brak goracej wody. Dodaje foto o jaka rurke mi chodzi dokladnie Edytowane 18 Stycznia 2020 przez Ryszard Cytuj
meisterhaft Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor #2 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Widzę że nikt nie potrafił doradzic więc sie zabrałem za to bez zadnej wiedzy i sie udało. 3 godziny pracy troche bylo ciężko. Ale jak by ktos potrzebowal pomocy z bojlerem Galmet sgw(s) neptun kombi z problemem cieplej wody to pomagam. Zaczynamy rozkrecenia odpływu cieplej wody nastepnie odkrecamy grzałka. Po rozmontowaniu czyscimy zbiornik z kamienia i resztek pozostałości rury a mianowicie to co po niej zostało bo fabrycznie jest z tworzywa które u mnieb się rozsypalo w całości. Pozniej montujemy nowa rure nierdzwna zakupioną u producenta delikatnie ja wyginajac żeby nie ocierala o wężownice. Nastepny krok to oczyszczenie grzałki wymiana anody i uszczelki a na koniec skręcenie wszystkiego. Dodaje foto z regeneracji. 1 Cytuj
Solarny Opublikowano 26 Listopada 2020 #3 Opublikowano 26 Listopada 2020 Witam, Właśnie mam taki sam bojler i zaczął mi delikatnie ciekńąć ostatnio. Spusciłem wode i wyjąłem flanszę z grzałką, która była uszkodzona. Anody magnezowej juz niw bylo.. Wymienilem na nową flanszę z grzałką i anodą. Niestety nadal cieknie. Wydaje mi sie ze spod flanszy. Czy dawales silikon na uszczelke przed montazem? Moze za mocno dokręciłem? Dryga sprawa to wilgotna pianka i mokre rurki od ciepłej i zimnej wody. Zbiornik nie wyglądał najgorzej wewnątrz ale moze przekorodowal w jakims miejscu bo nie bylo juz anody? Cytuj
marcinow21 Opublikowano 1 Lutego 2021 #4 Opublikowano 1 Lutego 2021 Witam, mam ten sam problem z tym bojlerem, pojemność 140l a ostanio wody starcza dla jednej osoby. Moje pytanie jak wyjąć tą rurkę ciepłej wody? Jest tylko wciśnięta w tą gumową tulejkę czy trzeba coś odkręcać? Z góry dziękuję za podpowiedź Cytuj
krzysztoff999 Opublikowano 29 Grudnia 2021 #5 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Mam ten sam problem co wy. Podpinam się pod pytanie powyżej. Trzeba coś rozkręcać i używać specjalistycznych narzędzi? Będę musiał zdejmować bojler ze ściany? Też Galmet Neptun Kombi. 😉 Cytuj
buska3 Opublikowano 30 Grudnia 2021 #6 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Ostatnio wymieniałem anodę więc klucze podstawowe potrzebowałem i tyle. jak zdejmie się dekiel to ma się dostęp do wszystkiego w ręku, nie trzeba ściągać bojlera bo po co. Od dołu wszystko jest. kable od grzałki wyjąć i odkręcić nakrętki wokoło i wyjąć. Warto mieć uszczelkę nową oraz anodę na wymianę. Pamiętać aby rękę wsadzić do zbiornika i wygarnąć z niego cały syf co na dnie jest. Cytuj
elfik99 Opublikowano 12 Grudnia 2022 #7 Opublikowano 12 Grudnia 2022 witam. byłem zmuszony wymienić anodę i zauważyłem ze rurka poboru cieplej wody się rozsypała się. Postanowiłem ze nie będę przepłacać w sklepie producenta, wiec wybiłem resztki badziewnej rurki do środka bojlera (u mnie wiertło 14 mm i młotek), ręka złapałem resztkę rurki ze środka bojlera. Zamiast nowej nierdzewnej rurki fi 12 i tulejki uszczelniającej (wg zaleceń ze strony producenta) koszt ok.90 zł z przesyłka, zaoszczędziłem i w pobliskim markecie budowlanym Castro….kupiłem rurkę aluminiowa fi 15 (koszt ok.10 zł za metrowy kawałek !! ), wchodzi idealnie do wnętrza rury odpływu cieplej wody w bojlerze 😎 oczywiście trzeba sobie dociąć na odpowiednia długość Cytuj
wacio1967 Opublikowano 12 Grudnia 2022 #8 Opublikowano 12 Grudnia 2022 Alu do CWU ??? Ciekawe dlaczego nikt nie stosuje aluminium do CWU ? Cytuj
MikiQ Opublikowano 12 Grudnia 2022 #9 Opublikowano 12 Grudnia 2022 Kiedyś było modne Alu. Garnki, sztućce itd. Ciekawe dlaczego już się nie stosuje Cytuj
HarryH Opublikowano 12 Grudnia 2022 #10 Opublikowano 12 Grudnia 2022 Nie stosuje się nie ze względu na modę, tylko korozję elektrochemiczną. Jeśli gdzieś będzie ocynk i miedź, aluminium zamieni się w kupkę niebieskiego piachu. Cytuj
elfik99 Opublikowano 25 Stycznia 2023 #12 Opublikowano 25 Stycznia 2023 (edytowane) i chyba dokonało się uniecistwienie alu rurki 😅 jutro rozkręcam i sprawdza 😎 powód: znowu trzeba chwile czekać aż ciepła woda poleci jestem laikiem w tej branży, wiec proszę o poradę: czy rurka miedziana czy stal węglowa , co będzie lepsze? Edytowane 25 Stycznia 2023 przez elfik99 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi