Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Izolacja sufit garaż/kotłownia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , chce ocieplić sufit w garażu i kotłowni izolacja 5cm . Mam problem ze znalezieniem materiału izolacyjnego w okolicy , dlatego jestem zmuszony dać styropian eps100 w garażu zazbrojony siatka , ale w kotłowni nie wiem czy to dobry pomysł . Widziałem coś takiego jak wełna lamelowa na strop , ale ciężko dostać a calopaletowe zamawianie z internetu mnie nie interesuje . Jakie jest inne wyjście na przyklejany materiał ewentualnie kolkowany . Czy twarda wełnę elewacyjna można kleić na sufit na sam klej ? Czy dać styropian tez w kotłowni ? 
Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

W bryle budynku pod pomieszczeniami ogrzewanymi .

Do garażu już zamówilenm 5cm eps 100 , ale co z kotłownią jaki dostępny w hurtowniach materiał tam można dać ? 

Nie interesuje mnie zabudowa z płyt + wciśnięta wełna .

Edytowane przez adamu
Opublikowano

Może to Cię zainteresuje: https://www.ytong-silka.pl/pl/multipor_1183.php, dostępne na allegro, w prawdzie to stosunkowo nowy materiał termoizolacyjny i niewiele można o min powiedzieć.

Opublikowano

Panowie garaż nieogrzewany w piwnicy  docieplony 5cm styropianem 0,036 i zrobiło się cieplej niż poprzednio ? Na dworze 4 stopnie w garażu 11 tak jak wspomniałem garaż na wysokości piwnicy  nad nim pomieszczenie ogrzewane . Może po kilku dniach temperatura się ustabilizuje bo na ta porę coś go ogrzewa ...

Opublikowano (edytowane)

Poprawka na dworze blisko 0 a w garażu 10 . Proszę o pomoc w tej kwestii i zasadność izolacji . Mam nieogrzewana piwnice z garażem do tego pralni (grzejnik) i kotłownia . Garaż ocieplony 5cm styro , resztę pomieszczeń w tym pralnio/suszarnie i kotłownie chce dać sufit podwieszany i 10cm wełny , a co zrobić ze ścianami kotłowni jest tam 24 stopnie ocieplać je jakoś od wewnątrz ,zeby ciepło nie emigrowało na piwnice ?

72CF00E3-DE53-4033-9B1B-CFA60661AE2A.jpeg

Edytowane przez adamu
Opublikowano

Zasada stosowania izolacji termicznych w budynkach jest, że izolujemy wszystkie przegrody między pomieszczeniami jeśli różnica temperatur przekracza 12°C, w Twoim przypadku najlepiej było by ocieplić ściany piwnicy od zewnątrz, aż do ławy fundamentowej i dodatkowo sufit w garażu, ze względu na bramę garażową, oraz ew. sufity w nieogrzewanych, chłodnych pomieszczeniach, w ten sposób zabezpieczył byś mostki termiczne powstałe na poziomie stropu nad piwnicą i ocieplając dodatkowo sufity w nie ogrzewanych pomieszczeniach zapobiegł byś uciekaniu ciepła przez stropy, ale takie rozwiązanie jest kosztowne i bardzo często trzeba decydować się na jakiś kompromis.

Opublikowano

W najbliższym czasie będę miał ocieplaną elewacje .Niestety ściany piwnicy tylko do połowy bo tam jest wylewka betonowa a nie będzie skuwana . Strop garażu ocieplony i 10 stopni przy zewnętrznej 0 .
Czyli kotłownie i pralnie  zostawić taki sufit  nieoocieplony ?

Opublikowano

Ocieplenie ścian kotłowni do poziomu gruntu to właśnie taki kompromis, bo zabezpieczy się strop pomiędzy piwnicą, a parterem, ale przez grunt ciepło będzie nadal uciekać, też tak mam. 10°C w garażu jest możliwe, może go nagrzewać samochód jeśli jest rozgrzany, rury od instalacji CO i CWU, komin oraz sąsiednie pomieszczenie przez ścianę jeśli jest w nim cieplej. A kotłownie i pralnie można zostawić bez ocieplenia sufitu

Opublikowano

Ok czyli nie będę ocieplał stropu w pralni , a nad kotłownia dam styropian w podłogi .

Trudno musi mnie te 10 stopni zadowolić ,obok jest cieplejsze pomieszczenie nieogrzewane grubość muru 60cm , ale ściany już nie ocieplam . Niestety ciepło będzie szło właśnie do gruntu , dlatego chce te stropy ocieplić . 

Opublikowano

W sumie kotłowni też nie musisz ocieplać, bo różnica temp w stropie też nie będę duża w końcu parter jest ogrzewany.

Tak jak pisałem trzeba szukać kompromisów pomiędzy oszczędnościami wynikającymi z ocieplenia, a jego kosztem, na pewno taniej wyjdzie ocieplić sufity, a ściany tylko do poziomu gruntu, bo roboty ziemne zawsze mocno podnoszą koszty ocieplenia ścian piwnicy i nie raz traci to sens ekonomiczny, a potem i tak okazuje się, że w niektórych pomieszczeniach trzeba i tak dodatkowo ocieplać strop.

Opublikowano

Sadze ,ze na przykładzie łazienki będzie cieplej , bo niby w kotłowni  jest 24 a w pomieszczeniu nad nią chłodno ... Pewnie wiekszosc ciepła z kotła idzie w piwnice i grunt ...

Opublikowano (edytowane)

Tutaj trudno coś jednoznacznie powiedzieć to by była już zgadywanka, żeby wydać jakąś obiektywną opinie trzeba by wykonać mnóstwo pomiarów i obliczeń, a to już zadanie dla inżyniera i dodatkowe koszty, moim zdaniem w takiej sytuacji można oprzeć się na własnych subiektywnych odczuciach, czy doświadczeniach.

Edytowane przez Ryni
Opublikowano

Dorzucę swoje 3 grosze do tematu. Ociepliłem strop w garażu (w bryle), co prawda nie używanym przez auto, ale to nie ma znaczenia. Nad garażem jest kuchnia. Podłoga w kuchni mierząc pirometrem miała 17-18st czyli zimna. W garażu nie wiem jaka jest temperatura, ale nie ogrzewany, drzwi drewniane, obstawiam zakres 10-15st.
Na sufit przykleiłem 8cm styropianu, drzwi obiłem 5mm xps (podkłady pod panele). Podłoga zrobiła się cieplejsza jakieś 19-20st. W garażu dalej chłodno. Teraz wymieniłem podłogę w kuchni dałem 5mm xps +3mm xps z folią alu, i nowe panele 8mm podłoga ma obecnie 20-21st. Ja tam jestem zadowolony z efektu.

Styropian przykleisz klejem w pianie.

Opublikowano

Garaż mam ocieplony , zastanawia mnie cały czas sens ocieplenia sufitów w pomieszczeniach ogrzewanych w piwnicy np. w pralni mam 16-18 stopni i jak ocieplę sufit to ciepło będzie uciekać do gruntu (fundament nie ocieplony ) czy nie będzie wychladzalo pokoju nad nim gdzie temp. 22 stopnie ?

Opublikowano

Będzie mniejsza temp.ja co prawda mam strop drewniany ale czuję jak sąsiedzi na dole grzeją lub nie.

Opublikowano

W pomieszczeniach ogrzewanych grzejnikami ściennymi zawsze występują różnice temp. przy podłodze i syficie, bo ciepło zawsze ucieka do góry.

Jeśli masz możliwość, zrób pomiary temperatury  w pralni 10cm od sufitu i w pomieszczeniu nad nią 10cm nad posadzką, po tygodniu będzie już można wyciągnąć jakieś wnioski i ocenić czy ocieplenie sufity jest ekonomicznie uzasadnione.

Opublikowano

A jeszcze takie pytanie , kotłownie mam w piwnicy ocieplona do połowy gruntu,  za ściana schody i pociągnięte styropianem , ale widać ,ze ciepło przebija . Czy ściany wewnętrzne kotłowni mogę od podłogi ocieplić styropianem napewno zniweluje to widoczne mostki i grzanie schodów , ale czy ocieplenie z 2 stron ściany jest ok ?

B36C5655-337D-4C14-87CF-5AE823D2E0CF.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Patrząc na to zdjęcie większe straty masz na drzwiach tych u góry i drzwiach garażowych po lewej(?). Więc tu bym się bardziej skupił niż na ścianie i schodach.

ps. zobacz na moje schody, to jest lipa. Ja mam schody ogrzewane...

schody.jpg

Edytowane przez foreight
Opublikowano

Szodów z dwóch stron nie ocieplaj, jeżeli dostanie się tam wilgoć, czy woda, co przy schodach może się zdążyć, żeby to osuszyć będziesz musiał zerwać ocieplenie z jednej strony, w sumie może z tego być więcej kłopotu niż pożytku, więc w takich wątpliwych sytuacjach lepiej odpuścić.

Opublikowano (edytowane)

Schody to żelbeton szalunki były do muru , potem obrobili je styropianem mało starannie i taki jest efekt . Po lewo to nie brama a niedocieplona ściana widać ile ciepła idzie . Za tym styro jest jeszcze 1,5metra w dół tak mam nisko kotłownie i dlatego byk pomysł zamknąć ścianę z tamtej strony . Ludzie ocieplone maja schody ,ze praktycznie 0 strat i nikt nie myśli o jakieś wilgoci tam ?

Na zdjęciu widać kotłownie styropian i schody idą dopiero od 3/4 ściany reszta grunt.0

9EFE4368-E419-45F0-92DE-619A4A248359.jpeg

Edytowane przez adamu
Opublikowano (edytowane)

Najpierw dopytam dla pewności z której strony schody są ocieplone od wewnątrz, czy od zewnątrz, bo to jest kluczowe jeśli chodzi o mostki termiczne w miejscach połączeń  elementów konstrukcyjnych budynku.

Edytowane przez Ryni
Opublikowano

Schody sa nie ocieplone , po prostu elewacja została docieplona koło nich styro ,aby moc je obrobić w kamieniu . Dlatego chciałem tą ściane w kotłowni ocieplić zamknie to dopływ ciepła na betonowe schody . Nie widzę tu  żadnych nieprawidłowości .

Opublikowano

Czyli źle Cię zrozumiałem, myślałem, że schody też są ocieplone o zewnątrz, bo to jest możliwe, choć kosztowne, w tej sytuacji możesz ocieplić od wewnątrz.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

dobrym zwyczajem budowlanym jest nie stosowanie w garażach , kotłowniach materiałów  łatwopalnych czy styropianów.

ktoś pisał tu o lamelach z wełny , całkiem dobry pomysł do tego można pomalować ,pokryć specjalną farbą tak jak to jest w dużych garażach np. blok ,biurowiec

jeśli chodzi o temperaturę w garażu  to 12 stopni jest naturalną temperaturą. Wynika to z temperatury otaczającego gruntu.