Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

co sądzicie o programie "czyste powietrze 2020"

czyste powietrze 2020

Dla mnie osobiście to jakaś kpina bo progi ustalone w tym programie to czysta demagogia ew. promowanie cwaniactwa.

największa dotacja występuje dla progu do 600zł/osobę i wynosi ona 90% co jest równoznaczne z tym, że skierowane jest to do osób poniżej skrajnego ubóstwa (550zł / 2019) albo wszelkiej maści cwaniaków pracujących na czarno.

Pozostałe progi to też groteska :) bo już to widzę, jak rodzina 2+2 z dochodem 4-5k miesięcznie będzie bawić się w czyste powietrze przy dotacji 50% gdzie poziom papierologi i wszelkiej maści ob ostrzeżeń jest potworny, przykład: Audyt energetyczny przed realizacją przedsięwzięcia. Dokumentacja projektowa związana z modernizacją, przebudową dachu wraz z dociepleniem, Dokumentacja projektowa modernizacji instalacji wewnętrznych oraz wymiany źródeł ciepła, Ekspertyza ornitologiczna i chiropterologiczna.

W warszawie roznosili ulotki, że za wymianę kotłów na paliwe stałe gmina/miasto dopłaca 100% wartości inwestycji, i tak chyba do 2021. Od 2022 90% i co roku mniej. Brat wybrał sie du urzędu gminy w celu zebrania informacji na temat tego programu i co?

Nie było żadnych osób w urzędzie, które cokolwiek mogłby na ten temat powiedzieć. Podobno osoby tym się zajmujęce zakończyły pracę (?). Jedyne miejsce gdzie coś się można dowiedzieć to wycieczka do centrum.

Czy tylko ja odnoszę wrażenie że wszystkie ruchy naszego rządu/samorządów polegają na dobrym PR w radio/TV oraz na szczuciu poztytywnych eko idiotów na pozostałą część społeczeństwa?

Opublikowano

Poczytaj trochę o tym programie, nie jest z nim tak źle jak się wydaje, audyt energetyczny nie jest obowiązkowy trzeba tylko spełniać normy WT2021

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, piastun napisał:

Czy tylko ja odnoszę wrażenie że wszystkie ruchy naszego rządu/samorządów polegają na dobrym PR w radio/TV oraz na szczuciu poztytywnych eko idiotów na pozostałą część społeczeństwa?

Skłucone społeczeństwo słabo się organizuje i łatwiej nim sterować.

Program czyste powietrze powinien zapewnić w pierwszej kolejności opłacalność przejścia na inny rodzaj paliwa i gwarancję opłacalności ceny tego paliwa w przyszłości, a nie dotacje do kotłów. Ludzie umieją liczyć.

O refleksajach, opłacalności i kosztach korzystających z programu pewnie poczytamy na tym forum.

Ostatnio czytałem o człowieku z Krakowa, który uciekał przez okno podczas interwencji straży miejskiej bo "palił nielegalnym paliwem - węglem". Dobrze że podczas ucieczki go nie zastrzelili.

https://innpoland.pl/157191,krakowianin-nielegalnie-palil-w-piecu-weglem-probowal-uciec-przez-okno

Może teraz ludzie będą palić nocą by naładować bufor i uzyskać brak dymu w ciągu dnia?

Możliwe że następną uchwałą zwiększą uprawnienia kontrolującym by mogli to robić także w godzinach nocnych?

Pożyjemy zobaczymy.

Edytowane przez Piecuch19
Opublikowano

u rodziców mieszkających w granicach warszawy tuż obok parku krajobrazowego ostatnio zrobił się istny najazd tzw. słoików. 

Co się zaczęło dziać to głowa mała. Ludzie pokupowali bliźniaki w najtańszym miejscu w wawie i chyba przez kredyty i te eko szczucie im ostro walnęło w dekiel.

Od pojawienie się nowych mieszkańców zaczął się jakiś wyścig @#$@#$@#. Chodzą te przygłupy po wsi, często nawet po wewnętrznych prywatnych drogach (gdzie są zakazy wejścia) i robią zdjęcia kominów :), dzwonią codziennie na straż miejską itp itd.

Brat mi opowiadał, że na osiedlu obok, nowo przybyli dzwonią codziennie na straż miejską jak tylko jego kolega rozpali w kominku :).

Sami strażacy już mają dosyć tych donosów, bo nie robią nic innego jak tylko jeżdzą u nas po wsi i stwierdzają fakt palenia drewnem/węglem.

Eko-słoikom tak walnęło w dekiel, że każdy dym na wsi (bo tak można nazwać to miejsce) równa się dla nich paleniem śmieci :).

Opublikowano
Godzinę temu, lukk9314 napisał:

Poczytaj trochę o tym programie, nie jest z nim tak źle jak się wydaje, audyt energetyczny nie jest obowiązkowy trzeba tylko spełniać normy WT2021

chodzi Ci o program "czyste powietrze" ? Przecież napisałem, że ten program jest tak skrojony, żeby z niego nie korzystać :).

Przecież nikt normalny nie będzie dla 20-30% wątpliwych dotacji bawić się w całą tą biurokratyczną machinę.

Gość berthold61
Opublikowano

Chcemy na coś liczyć liczmy na siebie , ja ich zlewam moczem , przyjdzie czas wymiany kotła to odżałuję sobie te 7 tysia i sam załatwię nie bogacąc wokoło gromadkę hien .

Opublikowano

Cudów tam nie ma poprawnie wypełnić wniosek wykonać co potrzeba i złożyć wniosek o płatność wiec wybór jest Twój .
Zresztą to jest program dla ludzi biednych tylko że problem w tym że trzeba mieć własną kasę na wkład więc skąd kto ma dochód 600 zł na osobę nagle weźmie 53 tysiace i będzie rok czekał na zwrot .

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@lukk9314 drugie zdanie Twojej wypowiedzi jest istotą programu czyste powietrze.

Celowe zadłużanie społeczeństwa jest nowoczesną formą niewolnictwa.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 6.01.2020 o 19:26, piastun napisał:

Od pojawienie się nowych mieszkańców zaczął się jakiś wyścig @#$@#$@#. Chodzą te przygłupy po wsi, często nawet po wewnętrznych prywatnych drogach (gdzie są zakazy wejścia) i robią zdjęcia kominów :), dzwonią codziennie na straż miejską itp itd.

No też to zauważyłem u mnie nawet na słupach ogłoszeniowych ktoś rozwiesił kartki, że ma dosyć smogu, i że będzie donosił na każdego kto dymi. U nas smogu nie ma, jest co najwyżej dym.

Za kilka dni pojawiły się inne kartki, że za donoszenie na ludzi, którzy spalają LEGALNE paliwo węgiel spotka kara. Widziałem  zdjęcia na facebooku tych słupów ogłoszeniowych. 

No i robi się groźnie zaraz skołowane telewizją zombi skoczą sobie do gardeł i będzie mała wojna domowa. A swoją drogą to rząd mógłby ograniczyć szkodliwe działania ekologów oraz obrońców zwierząt bo wmawianie ludziom, że jedni są dobrzy a drudzy źli to scenariusz z Hitlerowskich Niemiec i to nie prowadzi do niczego dobrego.

Polska to zbyt mały kraj żeby mieć jakikolwiek wpływ na środowisko a tym bardziej na zmianę klimatu w Polsce najbardziej trują i śmiecą zagraniczne firmy i supermarkety, z których pochodzi 95% śmieci w naszych koszach.

Jedno jest pewne jeśli ktoś nie powstrzyma tego ekologicznego szaleństwa to skończy się to bardzo źle oczywiście dla nas bo tłuste misie, które zarabiają na ekologii krocie napełniają swoje worki pieniędzmi i znikną zaraz przed tym jak zrobi się gorąco czyli jak zwykle motłoch będzie się szarpał za łby a bogaci będą się śmiali.

Zobaczcie co robią z Australią co roku są tam pożary i jest to dobre dla środowiska, niektóre rośliny nawet podobno tego wymagają do rozwoju a u nas kłamią, że pożary sa bo Kowalski pali w piecu węglem nosz kfa mać...

Opublikowano (edytowane)

Coś trzeba zrobić z tym powietrzem bo mnie szlak trafia jak sąsiedzi zadymiają pół okolicy zaznaczam że sam palę w tzw. kopciuchu i nie wiem co i jak trzeba *** do tego pieca żeby walić taki syf.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano (edytowane)

Zajmij się sobą żeby ktoś nie zajął się tobą na pewno są ludzie, którzy u ciebie znajdą coś co ich denerwuje i będziesz miał problem żeby ktoś ci nie ***  jak piszesz bo do tego w końcu doprowadzisz...

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów
Opublikowano

Ja nie mówię że ja coś będę robił tylko tu jest potrzebna edukacja i nauka poprawnego palenia po za tym nie mówię tu o jakimś dymie z komina tylko o sytuacji gdzie na rozpałkę trochę drewna na to wiadro węgla i cyk nadmuch 40 stopni.
Tak po za tym to chyba mnie z kimś pomyliłeś bo daleko mi jest do wszelkiej maści pseudoekologów .

• Zgadzam się 1
  • 7 miesięcy temu...
Gość berthold61
Opublikowano

Od niedawna chyba maja są nowe kryteria dopłat i np wymiana kotła na pompę ciepła dofinansowanie do 30-tu tysięcy pod warunkiem dochodów niższych niż 100 tys zł rocznie i chyba bym się załapał , teraz kolej na tego co mi wyjaśni co znaczy dopłata do 30-tu tysięcy ? załóżmy pompa ciepła 31 tys zł kosztuje z montażem akurat gruntowa od konceptus-a 

Opublikowano

Eee to i ja się załapię, więc poczekajmy na dokładne mapy tego programu, jeśli ich jeszcze nie ma.  Pozdrawiam Hermogenes

Gość berthold61
Opublikowano

To już działa a teraz jeszcze dorabiają do tych co bardzo mało zarabiają ale dla średniozarabiających już jest ale to tak napisane że nic z tego nie kapuję bo dopłata nawet do 30 tys za dużo nie mówi bo niby co ? pc kosztuje 31 tys to co dopłacą mi te 30 patoli no nie sądzę , nikt tego dokładnie nie roztrząsa na drobne jakoś .

Opublikowano

Do pompy trzeba zaraz foto, przerobić instalację CO, i koszty robią się w okolicy 75k. plus obsługa na 10 lat razem wyjdzie 100k. nawet rozkładając skromnie na 20 lat+ zwrot dotacji wychodzi po 3,5k rocznie. Jak na razie tylko dla młodych gniewnych. Pozdrawiam Hermogenes 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

po rozpoznaniu tematu Program "Czyste powietrze 2020" jest klasycznym pozornym programem, którego jedynym i głównym celem jest zrzucenie na drzewo UE oraz pro - zielonych. Wymagania i dotacje w tym programie są tak skrojone, że promują dosłownie pracę na czarno :).

W moim przypadku ubiegam się o dofinansowanie z programu "wymień kopciucha" sponsorowanego przez zieloną warszawę :) i tak, złożyłem wniosek na:

1. pompę ciepła powietrze-woda
  2. fotowoltaikę
  3. solary :) 
  4. wiatrak
  5. i pokrycie kosztów wymiany instalacji 

to wszystko ma być podobno ze 100% dotacją, warunkiem jest złożenie wniosku do 2020.

Wniosek już złożony teraz tylko czekam na potwierdzenie dofinansowania i 2022r. muszę to wszystko ogarnąć.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

A ja mam takie pytanie, z tego co czytam rozumiem że te dofinansowania są przeznaczone dla ludzi którzy mają akt własności lokalu (mieszkanie własnościowe)  czy jeśli ktoś ma najmem lokalu Gminnego , to nie może starać się o dofinansowanie ?

Opublikowano

Nie sądzę by było to możliwe. Być może najem długoterminowy z umową, która jasno określa datę możliwości wykupu takiego lokalu/budynku, co świadczyłoby, że dana nieruchomość jest nam przeznaczona i przez najem/zasiedzenie powoli ją spłacamy aż do momentu wykupu i przepisania jej aktem na naszą własność. Program w dużej mierze dotyczy budownictwa jednorodzinnego, zaś w wielorodzinnym dotyczy właściciela budynku, który może wtedy występować o dotację na podobnej zasadzie jakby robiły to podmioty typu spółdzielnia ale dla spółdzielni jest chyba jakiś inny program albo programy lokalne/miejskie pełniące podobną rolę. Więc z programu czyste powietrze korzystać mogą w zasadzie wyłącznie właściciele i współwłaściciele budynku mieszkalnego - i to raczej wolnostojącego niż prywatnego lokalu w bloku. Chociaż wiem, że są bloki, które nie mają spółdzielni i każdy lokal sobie sam radzi. Najlepiej będzie udać się do urzędu gminy albo powiatu/starostwa i tam pytać o szczegóły.