Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kociol na pelet i bufor ciepla

Dawid14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie w jaki sposób dzila kociol na pelet z buforem ciepla tzn

Kociol ładuje bufor az do osiągnięcia danej temperatury i wygasa, wlacza sie dopiero jak temp. spadnie i rogrzewa sie na nowo?

Albo kociol laduje bufor a później wylacza sie tylko pompa kociol-bufor a sam kociol podtrzymuję zadana mu temperaturę i wlacza dopiero pompe na bufor jak temperatura na buforze spadnie?

Opublikowano

To pierwsze.

Ładuje bufor do zadanej i się wyłącza. A włącza dopiero jak bufor się rozladuje do zadanej temp.

Ogólnie kocioł nie bierze pod uwagę temp. zadanych na kotle. Interesują go tylko dwie temperatury, początek ładowania bufora  (górna bufora, kiedy ma się włączyć ) i koniec ładowania bufora  (dolna bufora, kiedy ma się wyłączyć ).

Opublikowano
19 minut temu, Dawid14 napisał:

trzyma swoja zadana temperature

Jak nie ma odbiorów ciepła to trzyma, a jak są odbiory to temp spada do dolnej temp rozładowania bufora i wtedy załącza się kocioł

Opublikowano
56 minut temu, Dawid14 napisał:

Tzn jak piec wygasa i temperatura na nim spada praktycznie do wystygniecia jak bufor np nie potrzebuje byc doladowany np 5 godzin

tak

Opublikowano
Godzinę temu, Dawid14 napisał:

Tzn jak piec wygasa i temperatura na nim spada praktycznie do wystygniecia jak bufor np nie potrzebuje byc doladowany np 5 godzin

Tak

Opublikowano

Piece na pelet maja juz w sterowniku możliwość podłączenia bufora jakis czujnikow kiedy ma sie wlaczyc piec i doladowac bufor ? A jesli nie maja to sa jakies sterowniki w miare proste które mozna dokupic?

Opublikowano

Dawid mają , ale nie wszystkie zależy jaki sterownik wybierzesz z kotłem , obecnie wszystkie kotły z automatyką PLUM i ecomax 860 P3 mają wszystko.. A jak jest jakiś sterownik okrojony np 850 P2C to dokupujesz moduł  i też ma wszystko.

Opublikowano

I jeszcze jedno pytanie mam w domu stara instalacje z stalowych rur i piec na groszek mam na piecu 67stopni i gdy temperatura spadnie poniżej 65 wlacza sie piec, w piechac innych producentów po kilku minutach temperatura wzrasta i piec sie wylacza a u mnie piec podaje dmuchawa dmucha a temperatura leci w dół do 50  i dopiero pozniej zacznie sie zbierac co moze byc tego przyczyna? Slaby palnik?

20191003_202802.jpg

Opublikowano

Zalewany kocioł zimną wodą, która wraca z instalacji ( z domu). 

Opublikowano

Wcale nie musi być zimny. Pisałeś, że instalacja na grubych rurach,a z tego co widzi moje oko, to na oko wyjście z kotła jest 5/4 C. Jeżeli całe zasilanie jak i powrót z grzejników jest o takim przekroju, to tak będzie. Cały zład wody  nawet o temp 40 st musi zostać ponownie podgrzany do 67 st. 

Mała edycja. 

Może nie cały zład, ale na tyle musi  być podgrzany, aby kocioł osiągnął 67 st. 

Opublikowano

Witam ,jestem nowy i chciałbym sie podłączyc do tematu.Od połowy listopada uzytkuje Galmet genesis plus 25kw (instalacja zrobiona z buforem ciepła 400l)i moim zadaniem przy aktualnej temperaturze na zewnątrz(jest styczen a temperatura powyzej zera)  borykam sie z moim zdaniem duzym spalaniem dobowym.gdyby ktos mogł mi cos doradzic?

to podam wiecej szczegółow

Opublikowano

No to czekamy na pełną relację od A do Z z foto instalacji kotła podłączenia i opisu. Uzupełnij swój profil.

Opublikowano

No ładne słupki i co dalej. Jedne mniejsze drugie większe - ogólnie ładna sinusojda.

Opublikowano

Powiem tak dom ma w połowie ocieplony i wpołowie instalacja co zrobiona po nowemu(podłogówka i 3 nowe grzejniki )w drugiej połowie domu została stara instalacja wykonanana kilkadziesiat lat temu(dosyc pokazne srednice rur i grzejniki zeliwne) wczesniej ogrzewałem kopciuchem grawitacyjnie,teraz mysle ze około 150-200 ltr wody wchodzi w układ.został załozony zawór trójdrogowy z siłownikiem i miesza wode z powrotu z grzejników.

Robin jakie jeszcze informacje podawac bede pisał na bierząco

jestem swiadomy ze własciwa izolacja dudynku to podstawowa sprawa(i z pewnoscia bedzie to dla mnie priorytetowa sprawa do zrobienia)chciałbym uzyskac informacje czy np lepiej dokupic drugi bufor ciepła 400l i wpiac go w instalacje czy lepiej przerobic stara czesc instalacji?

Opublikowano

@InSpace przede wszystkim trzeba by wiedzieć jakie jest zapotrzebowanie budynku na moc grzewczą.Może coś podpowiedzieć ten kalkulator,jak go w miarę rzetelnie wypełnisz:       http://cieplowlasciwie.pl/start

Jak wygląda izolacja rur,bufora?

Jak często odpala się kocioł i jak długo pracuje by zagrzać bufor?

Jaką pojemność wodną ma ten kocioł?

Przydałby się też dokładny schemat instalacji.

Opublikowano

Bufor jest tez firmy galmet jest moim zdaniem jest dobrze zaizolowany,podobnie jak rury pomiędzy kotłem a buforem,buforem a zbiornikiem Cwu(piec grzeje 100l,cały ma 200 ale przez piec grzane jest tylko 100- górna wężownica,dolna wężownica grzeją w sezonie letnim solary) ,i miedzy buforem a odejsciem w pion,piec ma 127 l płaszcza wodnego(ogólnie całosc instalacji począwszy od pieca a skończywszy na odejsciu w pion jest zrobiona z dobrych mateiałów i dobrze zaizolowana),w domu posiadam termostat pokojowy(i tu histereze temp w pomieszczeniu ustawiałem różnie od 0,2 do 0,7 stopnia ale nie zauważyłem wpływu na spalanie, na dniach mam mieć jeszcze dołozony moduł B sterownika bo w chwili obecnej piec nie widzi bufora tylko traktuje go jako swój  dodatkowy płaszcz wodny,jak często odpala się piec 4 razy na dobe ale to za chwile wrzucę screna z econeta,kalkulator cieplny tez wypełnie i wrzuce,

ilosc rozpalen.png

Opublikowano
21 minut temu, InSpace napisał:

piec ma 127 l płaszcza wodnego

Czy dobrze myślę,że te 127 dm3 po nagrzaniu bufora przez kilka godzin stygnie bezproduktywnie?

Opublikowano

tak piec ma mały obieg kotłowy i na powrocie z bufora jest zawór temperaturowy 55 stopni ATV afriso.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.