MaciejPawlak Opublikowano 30 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Witam Od paru dni mieszkam w domku z ogrzewaniem podłogowym (parter podłogówka, pierwsze piętro grzejniki ścienne + łazienka podłogówka). Ten typ ogrzewania to dla mnie nowość. Domek (bliźniak) wybudowany przez dewelopera. W moim przypadku rozdzielacz i osprzęt wygląda tak jak na zdjęciu. Mam parę pytań do doświadczonych użytkowników tego systemu odnośnie optymalnej regulacji ogrzewania. Czy możecie mi napisać: - jaka temperatura powinna być na kotle (kondensacyjny)? - jaką temperatura powinien pokazywać termometr ten nad pompą? Rozumiem, że regulcja tej temperatury odbywa się poprzez zawór trójdrożny (niebieski na zdjęciu) - jaka temperatura powinna być ustawiona na głowicy termostatycznej? - na jaki przepływ powinny być wyregulowane rotametry? Z góry dziękuję za pomoc. Maciej
gmaj22 Opublikowano 30 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Typowa deweloperka - aby najtaniej. Tu raczej nie ma szans, aby puścić to bezpośrednio z kotła (małe średnice) -50 C -24-27nC - zalezy od przepływu na rotametrach (temperatura i przepływ zależą od zapotrzebowania pomieszczenia na ciepło) - Temperaturę na termometrze w obiegu podłogówki regulujesz głowicą z kapilarą a nie niebieskim zaworem. Ten zawór służy do odcięcia/regulacji przepływu przez bajpas, który jest tam niepotrzebny (bajpas) - taka aby w połączeniu z przepływem dogrzała podłogę :) /patrz p. 1 - Taki jak w projekcie - p.punkt 1 :)
Uzytkownik2 Opublikowano 30 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Taki rozdzielacz to złe rozwiązanie do kotła kondensacyjnego.Potrzebuje temperatury zasilania o 20st większej niż ma iść na instalację podłogową.Takie coś jeszcze można zastosować do kotła na paliwo stałe chociaż też nie polecam
gmaj22 Opublikowano 30 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Dlatego napisałem, że na kotle 50C. Taka jeszcze jest dobra dla kondensata/ ekonomiczna :)
MaciejPawlak Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor #5 Opublikowano 30 Grudnia 2019 7 godzin temu, gmaj22 napisał: -24-27nC - zalezy od przepływu na rotametrach (temperatura i przepływ zależą od zapotrzebowania pomieszczenia na ciepło) Jak deweloper przekazywał dom to było ustawione na 40 stopni - Temperaturę na termometrze w obiegu podłogówki regulujesz głowicą z kapilarą a nie niebieskim zaworem. Ten zawór służy do odcięcia/regulacji przepływu przez bajpas, który jest tam niepotrzebny (bajpas) Czyli rozumiem zamknąć ten zawór. Zauważyłem, że kręcąc tym zaworem zmienia się temperatura na termometrze. Zakręcając go temp. rośnie. Wzrasta też trochę przepływ.
gmaj22 Opublikowano 30 Grudnia 2019 #6 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Tak, zamknąć bajpas. I dopiero potem ustawić temperaturę i przepływ . na podłogę. Nie pisałem wcześniej, ale znaczenie ma też izolacja podłogi i materiał "nawierzchni" Tylko że Ty masz kocioł kondensacyjny, najprawdopodobniej z własną pompą, która będzie pracować szeregowo z pompą mieszacza. Podaj typ kotła i zrób zdjęcie podłączeń przy kotle. Bo może trzeba będzie dławić obieg przed podłogówką.
MaciejPawlak Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor #7 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Tak to u mnie wygląda.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.