marcus312 Opublikowano 4 Stycznia 2020 #26 Opublikowano 4 Stycznia 2020 1 godzinę temu, berthold61 napisał: Klimatyzacja Katowice , ale oni chyba do 100 km tylko operują . Do 200 km jak trzeba pewnie i zapędzą się dalej . 1 godzinę temu, Andrzej_M_ napisał: Takie czasy nastały, by zaistnieć medialnie w przestrzeni internetowej, to należy z siebie "głupka" zrobić. Widzę że koledzy mnie rozszyfrowali i też śledzą niektórych youtuberów i słusznie posiadając już jakąś swoją wiedzę można łatwo wydobyć przydatne informacje dla siebie . Kanał faktycznie jest prowadzony trochę humorystycznie no ale prowadzący ma bardzo duży dystans do siebie i widocznie lubi taką luzacką formę bo to się w dzisiejszych czasach dobrze sprzedaje .Przy obecnych wysokich cenach węgla w niektórych rejonach Polski to już pompa ciepła PW wychodzi taniej w ogrzewaniu od węgla .
Andrzej_M_ Opublikowano 4 Stycznia 2020 #27 Opublikowano 4 Stycznia 2020 20 minut temu, marcus312 napisał: ,,,, Widzę że koledzy mnie rozszyfrowali i też śledzą ,,,, To tylko w ramach kontrwywiadu obywatelskiego.
o6483256 Opublikowano 4 Stycznia 2020 #28 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Tak myślałem, że ten .-) Mimo wszystko dzięki .-)
Pablos14 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor #29 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Wykonywanie instalacji u kolegi zaczęło się w czwartek - całość prac około 8 dni. System robiomy jest w oparciu o rury Rechau .
Gość berthold61 Opublikowano 12 Stycznia 2020 #30 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Samodzielnie ? czy ktoś i jaki sprzęt ?
Pablos14 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor #31 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Robi mu to firma - całość - na razie instalacja czyli przyłącze gazu + rozprowadzenie od wejścia do kotłowni i kuchni , instalacja podłogówki + 3 grzejniki (folia na podbetonie 2 x , styropian + rurki) rozdzielacz podłogówki na , oraz całe rozprowadzenie wody po domu od licznika + woda ogrodowa . Drugi etap po wylaniu posadzek to będzie instalacja kotła Cerapura + zasobnika 150l chyba Biawaru
artput Opublikowano 12 Stycznia 2020 #32 Opublikowano 12 Stycznia 2020 W dniu 30.12.2019 o 10:23, Pablos14 napisał: Mój kolega jest na etapie uzbrajania domu w instalację ogrzewania. Ma to być tylko podłogówka w domu parterowym o powierzchni podłogi ok 120 m.kw. Koncepcja ogrzewania domu to piec gazowy Boscha Cerapur -kondensat . Cena całości to ok 35 tyś zł (piec+instalacja+ rozdzielacz+ wykonanie przyłącza + zasobnik i projekt instalacji). Ostatnio przed świętami zaczął zastanawiać się nad droższą inwestycją typu pompa ciepła woda - woda lub woda powietrze. Pompa ciepła Viesmann lub Buderus .. Działka ma ok 900 m powierzchni i na zakopanie rur jest ok 26 m od domu do płotu + powrót czyli ok 52 m. Jak dowiedział się od gościa co mu to proponował to koszt całości ok 62 tyś zł czyli prawie 2 razy więcej. W domu ma niestety małą kotłownię o powierzchni ok 4 m kw. wiec to jest trochę mało jak stwierdził fachowiec. Owszem jest jeszcze droższa alternatywa - gruntowy wymiennik ciepła ze studniami wierconymi ale koszt zwiększa się o ok 6 tys zł pod warunkiem że będzie tam żródło wodonośne choć wg . sąsiadów tak jest bo mają studnie na ok 12 kręgów ? Co o tym sądzicie i jakie są faktyczne koszty eksploatacji takiego systemu. ? Czy eksploatacja wychodzi korzystnie czy tylko na papierze.? Czy na chwilę obecną warte jest poniesienie takich kosztów czy jednak nie lepiej pozostać przy tradycyjnym piecu gazowym ?
artput Opublikowano 12 Stycznia 2020 #33 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zakładaj kondensta brk problem firmy jakiej zobacz gdzie i jaki serwis masz termet u nas dość dobry ale obojętnie jaki wez nie przepłacaj sterowanie zeby modulowało palnikiem epnij go bezposrednio w połogówke i rozdzielacze bez zaworow bajpasow pomp zbedne tlko klopot robia rotometry i zawory sterujace zamykajace petle jak najbardziej komin jedna rura wylotowa ssocy kanal bez rury lub wyrzut na zewnatrz kociol wez 14 kw max
Pablos14 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor #34 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Kolega ma komin Plewy już postawiony zarówno dla pieca z zamkniętą komora spalani jak i dla kominka.Chciał przez ścianę ale wybrał jednak tradycyjny komin ,czy to lepsze ,na pewno droższe ,zresztą ja tez tak nam zrobione. Dzisiaj z tego co się dowiedziałem od kolegi już jest zrobione przyłącze gazu i rozprowadzenie w domu rur od gazu i wody do kranów , pryszniców i wanny Całą instalacja wykonana , próby szczelności również zrobione. Teraz czas na tynki ale dopiero w marcu. Tynki zaczną być kładzione już od 9 lutego czyli u kolegi zima się kończy. Postawił fajną kozę jak to określił z demobilu aby było ciepło. Choć ja mam wątpliwości ,że to jeszcze za wcześnie i za zimno Tynki zrobione , osusacz postawiony , koza działa i grzeje . Robota posuwa się do przodu.
Gość Opublikowano 22 Lutego 2020 #35 Opublikowano 22 Lutego 2020 @Pablos14 Widzę,że admin śpi a Ty uzupełniasz swój dzienniczek :) No tylko zauważ,że to nie na temat.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.