eustachy Opublikowano 28 Grudnia 2019 #1 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Kocioł Junkers Cerapur Smart 14-5C. Instalator uruchomił kocioł w listopadzie. Wszystko byłoby ok, ale zauważyłem, że instalacja "łapie" powietrze. Raz na kilka dni muszę odpowietrzać grzejniki. A tego powietrza jest tam sporo. Ciśnienie w instalacji rośnie systematycznie do około 1,5-1,7 przez kilka dni. Po odpowietrzeniu grzejników spada do 1,2-1,3. Taka była wartość początkowa. No i pytanie co jest grane, coś z pompką w kotle czy może jakiś odpowietrznik jest w kotle i on jest otwarty/zamknięty a powinien być w innym stanie? Bo to chyba nie jest normalna sytuacja? Dodam, że zeszły rok przepalałem węglem bo mam też śmieciucha podłączonego przez wymiennik i nie było takich cudów. Stawiam więc na kocioł gazowy, musi się dostawać jakieś "lewe" powietrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SorenLorenson Opublikowano 29 Grudnia 2019 #2 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Przypadkiem nie masz w instalacji rurek miedzianych i grzejników aluminiowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gmaj22 Opublikowano 29 Grudnia 2019 #3 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Pompa w kotle jest na powrocie. Czy przypadkiem na tej rurze przed kotłem nie ma odpowietrznika automatycznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eustachy Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Rurki miedziane mam tylko w kotłowni. Od rozdzielacza do grzejników już są z tworzywa. Tak, grzejniki aluminiowe. Cytat Pompa w kotle jest na powrocie. Czy przypadkiem na tej rurze przed kotłem nie ma odpowietrznika automatycznego? A tu nie bardzo wiem o co chodzi. Tzn. fabrycznie w tym kotle Junkers Cerapur 14-5C jest na powrocie? Pozostałe pompki są tylko po stronie obiegu otwartego, przy kotle węglowym, ale ten obieg jest wyłączony więc nie bierze udziału. Jeżeli chodzi o sam kocioł to w instrukcji znalazłem, że jest tam jakiś odpowietrznik automatyczny. Ale to jest pod pokrywą kotła, to chyba powinno być wszystko ok skoro spec był i uruchamiał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sambor Opublikowano 29 Grudnia 2019 #5 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Raczej czy na belkach rozdzielacza nie ma odpowietrznika automatycznego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SorenLorenson Opublikowano 29 Grudnia 2019 #6 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 1 godzinę temu, eustachy napisał: Rurki miedziane mam tylko w kotłowni. Od rozdzielacza do grzejników już są z tworzywa. Tak, grzejniki aluminiowe. Wlej Fernox Protector F1 do instalacji i Twój problem zniknie. Problem miałem identyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eustachy Opublikowano 29 Grudnia 2019 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 No dobra, czyli to nie jest lewe powietrze tylko co, jakieś reakcje chemiczne w zamkniętym układzie i to powietrze sobie tam powstaje np z korozji? To jest nowa instalacja, nie za szybko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SorenLorenson Opublikowano 29 Grudnia 2019 #8 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Nie za szybko. Tu zachodzi zjawisko korozji galwanicznej, która powstaje w instalacji CO, ponieważ są zastosowane dwa różne metale o różnych potencjałach elektrycznych, a w jej wyniku wytrąca się wodór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterr123 Opublikowano 30 Grudnia 2019 #9 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Też miałem problem zapowietrzania w nowej instalacji, grzejniki Alu z miedzią i stal czarna. Pomogło właśnie wlanie środka antykorozyjnego, ja kupiłem nokson ze znanego portalu aukcyjnego i problem znikł. Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.