pochłaniacz Opublikowano 25 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Witam. Mam pytanko, dotyczące pompy Grundfos. Pompa pracuje już dziewiąty sezon, jako jedyna pompa w instalacji. Od pewnego czasu zaczęła hałasować. Jest to takie terkotanie, chrobotanie.. Czy to już czas na jej wymianę, czy można ją jeszcze jakoś reanimować?
teres Opublikowano 25 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 25 Grudnia 2019 Reanimacja może być nieopłacalna, zapytaj w punkcie naprawy pomp Grundfos. Sprawdź jeszcze jaki miała pobór mocy, bo nowe pompy do CO mogą być bardziej energooszczędne.
pochłaniacz Opublikowano 25 Grudnia 2019 Autor #3 Opublikowano 25 Grudnia 2019 To zdjęcie tej pompy. Działa na drugim biegu, chociaż na pierwszym też sobie radziła. Jednak na drugim jakoś płynniej kocioł pracuje. Czytałem trochę o pompach elektronicznych, ale nie wiem czy ona się sprawdzi w mojej instalacji.
teres Opublikowano 25 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 25 Grudnia 2019 To nie Grundfos tylko LFP (Leszczyńska Fabryk Pomp), możesz kupić nową LFP Experia L; będzie zużywała o połowę mniej energii (22W zamiast 45W na max mocy). https://www.ceneo.pl/16794835
gmaj22 Opublikowano 26 Grudnia 2019 #5 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Przed nową pompą załóż filtr, to dłuzej posłuży.
pochłaniacz Opublikowano 26 Grudnia 2019 Autor #6 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Cały czas myślałem,że to Grundfos :D w końcu jest tam taki napis :) Co do pompy którą zaproponowałeś, to mam wątpliwości, bo czytając specyfikację, nie znalazłem stałych prędkości obrotowych. Jak pisałem wcześniej, ja mam w instalacji jedną pompę, i ona musi napędzić trzy obiegi. Obieg bojlera, obieg grzejników, i obieg podłogówki. Nie jestem specjalistą w tym temacie, ale trochę mam obawy, czy ta pompa sobie z tym wszystkim poradzi. Dodam , że instalacja nie posiada żadnych ulepszeń typu zawór trzy, lub czterodrożny, jedynie zawór termostatyczny Hertz który steruje temperaturą podłogi, i termostaty na grzejnikach w dwóch pokojach. gmaj22 Filterek przed pompą jest od zawsze, taki zintegrowany z zaworem kulowym. Chyba, że chodzi o jakiś inny, to proszę o info jaki powinien być.
teres Opublikowano 26 Grudnia 2019 #7 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Poradzi sobie, ale jak masz zmienny odbiór ciepła, to proponowałbym Ci pompę, która potrafi się dostosować do zapotrzebowania z instalacji; z dobrych i tanich Wilo Yonos Pico 25/1-4. Ewentualnie 25/1-6 ale będzie mocniejsza niż ta, co masz teraz.
gmaj22 Opublikowano 26 Grudnia 2019 #8 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Dokładnie o taki filtr .i chodziło. Ciekaw jestem, w jaki sposób jedna pompa obsługuje CO, CWU i podłogówkę z 3D termostatycznym. Nie twierdzę, że jest to niemożliwe, ale chętnie zobaczę schemat :)
teres Opublikowano 26 Grudnia 2019 #9 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Obstawiam, że ten zawór termostatyczny do podłogówki to RTL - dlatego to możliwe.
pochłaniacz Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor #10 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Instalację robiłem sam, bez żadnej wcześniejszej styczności z tym tematem. Jest to moja własna wydumka, a czego nie wiedziałem, to podpowiadał znajomy w sklepie z hydrauliką. W tym roku lekko zostały przerobione średnice zasilania, i powrotu ze względu na wymogi nowego kotła. Wcześniejszy kocioł miał 6/4 , A obecny 5/4. Niestety brakło szmalu na zawór czterodrogowy i nowy rozdzielacz do podłogi. Na pierwszej fotce zasilanie zbiornika wyrównawczego 1/2 , do samego zbiornika stal. Na drugiej zasilanie bojlera, a w drugą stronę grzejnika łazienkowego. Dzięki takiemu rozwiązaniu, działa również w obiegu letnim. Następnie rozdzielenie na grzejniki, i zawór podłogi. Powrót bojlera, grzejników, i drabinki łazienkowej. Powrót podłogi jest metr przed powrotem grzejników.
o6483256 Opublikowano 27 Grudnia 2019 #11 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Wymieniłem podobną pompę na elektroniczną na "coś tam alpha" mam tak jak Ty jedną na wszystko. ustawiona na 18W i smiga jak stara ! Tyle, że zużywa ponad 24W mniej, co naprawdę jest odczuwalne w skali roku. Kup, po ok roku zwróci Ci się zakup. Nie musisz eksperymentować z drogimi wydumkami, chińskie też działają !
Kazio321 Opublikowano 27 Grudnia 2019 #12 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Grundfos Alpha, to bardzo dobry produkt i drogi. Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka
o6483256 Opublikowano 27 Grudnia 2019 #13 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Przepraszam, mój błąd, sprawdziłem. Ibo Beta .-)
pochłaniacz Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor #14 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Cena pomp IBO BETA faktycznie jest mocno zachęcająca :) Na razie dokształcam się w temacie pomp :) Nie mogę zrozumieć co oznacza ten zwrot: " Sygnał wejściowy PWM – profil A. Jest sygnałem cyfrowo napięciowym. " O co tutaj chodzi ?
gmaj22 Opublikowano 27 Grudnia 2019 #15 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Nie zaprzataj sobie tym głowy - i tak z tego nie skorzystasz.
pochłaniacz Opublikowano 27 Grudnia 2019 Autor #16 Opublikowano 27 Grudnia 2019 To akurat nie ma znaczenia :) Lubię wiedzieć, i tyle. Może kiedyś taka wiedza przyda mi się do czegoś.
PioBin Opublikowano 27 Grudnia 2019 #17 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Bez szczegolow bo tych jest kilka PWM to sposob na regulacje/sterowanie moca pompy. Wpisz w google i cos Ci podpowie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.