Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa obiegowa Grundfos

pochłaniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanko, dotyczące pompy Grundfos.  Pompa pracuje już dziewiąty sezon, jako jedyna pompa w instalacji.  Od pewnego czasu zaczęła hałasować. Jest to takie terkotanie, chrobotanie..  Czy to już czas na jej wymianę, czy można ją jeszcze jakoś reanimować? 

Opublikowano

Reanimacja może być nieopłacalna, zapytaj w punkcie naprawy pomp Grundfos. Sprawdź jeszcze jaki miała pobór mocy, bo nowe pompy do CO mogą być bardziej energooszczędne.

Opublikowano

To zdjęcie tej pompy. Działa na drugim biegu, chociaż na pierwszym też sobie radziła. Jednak na drugim jakoś płynniej kocioł pracuje.

Czytałem trochę o pompach elektronicznych, ale nie wiem czy ona się sprawdzi w mojej instalacji.

20191225_194530.jpg

Opublikowano

Przed nową pompą załóż filtr, to dłuzej posłuży.

Opublikowano

Cały czas myślałem,że to Grundfos :D  w końcu jest tam taki napis :)

Co do pompy którą zaproponowałeś, to mam wątpliwości, bo czytając specyfikację, nie znalazłem stałych prędkości obrotowych. 

Jak pisałem wcześniej, ja mam w instalacji jedną pompę, i ona musi napędzić trzy obiegi. Obieg bojlera, obieg grzejników, i obieg podłogówki. Nie jestem specjalistą w tym temacie, ale trochę mam obawy, czy ta pompa sobie z tym wszystkim poradzi. 

Dodam , że instalacja nie posiada żadnych ulepszeń typu zawór trzy, lub czterodrożny,  jedynie zawór termostatyczny Hertz który steruje temperaturą podłogi, i termostaty na grzejnikach w dwóch pokojach. 

gmaj22  Filterek przed pompą jest od zawsze, taki zintegrowany z zaworem kulowym. Chyba, że chodzi o jakiś inny, to proszę o info jaki powinien być.

Opublikowano

Poradzi sobie, ale jak masz zmienny odbiór ciepła, to proponowałbym Ci pompę, która potrafi się dostosować do zapotrzebowania z instalacji; z dobrych i tanich Wilo Yonos Pico 25/1-4. Ewentualnie 25/1-6 ale będzie mocniejsza niż ta, co masz teraz.

Opublikowano

Dokładnie o taki filtr .i chodziło.

Ciekaw jestem, w jaki sposób jedna pompa obsługuje CO, CWU i podłogówkę z 3D termostatycznym. Nie twierdzę, że jest to niemożliwe, ale chętnie zobaczę schemat :)

Opublikowano

Instalację robiłem sam, bez żadnej wcześniejszej styczności z tym tematem. Jest to moja własna wydumka, a czego nie wiedziałem, to podpowiadał znajomy w sklepie z hydrauliką. W tym roku lekko zostały przerobione średnice zasilania, i powrotu ze względu na wymogi nowego kotła. Wcześniejszy kocioł miał 6/4  , A obecny  5/4. Niestety brakło szmalu na zawór czterodrogowy  i nowy rozdzielacz do podłogi. 

Na pierwszej fotce zasilanie zbiornika wyrównawczego 1/2  , do samego zbiornika stal.

Na drugiej zasilanie bojlera, a w drugą stronę grzejnika łazienkowego. Dzięki takiemu rozwiązaniu, działa również w obiegu letnim.

Następnie rozdzielenie na grzejniki, i zawór podłogi. 

Powrót bojlera, grzejników, i drabinki łazienkowej. Powrót podłogi jest metr przed powrotem grzejników.

20191227_102630.jpg

20191227_102643.jpg

20191227_102700.jpg

20191227_102724.jpg

20191227_102901.jpg

Opublikowano

Wymieniłem podobną pompę na elektroniczną na "coś tam alpha" mam tak jak Ty jedną na wszystko. ustawiona na 18W i smiga jak stara ! Tyle, że zużywa ponad 24W mniej, co naprawdę jest odczuwalne w skali roku.

Kup, po ok roku zwróci Ci się zakup. Nie musisz eksperymentować z drogimi wydumkami, chińskie też działają !

Opublikowano

Grundfos Alpha, to bardzo dobry produkt i drogi.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przepraszam, mój błąd, sprawdziłem. Ibo Beta .-)

Opublikowano

Cena pomp IBO BETA  faktycznie jest mocno zachęcająca :)  Na razie dokształcam się w temacie pomp :)

Nie mogę zrozumieć co oznacza ten zwrot:  " Sygnał wejściowy PWM – profil A. Jest sygnałem cyfrowo napięciowym. "  

O co tutaj chodzi ?

Opublikowano

Nie zaprzataj sobie tym głowy - i tak z tego nie skorzystasz.

Opublikowano

To akurat nie ma znaczenia :)  Lubię wiedzieć, i tyle. Może kiedyś taka wiedza przyda mi się do czegoś.

Opublikowano

Bez szczegolow bo tych jest kilka PWM to sposob na regulacje/sterowanie moca pompy. Wpisz w google i cos Ci podpowie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.