Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam nietypowy (chyba) problem z podłączeniem bojlera do instalacji c.o. Zakładam nową instalacje c.o , problem w tym,że warunki mieszkaniowe nie pozwalają mi na zamontowanie bojlera przy piecu tzn.pozwalają ale wtedy musiałbym ciągnąć i zimną i ciepłą wodę do kotłowni a to jest jakieś 10m.Wydaje mi się ,że zamontowanie bojlera w łazience(10m od kotłowni)zmniejszyłoby straty ciepła i wody bieżącej.Nie wiem co byłoby lepsze .Dodatkowo zastanawiam się nad podłączeniem bojlera szeregowo z uwagi na odległość (przy wyborze opcji bojler w łazience).Przy tym rozwiązaniu trzeba się liczyć, że w lato trudno będzie mi z niego korzystać,ale mam jeszcze dobry bojler elektryczny.Pomóżcie mi czy takie połączenie zda egzamin,bojler jest płaszczowy i będzie przed grzejnikiem łazienkowym(ostatnim w instalacji).Czy tez może puścić dwie rury równolegle i zasilać osobno bojler???

Opublikowano
Witam.

Mam nietypowy (chyba) problem z podłączeniem bojlera do instalacji c.o. Zakładam nową instalacje c.o , problem w tym,że warunki mieszkaniowe nie pozwalają mi na zamontowanie bojlera przy piecu tzn.pozwalają ale wtedy musiałbym ciągnąć i zimną i ciepłą wodę do kotłowni a to jest jakieś 10m.Wydaje mi się ,że zamontowanie bojlera w łazience(10m od kotłowni)zmniejszyłoby straty ciepła i wody bieżącej.Nie wiem co byłoby lepsze .Dodatkowo zastanawiam się nad podłączeniem bojlera szeregowo z uwagi na odległość (przy wyborze opcji bojler w łazience).Przy tym rozwiązaniu trzeba się liczyć, że w lato trudno będzie mi z niego korzystać,ale mam jeszcze dobry bojler elektryczny.Pomóżcie mi czy takie połączenie zda egzamin,bojler jest płaszczowy i będzie przed grzejnikiem łazienkowym(ostatnim w instalacji).Czy tez może puścić dwie rury równolegle i zasilać osobno bojler???

Czyli chcesz zamontować podgrzewacz jako "grzejnik" w układzie CO? Moim zdaniem to kiepski pomysł. Zastanów się czy nie rozsądniej będzie zamontować podgrzewacz w kotłowni i zastosować układ cyrkulacji CWU szczególnie ze wzgłędu na koszty wykonania oraz estetykę łazienki(chyba że nie przeszkadza Ci 100 czy 150 litrowy podgrzewacz wiszący w łazience). Wygodniej Ci będzie zastosować pompę cyrkulacyjną nawet z jakimś wyłącznikiem czasowym (możliwość ustawienia cykli pracy). Z opisu nie wynika z jakich materiałów zamierzasz wykonywać instalację, ale wykonanie zasilania wody zimnej oraz instalacji CWU w jednej z technologii z tworzyw sztucznych czy pex to naprawdę nie są jakieś wielkie pieniądze (drożej z miedzi, bardziej pracochłonne ze stali). Pompa cyrkulacyjna to też niewielki koszt. Robisz nową instalację to staraj się aby była dobrze wykonana ale i estetyczna.

Opublikowano

post-8698-1247142114_thumb.jpg

Przepraszam za rysunek ale na szybko robiony oczywiście pompa,zawory i.t.d.są pominięte ze względu iz chodzi mi tylko o ocenę czy to zda egzamin.Czy też będzie trzeba go ciągnąć równolegle do linii z grzejnikami.A zbiornik wyrównawczy ma być 50cm nad grzejnikiem łazienkowym .Czy w tym wypadku pompę montować na zasilaniu czy powrocie będzie to układ otwarty.

Opublikowano

Nie chodzi mi tu o robienie z podgrzewacza grzejnika (i tak jest izolowany)zastanawia mnie tylko czy grzejnik będzie dostatecznie ciepły po przepływie wody przez podgrzewacz.W łazience mam akurat taką wnękę na "niego" .instalacja będzie robiona z miedzi,no i pompa oczywiście :mellow:.A instalacja tylko na parterze a rurki 22mm,może przy grzejnikach18mm.

Opublikowano

Jeśli możesz dać 22 mm daj taką. pompka bez znaczenia czy na powrocie czy na zasilaniu. Ważne aby wytrzymywała do 110-130 st. C (niektóre wytrzymują tylko 90 - 100 st. C) Patrz DTR. inaczej się zniszczyć nie da. Ponadto kocioł służy jako odmulacz, poprzez pojemność spowolnia przepływ i nie niekoniecznie trzeba stosować filtry siatkowe.