Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sas Bio spark

mareks26

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To ustaw ją na razie na 120 stopni i trzeba zobaczyć jak kociołek będzie się zachowywał.

Sprawdź jaka masz wersję oprogramowania sterownika, może trzeba go zaktualizować.

Co do instalacji to pod zaworem 4d jest bodajże ZZ będzie on mocno utrudniał pracę zaworu 4D oraz 3d termostatycznego. Przy twoim układzie lepiej sprawdziła by się pompa kotłowa na powrocie z 4d a nie na bajpasie. Możesz na zdjęciach zaznaczyć miejsca w których są przypięte czujniki temperatur.

Opublikowano

Przy temp spalin 150 piec szybciej pracuje i wydaje mi się że szybciej dobije do temp zadanej 

Opublikowano

Ale też może przebijać mocno ponad zadaną. Ja bym testował na początek 120 stopni i obserwował temperaturę spalin podczas pracy a najlepiej na ekranie producenta gdzie jest podgląd na temperaturę zadaną i aktualna na kotle.

@Kazio321 musimy pamiętać że to trochę inny sterownik i może mieć inny algorytm sterowania temperaturą spalin niż pozostałe stery techa.

A na szybsze podnoszenie się kotła pomoże zmiana max czasu pracy podajnika z 2 na 3s.

Opublikowano

Aha rozumie Panowie 

Opublikowano

Też ma inny wymmienik niż ja. Ale ustawienia serwisowe bardzo podobne do moich tylko przerwe w podawaniu mam14/24. Druga sprawa to palnik jest tak samo wyposażony jak moj. A czas pracy podajnika raczej bym nie podnosił bo to i tak nic nie zmieni. A co gorsza pellet więcej pójdzie 

Opublikowano

1582303337544695190253.jpg

Opublikowano
2 minuty temu, Kazio321 napisał:

Też ma inny wymmienik niż ja. Ale ustawienia serwisowe bardzo podobne do moich tylko przerwe w podawaniu mam14/24. Druga sprawa to palnik jest tak samo wyposażony jak moj 

A ja mam przerwę 10 /23

Zostawić Tak?

Moc kotla zostawić na 80%?

A pid nadzór jak ma kolega 

Opublikowano

Temp.kotla zadana jaka proponujecie?

Opublikowano

Tak bo Ty masz 12kw a ja 10kw. Nadzor będziesz musiał sam kontrolować. Ale ustaw wstępnie 

Podawanie 3sek

Przerwa 6min

Praca wiatraka 20sek

Przerwa 6min 

Moc 20%

Ale będzie dobrze jakbyś zszedł do 2sek podawania. Musisz kontrolować aby mógł się normalnie rozpalić gdy wyjdzie z nadzoru. 

Opublikowano

Temp kotła 61

Opublikowano
33 minuty temu, Mario85 napisał:

A pid nadzór jak ma kolega

Aby mieć nadzór ustaw jeszcze w pid nadzór wyłączenie wygaszania i w menu funkcja rozpalania wyłączona.

Opublikowano

Wiedziałem że o czyms zapomniałem. Dobrze że Darek czuwa :D Jak masz regulator pokojowy to go wyłącz z menu instalatora a ustaw go na zaworze. 

Opublikowano

@Mario85 sprawdź jak się pali na najniższej mocy tzn wtedy gdy przy ikonie wentylatora jest 1%, bo może się okazać że minimalne obroty wentylatora na poziomie 330 mogą być lekko za duże.

Opublikowano

Przy odrotach 295 kopci jak parowóz :) U mnie obroty mini na poziomie 600 obrotów i jest bardzo ładnie. Pellet w pełni wypalony żadnych niedopałków bądź zgorzeli. I co najważniejsze nie kopci jak parowóz 

Opublikowano

Ok dlatego pisałem żeby poobserwować. :)

Opublikowano

Choć u sobie myślę że trochę przesadziłem teraz. Bo wcześniej mini dawkę miałem 2sek. Więc zejdę z nimi wiatrakiem do 350 obrotów. 

Opublikowano

Max temp.spalin ustawiłem 130

Min obroty 330 

Max 900

Moc kotla 80 %

Będę obserwował piec

Opublikowano

A nadzór jak ustawiłes?. U siebie mam max temp spalin 160 ustawione, ale zrobiłem sam zawirowywacze więc max mam 110 stopni 

Screenshot_20200221_192101_pl.techsterowniki.emodul.thumb.jpg.80d92160c19533985224fa7e7068c6d8.jpg

Opublikowano

Nadzór wg twoich ustawień 

Widzę że jak cwu się załącza to temp spada 

Opublikowano

A to normalny efekt. Tylko zależy jak dużo spada? Zrób nadzór tak podawanie 2sek

Przerwa 7min

Wiatrak praca 8sek

Przerwa 7min

Moc 28%  aktualnie tak mam i jest dobrze. Tylko kontroluj czy normalnie rozpali gdy przejdzie na pracę 

Opublikowano
Godzinę temu, Darekgra napisał:

Aby mieć nadzór ustaw jeszcze w pid nadzór wyłączenie wygaszania i w menu funkcja rozpalania wyłączona.

W menu funkcja roxpalania ma być wyłączona A czemu 

Opublikowano

Temp spadla o 5 Przy cwu widzę że ciężko mu jest wejść w nadzór 

Opublikowano

Spokojnie, CWU bardzo dużo mocy polyka. Nagrzeje CWU  to przejdzie w nadzór. 

Opublikowano

Funkcja rozpalania wygasi kociołek po dogrzaniu do zadanej +histereza na pokojówce.

Praca bez wygaszania polega na tym aby dobrać tak temperatury na zasilaniu obiegów grzewczych aby utrzymywać temperaturę zadaną w pokoju bez przegrzewania ich. A kociołek ma.pracowac cały czas z ewentualnym przechodzeniem w nadzór.

Spokojnie musisz czekać nawet kilka godzin na stabilizację pracy.

Opublikowano

Ok narazie zostawię zobaczę jutro  jak kocioł się zachowuje 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.