Tomtom Opublikowano 6 Grudnia 2019 #1 Opublikowano 6 Grudnia 2019 Witam czy wytłumaczy mi ktoś co oznacza w sterowniku KP oraz KI co można z tym robić Cytuj
Jasa Opublikowano 6 Grudnia 2019 #2 Opublikowano 6 Grudnia 2019 (edytowane) Algorytm regulatora PID zawiera 3 człony Proporcjonalny P , całkujący I , różniczkujący D. Parametr KP określa zakres w jakim algorytm pracuje w trybie proporcjonalnym . P ( wzmocnienie ) odpowiada za kompensacje bieżącego uchybu. KI określa szybkość reakcji PID . I - kompensuje uchyby z przeszłości. D ( o ile pamiętam ) odpowiednio uchyby z przyszłości Producent Iryda fabrycznie ustawia te parametry i zazwyczaj to wystarcza do poprawnego działania sterownika. Po nabraniu doświadczenia z paleniem można te parametry zmieniać . Nie ma jednoznacznej recepty , bo każda instalacja jest inna . W moim przypadku zakres proporcjonalności KP ustawiłem na 90 , a stałą czasu całkowania KI na 20 ( aby przyśpieszyć reakcję algorytmu na zmiany ) ale nie znaczy to , że jest to do powtórzenia dla każdego przypadku , choć u mnie na takich parametrach kocioł bardzo dobrze moduluje mocą. Edytowane 6 Grudnia 2019 przez Jasa 1 1 Cytuj
ofik Opublikowano 15 Grudnia 2019 #3 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Takie coś kiedyś ściągnęłem z netu, może się przyda: IRYD PID fabrycznie ustawienia parametrów KP i KI: KP - 48 (10-99) zakres proporcjonalnosci KI - 21 ( 10-80) stała całkowania KP spalin - 10 (1-100) KI spalin - 5 (1-100) Jak to działa? Tajemnicze KI i KP. KI powoduje szybsza reakcje na spadek/wzrost temp. Czyli im wyższe KI tym szybciej piec zaczyna pracować na 100% mocy. KI odpowiada za szybkość korekty mocy przy zmianie temperatury . W związku z tym, że KP powoduje pracę na niskich mocach przy zadanej to nie ma potrzeby gwałtownego żonglowania mocą. KI ustawiamy nisko. KP - im wyższe tym sterownik operuje niższą mocą w okolicach temperatury zadanej. KP odpowiada za zmianę mocy w okolicach temperatury zadanej. Im większa wartość tego parametru tym kocioł będzie pracował na mniejszej mocy w okolicy temperatury zadanej i szybciej będzie tę moc zmniejszał. Przykłady: 1) KP ustawione na 20. Kocioł ustawiony na 55C. PID ustawiony na 2C.Jak sie zachowuje sterownik? Przy 54C kocioł pracuje na 100%, przy 55C kocioł pracuje na 100%, przy 56C kocioł pracuje na 75%, w okolicach 57C kocioł pracuje na 50% i zazwyczaj następuje przekroczenie i kocioł w podtrzymanie. 2) KP ustawione na 90. Kocioł ustawiony na 55C. PID 2C.Jak się zachowuje sterownik? Przy 54 C kocioł pracuje na 40%, jeśli spada to moduluje na 55% i zaczyna rosnąć. Przy przekroczeniu 55C pracuje na 50%, jeśli dobije do 56C to zmniejsza nawet do 20-25% Przy wysokich ustawieniach KP polecam niskie ustawienia KI np 20. 1 Cytuj
Jasa Opublikowano 15 Grudnia 2019 #4 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Potwierdza to moje ustawienia ale dla różnych instalacji parametry optymalne mogą być inne. Trzeba trochę poeksperymentować choć to wymaga cierpliwości. Cytuj
daromega Opublikowano 22 Lutego 2022 #5 Opublikowano 22 Lutego 2022 Z mojej strony wielkie dzięki za te wyjaśnienia. Bardzo się przydały nowicjuszowi z Irydem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi