Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Algorytm regulatora PID zawiera 3 człony 

Proporcjonalny P , całkujący I , różniczkujący D.

Parametr  KP określa zakres w jakim algorytm pracuje w trybie proporcjonalnym . P ( wzmocnienie ) odpowiada za kompensacje bieżącego uchybu.

KI określa szybkość reakcji PID . I  - kompensuje uchyby z przeszłości.

D ( o ile pamiętam ) odpowiednio uchyby z przyszłości

Producent Iryda fabrycznie ustawia te parametry i zazwyczaj to wystarcza do poprawnego działania sterownika. Po nabraniu doświadczenia z paleniem można te parametry zmieniać .

Nie ma jednoznacznej recepty , bo każda instalacja jest inna . W moim przypadku zakres proporcjonalności KP ustawiłem na 90 , a stałą czasu całkowania KI na 20 ( aby przyśpieszyć reakcję algorytmu na zmiany ) ale nie znaczy to ,  że jest to do powtórzenia dla każdego przypadku , choć u mnie na takich parametrach kocioł bardzo dobrze moduluje mocą.

Edytowane przez Jasa
  • Lubię to 1
  • Przydało się 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Takie coś kiedyś ściągnęłem z netu, może się przyda:

IRYD PID fabrycznie ustawienia parametrów KP i KI:

KP  -      48 (10-99) zakres proporcjonalnosci

• KI  -      21 ( 10-80) stała całkowania

• KP spalin  - 10 (1-100)

• KI spalin  -   5 (1-100)

Jak to działa?

Tajemnicze KI i KP.

KI powoduje szybsza reakcje na spadek/wzrost temp. Czyli im wyższe KI tym szybciej piec zaczyna pracować na 100% mocy.

KI odpowiada za szybkość korekty mocy przy zmianie temperatury . W związku z tym, że KP powoduje pracę na niskich mocach przy zadanej to nie ma potrzeby gwałtownego żonglowania mocą. KI ustawiamy nisko.

KP - im wyższe tym sterownik operuje niższą mocą w okolicach temperatury zadanej.

KP odpowiada za zmianę mocy w okolicach temperatury zadanej.
Im większa wartość tego parametru tym kocioł będzie pracował na mniejszej mocy w okolicy temperatury zadanej i szybciej będzie tę moc zmniejszał.

Przykłady:

1)  KP ustawione na 20. Kocioł ustawiony na 55C. PID ustawiony na 2C.
Jak sie zachowuje sterownik? Przy 54C kocioł pracuje na 100%, przy 55C kocioł pracuje na 100%, przy 56C kocioł pracuje na 75%, w okolicach 57C kocioł pracuje na 50% i zazwyczaj następuje przekroczenie i kocioł w podtrzymanie.

2)  KP ustawione na 90. Kocioł ustawiony na 55C. PID 2C.
Jak się zachowuje sterownik? Przy 54 C kocioł pracuje na 40%, jeśli spada to moduluje na 55% i zaczyna rosnąć. Przy przekroczeniu 55C pracuje na 50%, jeśli dobije do 56C to zmniejsza nawet do 20-25%

Przy wysokich ustawieniach KP polecam niskie ustawienia KI np 20.

• Przydało się 1
Opublikowano

Potwierdza to moje ustawienia ale dla różnych instalacji parametry optymalne mogą być inne.

Trzeba trochę poeksperymentować choć to wymaga cierpliwości.

• 2 lata później...
Opublikowano

Z mojej strony wielkie dzięki za te wyjaśnienia. Bardzo się przydały nowicjuszowi z Irydem.