Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z kotłem podajnikowy na ekogroszek Defro 25kw

Nodi9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym prosić o poradę/pomoc z ustawieniami mojego kotła na ekogroszek podajnikowego Defro 25kw.

Dom ma około 180m2. Ocieplony dość dobrze(styropian 10, welna)Parter i piętro oba ogrzewane. Ogrzewanie z kotła podzielone jest na 2 obwody i cwu. Dla każdego z obwodów jest czujnik na którym ustawia się żądaną temperaturę. Temperatura w domu około 23-24 stopnie bojler cwu 100l jakieś 4 osoby uzywa

A teraz jaki jest problem:

Otóż kocioł ma zadaną temperaturę 65°C ale nie może do niej dobić. Nijak. Dobija powoli tylko wtedy gdy przestaje grzać. Jeśli grzeje któryś z obwodów nawet choćby jeden z nich to temperatura spada do jakich 36-39°C i nie chce rosnąć wtedy nawet cwu nie grzeje bo temperatura załączenia pomp to 42°C... Tak wiem że prawdopodobnie daję za małe/duże czasy nastaw i to może dlatego ale jakkolwiek bym nie ustawił to jest podobnie. Sprawdzałem już różne proporcje czasu podawania do czasu przerwy 1:8, 1:6, 1:5, 1:4 i to samo. Nawet przy:

czasie podawania 14s

Czasie przerwy 42s

Czyli stosunku 1:3 udało mi się osiągnąć ledwie 48°C przy włączonym jednym obwodzie. Moc wentylatora w każdym przypadku to 30-40%

Mam też instrukcję tego kotła ale dla obciążenia 30% podaje on czasy: 8s podawania 52s i 10% wentylator. Czyli stosunek ponad 1:6 co już przerabiałem. 

A dla obciążenia 100%:

Czas podawania 28s, czas przerwy 32s wentylator 28%! 

Przecież jak ustawię takie parametry to spalę tonę w pół miesiąca?! 

Zastanawia mnie dlaczego ludzie w internecie piszą że mają ustawione nastawy typu 1:6, 1:8, 1:5, i mają temperatury na kotle dobijające do zadanej a ja ustawiam 1:4 i kocioł nie może dobić nijak? A może tak powinno być że w trakcie pracy grzejników kocioł ma taką temperaturę? 

Może ma to się jakością węgla(25MJ)?

Walczę już z tym tydzień i kombinuję i... nic z tego nie wynika. Nie chciałbym palić 6 ton na sezon. To mój pierwszy sezon z kotłem. Mam nadzieję że znajdzie się ktoś chętny pomóc. Pozdrawiam. 

Opublikowano

Po pierwsze zrób zdjęcia Twojej instalacji, lub narysuj co gdzie idzie, i jaką masz tem. powrotu.?? A na marginesie 25KW na 180m2 to trochę za dużo 

Opublikowano

Tak jak kolega pisze wyżej. Czy masz zawor 4d? Spróbuj palić z Pid. Bardziej kaloryczny eko też pomoże. 

Opublikowano

Przejrzałem listę faktur od wykonawcy i jest tylko zakupiony 1 zawór mieszający 3 drozny widoczny na poniższych zdjęciach. Zapewne zamontowany w celu rozdzielenia na 2 obwody. 

Pisze Pan że 25kw to dużo ale czy wystarczy mniej żeby ogrzać parter, piętro i 100l cwu? Np na stronie ciepło właściwie.pl wylicza plus minus 23kw. Nie posiadam pid. Najprostszy sterownik z możliwych chyba

IMG_20191203_105243.jpg

IMG_20191203_105210.jpg

IMG_20191203_105029.jpg

IMG_20191203_105017.jpg

IMG_20191203_105008.jpg

IMG_20191203_105005.jpg

Opublikowano

Zdjęcia które tu wkleiłeś to pokazują jakiś inny kociołek, nie jest to kocioł firmy Defro!

Rok temu kupiłem węgiel gdzie na workach było napisane,że ma nie mniej niż 27 MJ, a że był bardzo podejrzany, został sprawdzony przez laboratorium i okazało się,że ma tylko 21Mj.

Opublikowano

Niezły rozgardiasz, uklad chyba otwarty, jak podłączone jest naczynie wzbiorcze? I te Pexy przy samym kotle. Masz być może bardzo slaby wegiel, bo przy takim podawaniu/przerwie i mocy kocioł powinien szybko osiągać założoną temperaturę. Kocioł wyczyszczony, czopuch, komin itd.?

Opublikowano

Witam. To będzie dopiero pierwsza zima tego kotła więc wszystko powinno być czyste komin raczej też wcześniej było palone w kominkach i paliło się dobrze. 

Hmm nie mam pojęcia czy układ zamknięty czy otwarty w każdym razie pod bojlerem cwu jest zamknięte naczynie wzbiorcze.

Co do pompek. To sam nie wiem do końca szczerze mówiąc. Chyba 2 do 2 obwodów i jedna do cwu? 

Wie może ktoś jak sprawdzić czy kocioł rzeczywiście ma moc 25kw

PS. Nawet teraz gdy nic nie grzeje tylko sam kocioł to temperatura spadła z ustawionych 65 do 58 i ciągle się waha pomiędzy 56-58 nie może dobić do zadanej. Nastawa 1:5. A jaka musiała by być nastawa żeby przy działaniu obu obwodów doszło do zadanej... 

Sugerując się poradami to myślę że albo ekogroszek mało kaloryczne (chociaż 25mj to chyba nie aż tak mało) albo piec nie ma deklarowanych 25 a 15kw

Opublikowano

A jakim grochem palisz ? Może kup jakiś "pewny" ze 3-4 worki i  sprawdzisz. Szkoda szukać przyczyny w układzie skoro groch niepewny.

Powiem Ci jak jest u mnie, groch ze składu - nie żaden markowy - ale na pewno nie żaden rusek czy czech. Grzeję 200m2 nieocieplonego domu piecem Defro 25kW.

Gdybym miał takie nastawy jak Ty to bym łopatką codziennie wyciągał wiadro niedopału. Mam nastawy 4s podawanie - 75s przerwy - nadmuch 33% i od roku piec grzeje cały sezon na 65 stopni bez żadnego problemu.

Opublikowano

Za dużo niewiadomych, pierwsza podstawowa to moc kotła? Sądząc po wielkości tego kotła 25 kw to ma on na fakturze, i obok defro pewnie nie stał. Poszukaj na nim tabliczki znamionowej, druga sprawa to opał, podejrzewam że jest to jakiś słaby Rusek o kaloryczność 21mj i zaczynają się schody. Sprawdź umiejscowienie czujnika temp kotła., najlepiej było by abyś kupił mocniejszy węgiel i spróbował ustabilizowac instalacje, tak aby woda w pętla h była cały czas w obiegu, aby nie sytuacji że nagle zawór pusci wodę z zamkniętej pętli i duża ilość zimnej wody zaleje kocioł a ten nie może się pozbierać. Pomoże ci w tym również puszczenie obiegu cwu przez cały czas, jak masz pompke do cwu to uruchom ja na pracę ciągła ewentualnie przykre trochę na zaworach, pozwoli Ci to trochę ustabilizowac kocioł. 

Opublikowano

Witam.

Do tych domysłów dołożę i ten.....widzę na fotce podajnik "domera" ciekawe czy nie pancerny....ale reduktor....czy nie jest ten wolnoobrotowy???

Pozdrawiam YARO

Opublikowano

To malenstwo 25kw miało by miec hmmm . Tak na oko to on może ma połowę. Chociaż to było by lepsze niż by był w nim jakiś kolosalny palnik , właśnie z moca 25. Może daj foto tego co jest w środku tzn palnika . 

Opublikowano

Na tabliczce znamionowej jest 25kw ale to było pisane długopisem także jak teraz sprawdzić czy prawdą czy nie papier przyjmie wszystko.

Co do węgla to jest to ekogroszek energa extra jakieś 25mj(obecnie używany) i drugi ekogroszek czarna perła od 22-24mj ale spieki straszne po nim. 

Aktualnie nastawa to 1:3,5 i z działajacym jednym obwodem 43°C a zadana 65°C. Spróbuję kupić jutro węgla ze 2 worki innego ale nie wiem czy to problem z weglu bo hajcuje ostro co widać na poniższych załącznikach. 

Może to wina tego że piec za mały? Według strony ciepłowlasciwie moje zapotrzebowanie to jakieś 23kw więc... 

Nie mam pojęcia jak sprawdzić czy piec tyle ma czy nie ma. W internecie szukam i też nic takiego nie można znaleźć. 

PS. Filmik nie chce się dodać jest błąd ale naprawdę ogień jest duzy

IMG_20191203_222313.jpg

IMG_20191203_222540.jpg

Opublikowano

Oki moze tak byc z wyliczen . Co nie zmienia faktu że teraz by dal rady . Po foto widac że tam jest za duzo powietrza . Mozliwe że palnik nie szczelny ,trzeba by go rozebrac. Zastanów się nad jego rozebraniem , wiem roboty sporo ale w nagrodę będzie pewność że wszystko jest jak powinno być . Co do foto to jeszcze za mało tam zaru . Dodaj mu wegla nie ruszaj powietrza . To mu zrobi dobrze i lekko wiecej mocy dostanie .

Opublikowano
W dniu 3.12.2019 o 09:45, szymm2 napisał:

Po pierwsze zrób zdjęcia Twojej instalacji, lub narysuj co gdzie idzie, i jaką masz tem. powrotu.?? A na marginesie 25KW na 180m2 to trochę za dużo 

Ja mam na 173mkw mam 13kw

To masz jeeszce raz taki teraz piec chodzi z mocą 2kw w domu mam 23 stopnie A mieszacza 4d na 2jce i to daje 31 stopnie na grzejniki 

A spalanie 13kg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.