Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Poprawa instalacji w kotłowni

dhany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiecie co jeszcze zauważyłem. Z racji tego że nie mam tej pompy kotłowej to pompa cwu chodzi non stop. No i czasami jest tak ze zawor 3d na podłogówkę otworzy się na 100 procent a i tak nie podbija temperatury bo wiekszosc cieplej wody zabiera pompa cwu która jest wcześniej niż pompa od podłogówki. A w efekcie nie mogę wygrzać odpowiednio podłogi.  Mozliwe to?

Opublikowano

Oczywiście że CWU potrzebuje dużo mocy żeby się dogrzac 

Opublikowano

Tylko cwu jest cały czas grzane wiec jest wygrzane napewno. Ale jak dotykam to czuje po rurach ze pompa cwu zabiera taka wodę ze się dotknąć nie da praktycznie a na 3d nie idzie juz taka 

Opublikowano

Jeżeli pompa CWU jest przed 3d to normalne że zabierze większość ciepłej wody. Tak już ma. Jeżeli pompa CWU chodzi non stop to przykrec jej zawór kulowy za pompa tak do połowy może trochę więcej. Wtedy mniej wody idzie przez układ CWU a więcej Ci pójdzie na 3d 

Opublikowano

Ale za pompa bezpośrednio nie mam zaworu. Mam zaraz przy zbiorniku cwu. 

Bo przed pompa nie bardzo przykrecic? Pompy szlak nie trafi? 

Opublikowano

To przykrec ten zawór przy zbiorniku. 

Przed pompa nie przykrecaj, zostaw go otwartego 

Opublikowano

Ok idę przykrecic i poobserwować.

W ogóle jest sytuacja o której też nie wspomniałem. 

Jak chodzi pompa cwu to jest cały czas takie bulgotanie. I ono jest od samego początku. Od pierwszego rozpalenia. Nie zostało mi to wytlumaczone jak zadałem pytanie. 

Opublikowano

Bulgotanie jest w zbiorniku? Jeśli tak to najprawdopodobniej jest zapowietrzony. 

Opublikowano

Czuje bulgotanie na rurze od pieca do cwu i na powrocie zresztą też.

Mam nad zbiornikiem na tej rurze odpowietrznik. Odkrecalem tyle razy powietrza brak 

Opublikowano

Jeśli czuć delikatna wibracje to jest to przepływ wody, pompa na wysoki biek ustawiona to tak jest. Ale z bulgotaniem się jeszcze nie spotkałem 

Opublikowano

Pompa na 1 ustawiona. Juz mniej się nie da. Coś jest spieprzone

Opublikowano

Zawór zwrotny jest przed pompa CWU? 

Opublikowano

Jest.

Opublikowano

Jeśli jest możliwość daj go za pompę 

Opublikowano

Sam go nie zmienię. Musze czekac na tego "fachowca"

Słuchaj jeszcze jedno. Jak ja zamontuje ta pompę kotłową i podłącze na stałe do sieci żeby chodziła non stop to czy jest możliwość ze zawor 3d i 4d ustawia się tak ze ona będzie chodziła na sucho? 

Opublikowano

A może tez jest kwestia ze ja ustawienia pieca mam złe. No i tych zaworów 3d i 4d

Opublikowano
W dniu 1.12.2019 o 18:53, dhany napisał:

I jak temperatura w pomieszczeniach? 

Opublikowano

Temperatura w domu się podniosła. Po Waszych radach jest o niebo lepiej 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.