Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Defro 12kw dużo pali mieszkanie 67m

SpoznionySen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na razie. Muszę kończyć.

Opublikowano
44 minuty temu, gersik napisał:

Miałem na tych ustawienia i z 62 zadanych zrobiło się ponad 70

Opublikowano

Napisz proszę jaki ty masz model kotła... Bo dziwnie wygląda zaczep od deflektora. Inaczej niż we wszystkich broszurach i zdjęciach jakie znalazłem w sieci

Na początku to normalne że przebija zadaną temperaturę, czy kocioł pracuje nadal czy wszedł w nadzór?

Gość Visitor1230
Opublikowano
2 godziny temu, SpoznionySen napisał:

I tak ma być. W przeciwieństwie do trybu dwustanowego (praca- postój )PID dąży do stałej pracy kotła. Zbliżając się do temp zadanej obniza moc. Pracuje dalej pomimo osiągnięcia zadanej. Jeżeli przekroczy zadana  o pięć stopni dopiero przechodzi w podtrzymanie. Wszystko ok.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Krótko mówiąc masz zbyt mocny kocioł na te powierzchnie.  Ile stopni jest w domu?

Opublikowano

Obecnie nie ma mnie w domu będę jutro ale przy tych ustawieniach gdzie 40 jest na grzejniki myślę że koło 26 odczuwalne jak byłem dziś

Gość Visitor1230
Opublikowano

Lepiej temperature zmierzyc. Masz ustawione 40 ° na CO ( centralne ogrzewanie ) Zgadza sie?  czyli masz odlaczone sterowanie pogodowe. Jezeli w domu jest za cieplo warto je aktywowac. Czujnik temperatury zewnetrznej musi byc na polnocnej stronie. Powinienes zmniejszyc moc kotla. Masz teraz 50% ? Zmniejsz na 40%. Zobaczysz jak kociol bedzie dlugo pracowal zanim przejdzie w podtrzymanie

5 godzin temu, SpoznionySen napisał:

Jaka temperature mial powrot porzy takiej na kotle? jeszcze raz napisze jak masz ustawic mieszacz pogodowo

Wejdz w menu ustawien. Ustawienia zaworow, zawor wbudowany typ zaworu poowinien byc CO. Ochrone powrotu wylacz.

Kontrola temperatury. (Czujnik powinien byc przymocowany ok 1 m za zaworem 4Dna rurze zasilajacej grzejniki) ustaw 1 Minute. Z taka czestotliwoscia sterownik bedzie zczytywal temperature i i nicjowal ruch silownika na zaworze

Czas otwarcia. Tu musi byc wpisane 120 albo 14 sek. Zaleznie od tego jako zawor masz.

Skok jednostkowy. Ustaw powiedzmy 5%. Beda to skoki jednostkowe silownika zaworu. W miare dochpodzenie do temperatury zadanej( przez pogodowke) skoki beda malec. Zawor ma za zadanie zblizyc sie maksymalnie do tego co zada mu pogodowka

Minimalne otwarcie. Zawor nie powinien generalnie nigdy zamykac sie na max. ustaw mu powiedzmy 20-25%

Pogodowka. Tu aktywujesz sterowanie pogodowe. 

Zaproponuje ci krzywa grzewcza 1.0 jak na focie. Ustaw dla -20° ustaw 53° dla -10° ustaw 48° dla 0°ustaw 43° dla +10° ustaw 34. . Zaleznie od temperatury zewnetrznej sterownik sam bedzie regulowal temp na grzejniki. A te wcale nie musza byc gorace. Grzejniki ktore maja np 35 stopni sa ledwo letnie. Ale one ciagle grzeja.. jezeli po czysie okazaloby sie np. przy mrozach ze jest za zimno to poszczegolnr punkty monna doregulowac. Ale to zawsze musi byc linia krzywa nie moze byc kantow. Jezeli dla -10 podniesiesz o dwa stopnie to dla -20 trzeba przestawic o np 3 a dla zera o 1 stopien. W tym samym kierunku. Pamietaj ze pogodowka  a wlasciwie temperatura w domu reaguje powoli na zmiany temp zewn. Tu odgrywa role czas zanim scuiany sie wychlodza lub nagrzeja. 

Jak to opanujesz pogadamy kiedys o sterowaniu pokojowym, ktore mozna spiac z pogodowkla. Bedzie dzialalo jeszcze lepiej. 

AAA Krzywa.JPG

Opublikowano
W dniu 25.11.2019 o 21:04, Darekgra napisał:

@SpoznionySen jaki masz dokładnie model kotła?

https://www.fuego.pl/defro-komfort-eko-lux-9-kw.html?gclid=Cj0KCQiA2vjuBRCqARIsAJL5a-ILtAS3usQeqp5PpmxwptWrLMRi61Mja_qoP7IIV5gTL9xrLLVZYikaAl3uEALw_wcB

Taki model 

Właśnie załączyłem pogodowe 

Dam znać za 2 godziny co i jak to się je

moc kotła. Na 50 

Na pidzie

Czas podawania 1s

Przerwa 6min

Wentylator czas pracy 10s

Przewa wentylatora 7 min

35bieg wentylatora 

Gość Visitor1230
Opublikowano

Skad co sie wziela temperatura zadana CO ( grzejniki) az 55 stopni? Moze to jakies poprzednie ustawienia i przy pogodowce nie jest brane pod uwage . Zawor wbudowany zadana 36 a uzyskana 35. Chyba ci sie udalo widze. Bravo Ty :) Temperatura powrotu na razie niska. Jaka jest w tej chwili temp zadana na kotle? PIDu nie ruszaj. Operuj tylko moca kotla

Opublikowano

Temp zadania co to temp pieca. 

Od grzejników jest zawór wbudowany 

A. Od kranu cwu

Teraz 56 jest zadane temperatura na piecu 57 i dalej jest w trybie praca nie w Podtrzymanie 

Gość Visitor1230
Opublikowano
3 minuty temu, SpoznionySen napisał:

Teraz 56 jest zadane temperatura na piecu 57

Za malo zdecydowanie. Podnies jak mowilem na 65. PID ci przebije do 70. Wtedy podniesie sie temp powrotu. Tak zajedziesz kociol na smierc. Nie boj sie wysokiej temp na kotle. Nie spalisz wiecej wegla.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Musisz to sprawdzc. 75 na kotle to jeszcze lepiej. Bedziesz mial mniej sadzy a to stracony opal. Ustaw pompke obiegowa na najnizszy bieg

Opublikowano

A więc minęło z 10 min a na piecu z zadanych 56 mam już 69

Wiec chyba trochę za duża roznica

Gość Visitor1230
Opublikowano

Pompka pracuje caly czas? A kociol stoi rozumiem w podtrzymaniu?

Gość Visitor1230
Opublikowano

Powrot zaczyna co sie stabilizowac. Jezeli kociol stoi to jest tp tzw spoczynkowy wzrost temp. Obserwuj do ilu wzrosnie. Jezeli nie przekroczy 80 tp jest ok. Zejdz troche z moca. Na 40%. Tylko obserwuj czy palnik bedzie pracowal stabilnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.