bercus Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #26 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Masz cos do poprawenia,taka ilosc spalam ja w brazowym 17MJ,z brakiem ocieplenia,na dole jescze stare okna.Obieg nie wylaczam,teraz dla pokojowej sterujem.Žonka wiatra,jak na gore okien by nie bylo...No ustawilem max.temp.CO 35,by nie wypuszczala goraco w niebo.Latwiejszie sterowac temperature,niž žonki.
FAFAŁ Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #27 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 U mnie to już sztuka dla sztuki to palenie . Dyzio jak wczoraj było ciepło to ster Ci zliczy to i będzie sukces :)
pospisz Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #28 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Kolego @Dyzio997 możesz mi odpowiedzieć jaką powierzchnie ogrzewasz i jaką moc masz wpisaną w sterowniku . Tutaj 200-220 m2 bez zapalarki jak u Kisjara
Dyzio997 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor #29 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 No u mnie ewidentnie jest coś nie tak. Wiem już skąd mam różnicę temperatur przy włączonej i wyłączonej pompie CO. Nie mam zaworu zwrotnego na powrocie i pompa CWU, która robi u mnie za obieg kotłowy pompuje ciepłą wodę z bojlera na powrót zaworu 4D, stąd te kilka stopni cieplej. Natomiast nie wiem co jest z algorytmem. Mam temp. pokojową ustawioną na 22*C, aktualnie jest 23,1*C, a algorytm mi wylicza, żeby na centralne szło ponad 40*C i grzejniki mam ciepłe, coś chyba ewidentnie jest nie tak...? Dopiero jak wzmocnienie ustawie na 15 to jest OK, a chyba powinno być odwrotnie im większe wzmocnienie tym większą temp. CO powinno wyliczać. Soft 2.28. Czy zna ktoś jakiś darmowy program, żebym mógł rozrysować swoją instalację? @pospisz Kolego, ogrzewam ~230m grzejniki + podłogówka w części domu, który jest średnio ocieplony (pustak 30+15 i w środku 5cm styropian). Palnik 25kW retorta i tyle też wpisane w sterowniku- niestety czekam na nowy talerz, bo ten jest wadliwy, źle odlany i nierówno mi przez to powietrze dmucha na połowie palnika. Aktualnie palę węglem Kazach 25-27Mj, kalorycznością nie grzeszy, ale ma 2% popiołu i naprawdę ładnie mi się dopala.
pospisz Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #30 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Czyli powierzchnia podobna .Widzę że masz obciętą modulację Proponował bym zmniejszyć moc palnika na 15kw i modulacje górna dać na 100%. Wklej zdjęcia ustawienia mieszacza. Ps Mieszacz Moim zdaniem masz ustawiony zbyt duży ruch mieszacza. Zrób pozycjonuj ręcznie i ustaw takie proponowane ustawienia Min.impuls 0,2 Max impuls 0,5 proporcja 2 histereza 0,5 pozycjonuj co 0 godzin czas otw.140 s wzmocnienie 7 min.otw 5% max 100% czas stabilizacji 30s wstaw zdjęcia temperatur. zadanej ,min maksymalnej mieszacza.
Dyzio997 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor #31 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Dobra, na spokojnie zajrzałem do instrukcji i jest tam opisana zasada działania wzmocnienia. Czyli temp. pokojowa wcale nie ma priorytetu nad mieszaczem i ten nawet mimo, że będzie temp. w domu wyższa niż zadana będzie ślepo się otwierał wedle algorytmu i grzał grzejniki? Głupota moim zdaniem totalna. W takim razie jaka optymalna będzie temp. zadana CO? Aktualnie mam 45*C, ale widzę, że to za dużo, bo nawet przy wzmocnieniu 7 będzie mi dalej szło na grzejniki 38*C.
bercus Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #32 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 U mnia podstawowa zadana CO 31-32° wychodzi do pogodowki i do sterowania pokojowego,kiedy cieplutko.Kiedy sa nawet glowice i extra sterowanie podlogowki,sterownik nie ma z czujniku pokojowego odpowiedna reakcja i poszaleje.
pospisz Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #33 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 pokaż te temperatury tam trzeba ogarnąć.
Dyzio997 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor #34 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zadana 40, minimalna 20, max 55.
Gość Oldek Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #36 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Dyzio997 napisał: Czyli temp. pokojowa wcale nie ma priorytetu nad mieszaczem i ten nawet mimo, że będzie temp. w domu wyższa niż zadana będzie ślepo się otwierał wedle algorytmu i grzał grzejniki? Głupota moim zdaniem totalna. Nie jestem pewien, ale myślę że temperatura pokojowa steruje pompą CO, a nie mieszaczem. Do tego w mieszaczu jest funkcja zamknij jak pompa CO wyłączona.
Dyzio997 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor #37 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zgadza się, jest tak jak mówisz. Tylko teraz kwestia czy pompa CO ma być cały czas włączona czy ma się wyłączać jak temp. pokojowa jest osiągnięta. O to mi w tym wszystkim chodzi, bo pompa przy mieszaczu powinna być włączona cały czas. U mnie jak tak zrobię to spalanie drastycznie rośnie o 7-10kg na dobę.
Gość Oldek Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #38 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Cały czas włączona to raczej pompa kotłowa nie CO. Może miałeś dobrą myśl żeby pokazać swoją instalację. Nie musi być to zrobione w jakimś spec. programie. Wystarczy kartka papieru i ołówek
bercus Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #39 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Steruje temp. CO od jej zadanej dla ustawionego wzmocnienia w karcie mieszac.Dla roznicy od zadanej pokojowej.Tylko musi odczuc czasowo jakas zmiana na czujniku przy grzaniu.Bez tego szaleje w dup*e.
pospisz Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #40 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 @Dyzio997 mam pytanie i jest trochę lepiej czy nadal problem z wyliczeniami "różnicy zadanej a rzeczywistej".
Dyzio997 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor #41 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 To już ogarnięte, ale problem spalania jest dalej. Jak pompa CO chodzi cały czas, nawet jak zawór jest zamknięty to mam spalanie jak na załączonych fotach :-D
pospisz Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #42 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Pompy w dół na najniższe przepływy i konieczny ten zwrotny. Nie wyłączaj pomp narysuj schemat. Czasami ciężko jest przeskoczyć spalanie jak jest pobór cwu np. dla 8 osób.
Dyzio997 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor #43 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Pompy mam elektroniczne, CO aktualnie chodzi na 9W, więc ledwo co kręci... Schemat postaram się jakiś ogarnąć w paincie :)
pospisz Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #44 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Masz takie spalanie bo wyłączasz pompy zawór się zamyka i wystudza zlad i później znowu goni. Wstaw jakiś wykres pracy z 12h. Nie rób zera na mieszaczu. 52 minuty temu, Dyzio997 napisał: Jak pompa CO chodzi cały czas, nawet jak zawór jest zamknięty to mam spalanie jak na załączonych fotach :-D Dlatego że zawór jest zamknięty.
Dyzio997 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor #45 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Jak pompa CO się wyłącza to spalanie mam o 10kg mniej. Spalanie 20+ kg jest na pompie włączonej 24h/dobę. Czyli zawór 4D ustawić min. otwarcie 5%? Wykres na razie niewiele Ci powie. Zmieniłem kilka dni temu palnik i dmuchawę i ustawiam jak na razie.
pospisz Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #46 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 To nic z wykresem dam radę nie przejmuj się nie od razu Kraków zbudowano. Zawór ma się nie zamykać, chyba jest problem z instalacją zawór zamknięty a 30 stopni w grzejniki.
Dyzio997 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor #47 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Załączam te wypociny robione na kolanie (W dużym uproszczeniu ten schemat, nie ma na nim zbędnych rzeczy, typu zawory kulowe). Wykres załączę jutro, bo dzisiaj miałem wyłączenie prądu i będzie zaledwie urywek.
pospisz Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #48 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Zrób rano zdjęcie zaworu i trzpienia bez siłownika. Pompa cwu do przełożenia.
Dyzio997 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor #49 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Tam jest wszystko OK. Nie ma żadnego luzu, ustawia się tak samo w pozycji zerowej jak na ręcznym. Mam zawór z siłownikiem Womix. Czy według załączonego schematu dodanie pompy kotłowej za zaworem 4D dużo poprawi sytuację w porównaniu z tym co jest teraz (pompa CWU cały czas goni temp. zadaną, którą ustawiłem wyżej niż temp zadaną pieca)?
pospisz Opublikowano 8 Kwietnia 2020 #50 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Otwórz zawór na 100 % na 1 dobę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.