Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie rozwiązanie do podłogówki

Mlynarz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Uszanowanie wszystkim!

Zielony jak szczypior potrzebuje pomocy - moze ktoś coś..

Obiekt:

blizniak 170m2, bez skosów

sciany porotherm+20cm styropian, podłoga 15cm styr, strop 30cm styr

100% podłogówka ( bez drabinek w łazienkach) , garaz tez z podłogówką, 2 rozdzielacze bez doposażenia( 1 doł -10 pętli,  1 góra- 8 petli) , niestety wiele o niej nie wiem - dostałem razem z domem w stanie deweloperskim i jakos niegdzie nie widziałem projektu do niej :(

na razie 3 os raczej szybko prysznicowe niż taplające sie w wannie (ale beda 2 łazienki w tym 1 z wanna), niezbyt ciepłolubne - aktualnie w mieszkaniu 19-21 C

Dodatki grzejące: kominek w salonie z DGP po pokojach na górze( bedzie sie budował wkrótce)

Czego szukam: 

- przede wszystkim rozsądnego w eksploatacji - szeroko pojętej czyli oczywiscie zakup i montaż na początku ale także użytkowej  - zużycie gazu. 

- mozliwosc regulacji tego bałaganu -  czyli fajnie jakby ciepło z kominka czy gotowania było "wykrywane" przez piec i bez potrzeby nie był uruchamiany,  temp na górze nie musi bbyc tak wysoka jak na dole

- dopuszczam wiekszy wydatek na poczatku z nadzieja ze zrekompensuje sie z czasem w eksploatacji

Mam propozycje kotłowni diametralnie rózniące sie od siebie i tak:

1. Vitodens 200-w - Na krótko  tylko czyli kocioł , pogodówka , 1 pokojowy, bez dodatkowych pomp itp - gosc twierdzi ze wszystko proste bedzie działac, komfort bedzie zapewniony

image.png.d66ac0dadaa1c9e19ae2dde43455884e.png

2. Buderus gb072 ( lub to samo na 200W) - 2 obiegi (D+G), sprzegła, mieszacze itp - ten z kolei twierdzi ze taki prosty układ na pewno nie zadziała i on sie nie podejmuje za to poponuje rozbudowany o te dodatkowe komponenty, które mają wpłynąc wg niego na komfort i ekonomie uzytkowania

image.thumb.png.e690a295f5c22d5c63bf1f7c3fb541de.png

I tu pytanie do Was  - kto tu ma racje kto sie myli.

Którą wersje byscie polecili ( nawet tak generalnie - jak nie ci to inni )- chodzi mi o taki schemat jak wg Was powinna wyglądać taka kotłownia w tym przypadku i jakie komponenty zawierać zeby poprawnie działa.

Czy warto sie szarpac na viessmanna i jego 1,9kW czy odpuscić i wziąc Buderusa 072  ale ten startuje od 5,3kW( lub inne kotły majace min w ok 3-4kW)???

Za wszelkie sugestie bede niezmiernie wdzięczny.

R.

Opublikowano

Popatrz jeszcze na Boscha ew Junkersa - ostatnio są na forum omawiane, więc nawet materiał do ew regulacji czy nastaw będzie.

Jest jeszcze termet gold 20 lub 25kW, on może pociągnie całą instalację bez sprzęgieł i pomp dodatkowych

Opublikowano

Dzieki za odpowiedz. Juz sam kociol to jakos bede ogarnial jak tylko podejme decyzje czy lepiej prosciej ale zapewne z jakimis ograniczeniami (np tylko 1 obieg) czy "na bogato". Czy warto wchodzic w 2 obiegi, pogodowki internety itp czy raczej najprostszy uklad zalatwi temat dobrze i ekinomiczie w uzytkowaniu a reszta to wodotryski dla zamożnych? Czy moze jednak warto to rozdzielic bo dzieki wlasnie temu zyskam na ekonomi i komforcie w dalszym uzytkowaniu. 

Opublikowano
12 minut temu, Mlynarz napisał:

Czy warto wchodzic w 2 obiegi, pogodowki internety itp

Jak będziesz się z tym czuł bardziej dowartościowany na zasadzie - ja mam, to weź tylko pamiętaj że nie każdy kocioł może wszystko obsłużyć i elektronika ( automatyka) musi być danego producenta, tego samego co kocioł

Opublikowano

To nie chodzi o dowartosciowanie.. Chodzi o to zeby zrobic raz a porzadnie i na jakis czas miec wzgledny spokoj.  

Bardziej mnie interesuje taka wskazowka : zrob 1 obieg bo... Albo zrob 2 to bedziesz mial takie i takie zalety i wady. Dostep z netu do pieca to juz tylko nice to have, nie jest to wyznacznik zaden. Warto za to wiedzic czy jak ktos ma to rzeczywiscie korzysta z tego dobrodziejstwa czy tylko zeby pochwalic sie znajomym na imprezie... 

Mi zalezy na sprawdzonym juz gdzies w boju ukladzie ktory moglbym przeszczepic do siebie nie eksperymentujac i poprawiajac 100x po kazdym specjaliscie oddzielnie... Ot cala tajemnica tego posta... 

R

Opublikowano

Wielokrotnie to już było i zawsze to samo - kocioł dobiera się do instalacji , więc jak wiesz co potrzeba tej instalacji to podaj wtedy dobierzemy .

Tak "na pałę" tego nie zrobisz, gdyż za mało danych i instalacji - wyciągaj projekt i czytaj w nim - ile pętli, jakie w nich przepływy, jakie straty ciśnienia w pętlach,  jakie rury do rozdzielaczy - to wszystko ma znaczenie aby coś sensownie doradzić.

Opublikowano

No jak najbardziej rozumiem Twoje podejscie ale jak wspomniałem na poczatku, blizniak kupiony juz w stanie dew ze wszystkimi instalacjami. Nie mam dostepu do danych tej instalacji a obstawiam ze taka nie istnieje. Po prostu jakis pan Henio czy Krzysio robil hydraulike i przy okazji ciachnal podlogowke bo zawsze robil i dzialalo. Widzialem gdzies fotki z budowy to bylo ladnie rowno ulozone co jakies 15cm i duzo gesciej przy pełnych oknach tarasowych. Moge zdobyc srednice rurek podlogowki, rur doprowadzajacych i mniej wiecej dlugosci petli (z tego co palietam to nie sa dluzsze niz 70m) ale to pewnie bedzie wszystko.

Jesli na podstawie takich danych da sie cos zaproponowac to byloby git jesli nie to trudno, skonczy sie tym czego chcialem uniknac czyli metodą prob i błedow.

Tak czy tak wdzieczny jestem za zainteresowanie postem i wskazanie juz na poczatku ze bedzie raczej mocno pod gorke....Lepiej pozno niz pozniej. 

R. 

Opublikowano

tak jak pisał sambor, weź Junkers ZSB 14-5C + sprzęgło + pompa + sterowanie pogodowe i będziesz zadowolony.

Jak dasz bez sprzęgła, to zapomnij, że wyregulujesz tę instalację.

Opublikowano

Sprawdź jeszcze, najlepiej zmierz jakie rury idą do rozdzielaczy - średnice i sposób prowadzenia - czy każdy z rozdzielaczy jest puszczony osobno- czyli 4 rury  w okolice kotła czy przy kotle wychodzą tylko 2 rury i jakiej średnicy.

Ew dodatkowo jakie są odległości kotła od tych rozdzielaczy- to wszystko jest ważne.

Opublikowano

No to wygląda to tak:

sa 2 rury PP 25x3,5 które chyba beda wchodziły do kotła i takie same idą do rozdzielaczy

od kotła do rozdzielacza na parterze bedzie jakies 2m
od kotła do rozdzielacza w łazience na pietrze bedzie jakies 9m

rury do podłogówki to wavin 16x2

sciana z wyprowadzeniami w kotłowni:

image.thumb.png.ae24c15e3b5219deaec8c8421bfd6044.png

rozdzielacz dół ( 10petli) 

image.png.f616e69b6c2724b0b83ba3fd1c6d01f9.png

rozdzielacz góra (9 petli)

image.png.1f50230ef62718967fd56974b993c934.png

Opublikowano

25X3,5 to DN18 - będzie za mało jak to ma iść bezpośrednio z kotła. 

Opublikowano

Masz na myśli LFP Sprinta? To może być głośne a pompa w kotle tego nie "udżwignie"  Tu raczej ratował bym się dwoma układami mieszającymi przy rozdzielaczach.  Przy 50C/30C z kotła na sprawności nie straci, a pozwoli zachować znacznie mniejszy przepływ na drodze kocioł-rozdzielacze. Wiem, że to archaiczne rozwiązanie, ale jakieś trzeba zaproponować w tym przypadku.

Opublikowano
21 minut temu, gmaj22 napisał:

ale jakieś trzeba zaproponować w tym przypadku.

Pomyślcie!

Może wystarczą 2 pompy w kotłowni i dół to raczej pójdzie a góra to nie mam pewności, ale dlaczego górny rozdzielacz tak daleko od kotła ?

Czy te 9m to odległość czy długość rur  tam i z powrotem?

Opublikowano

Próbujemy. :)

No właśnie, jeden układ mieszający mógłby być w kotłowni, ale ze względu na odległość górnego rozdzielacza ( a po drodze pewnie 8-10 kolan ), wolałbym go dać przy rozdzielaczu . Tym bardziej, że miejsce jest. Jedyny problem to zasilanie pompy i przewód czujnika. 

Sęk w tym, że jeśli z kotłowni mają iść niskie parametry, to musi być większy przepływ, a jak puści 50/30, to konieczny tylko taki, jaki potrzebny do podmieszania z podłogówką.

Opublikowano
50 minut temu, gmaj22 napisał:

Masz na myśli LFP Sprinta? To może być głośne a pompa w kotle tego nie "udżwignie"  

Bardziej Wilo Yonos Pico 25/1-8. Miałem rozdzielacze podpięte na pex 26 i działa pięknie.

50 minut temu, gmaj22 napisał:

Tu raczej ratował bym się dwoma układami mieszającymi przy rozdzielaczach.  Przy 50C/30C z kotła na sprawności nie straci, a pozwoli zachować znacznie mniejszy przepływ na drodze kocioł-rozdzielacze. Wiem, że to archaiczne rozwiązanie, ale jakieś trzeba zaproponować w tym przypadku.

Można, ale to też droższe rozwiązanie. Zawsze można rozbudować, jeśli jedna pompa w kotłowni nie da rady.

Opublikowano

juz wyjasniam wymiary  -chyba dobrze policzyłem

rzut góry - ale naniesione na zielono rodzielacze i kocioł na czerwono (nie zwracajcie uwagi na to ze gorny rozdzielacz jest za kiblem byłyy zmiany)

go gornego rozdzielacza sumowalem wymiary z grubsza : 4m (sciana na któejjest kocioł) + 3m (wysokosci sciany miedzy part a pietrem)+ 2m (od okna do rozdzielacza = 9m

image.thumb.png.536be72ae74e7259eb6df3b548bcdedc.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.