Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kociol do 10tys

maniek130

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SV200 nie jest palnikiem rynnowym tylko rurowym. 

Komfort Eko PZ jest "już" produktem archiwalnym. 

Komfort Eko oraz Eko Lux to chyba rynna, której sie tak obawiasz. Tak przynajmniej wynika ze zdjęć na stronie Defro.

Opublikowano

PZ był z Ekoenergią jak pamiętam. Eko Lux może mieć retortę "fajkę". Najlepiej zobacz osobiście w sklepie, skoro nie masz daleko.

Opublikowano

Ten Lux ma stalowy slimak i rurę do retorty okrahlej tylko korona i dół jest żeliwo 

Ten pz jest cały żeliwo i jest to prostokąt może tak jak mówisz ekoenergia 

A co powiesz o kotle malina z tym płatnikiem sv200 19kw dużo tańszy od lux

Opublikowano

Powiem tak: miałem z nimi styczność, dobry sterownik SKZP02,  dobre wykonanie. Raczej zbierają dobre opinie. 15 kW w zupełności by wystarczył.

Opublikowano
59 minut temu, maniek130 napisał:

colover możesz jaśniej

Moja w udzieleniu odpowiedzi. 

Opublikowano
Godzinę temu, colover napisał:

Pomyłka

Z którym wyborem pomyłka. Mówisz o tych defro. Czy o palniku sv

Opublikowano

@maniek130 jak Defro to tylko Sigma, resztę sobie daruj z tej firmy.

Opublikowano

To teraz mam pytanie na temat skamp pv

Jakiej mocy powinienem dobrać bo jest 13 i 20kC0kwi jaki sterownik 

Chyba że sekom jest więcej do wyboru mocy i z jakim najlepiej sterownikiem 

Opublikowano

No te kotły 12-13KW spokojnie Ci to ogarną. 

Opublikowano

Patrzyłem na wynik ale nie spojrzałem że chata 300m. Przy takim metrażu jakoś mało mu wyszło. U mnie rodzice mają podobnie ocieplony domek. 230m2 ogrzewa Sigma 16KW

Opublikowano

Ja już teraz zgłupiałem. Edytowales ten link? Bo się wartości pozmieniały.

Opublikowano

Miałem błąd Internetu jak to wypełniałem  może dlatego tak się przyblokowało z góry przepraszam 

Opublikowano

Pamiętaj, że moce podawane dla kotłów 5 klasy to sa najczęściej moce maksymalne a nie nominalne. Dlatego dobrze jest mieć tak dobrany kocioł, aby pokrywał zapotrzebowanie na 80% mocy palnika. To ważne przy coraz bardziej spiekającym opale. Moim zdaniem, wg. zapotrzebowania z linku, który podałeś,  Defro Sigma 12 kW jest wystarczający. Tu zależy też, jaką masz instalację, bo jeśli na starych, grubych rurach, to 16 kW mógłby okazac się lepszym rozwiązaniem, ponieważ ma ponad 100 l pojemności wodnej. Choć 12-stka też nie ma mało, bo 88 litrów. 

Skamp PV w zupełności wystarczy 13 kW. Robią też na zamówienie 9-tki, ale o szczegóły dotyczące wymiennika i palnika musiałbyś kol. @Pieklorz dopytać. 

Opublikowano

Jak o tym samym Defro 12kW mowa, to jest to gigantyczny wymiennik 1,9m2 to się tylko 12kW nazywa, z takiego kolosa to i 19kW utarga jak palnik pozwoli.

Co do skamp-pv, może być 13kW z mocniejszym palnikiem.

Od tego tygodnia jest też cała tańsza seria na wymienniku poziomym z SV200, strona powoli się aktualizuje, podstawowe informacje już są. Moce m.in. 9,12,15,19, 24 itd. Ecodesign oczywiście jest

Opublikowano

Z Batorym czy SV200?

Opublikowano

A było pisane żeby brać pionowego z czyszczakami, no nic, palnik masz fajny, oby Ci służył.

EDIT: A to ma pionowy wymiennik chyba? Jeśli tak to przepraszam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.