Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kociol do 10tys

maniek130

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Jaki kocioł wybrać do 10tys Max do ogrzania dom ocieplony z roku 1950

Powierzchnia do ogrzenia 180mkw

Mur 50cm z cegły pełnej plus styropian 10cm obecnie mam 19kw metal fach sd  duo bio

Gość Visitor1230
Opublikowano

A co obecnemu kotlowi dolega, ze chcesz zmienic?

Opublikowano

Mam palnik popprzepalany w kilku miejscach popękane. I sterownik do wymiany, ale chyba jednak ten naprawie kocioł. Bo jednak taniej wyjdzie  naprawa niż bawić się w kolejny kocioł tylko nie wiem jaki palnik wybrać i jaki sterownik do niego. Może coś doradzicie. Bardzo bym prosił o szybką pomoc. Bo zima za pasem A kocioł nie domaga już całkowicie do zadanej temperatury dochodzi w 3 godz. Bez zmiany ustawień i węgla 

Opublikowano

No cóż, kocioł jak to kocioł Każdy będzie dobry, nawet jak pospawa go pan Czesio wiejski majster-klepa :) najważniejszy jest palnik, ja bym wybrał coś z SV200 lub coś z obrotowa retortą np. Ardeo, posiadam tani kocioł od firmy Dragon sam kocioł jest dobry ale palnik wybrałem chyba najgorszy bo chciałem wielopaliwowy, dziś też bym wybrał Dragona ale z SV200 ze względu na dobre opinie tego palnika i dobrą cenę.

Opublikowano
Opublikowano

A może z innej beczki, tak na chlopski rozum powiedzcie czy warto kupić palnik i sterwonik, czy lepiej kupić kocioł

pisałem do serwisu metal fachu, ale cisza już tydzień czekam na odpowiedz na temat palników od nich

jaki koszt itp

mam do zrobienie w tym piecu

kosz zasypowy bo gdy paliłem miałem to zaraz przy leju wszystko zardzewiało i teraz gdy rozmontowałem wszytko okazało się , że tylko patrzeć jak się przewróci

koszt kosza 600zł + przesyłka

za rok do wymiany ślimak, ślimak akurat mogę załatwić za 120zł

sterownik z modułem brak informacji o cenie

i palnik koszt od 1500zł  wzwyż

Opublikowano
1 godzinę temu, Kriters64 napisał:

z SV200 ze względu na dobre opinie tego palnika i dobrą cenę.

Nie mam nic przeciwko temu palnikowi, bo jest dobry, tylko czy sprawdziłeś, jaki otwór na palnik jest w korpusie MetalFachu? Jaki jest wymiennik, bo ten palnik "wali" w boczną ścianę kotła. Jakie gabaryty i mocowanie ma SV 200? Pisałem już wcześniej, skontaktuj się z kol. @Pieklorz - czasami tu zagląda. Wyłoży Ci kawę na ławę ...

Kosz kupuj dopiero po decyzji co do wyboru palnika, bo może okazać się że nie zmieści się między ramką podajnika a kotłem.

Opublikowano
28 minut temu, gmaj22 napisał:
1 godzinę temu, Kriters64 napisał:

Nie mam nic przeciwko temu palnikowi, bo jest dobry, tylko czy sprawdziłeś, jaki otwór na palnik jest w korpusie MetalFachu?

Nie mam pojęcia czy będzie pasował, u mnie nie pasuje wcale, nawet jak bym zamontował to płomień walił by w gołą blachę a nie w płaszcz, bo płaszcz zaczyna się na wysokości retorty.

Kolega maniek130, sam powinien to wszystko pomierzyć i porównać co będzie pasowało.

Opublikowano

Ja bym brał skampa pv z sv_200.

A jaka moc to już do kolegi Pieklorza trza uderzać. 

Opublikowano

Widziałem,że pisałeś, masz stary palnik rynnowy dziurawy juz mocno.

Kwestia jaka ramka przyłączeniowa i jaka budowa wymiennika.

Palnik SV200 występuje w 5ciu wielkościach i 3 wielkościach odlewu

SV200-9 (tzw 10ka) to mały odlew, mniejsza średnica ślimaka, przesyp na poziomie 4,7-5,3kg/h

Druga wersja odlewu to SV200-15 oraz SV200-25, obudowy zewnętrzne sa takie same, różne sa natomiast same paleniska i sposób napowietrzenia.

SV200-15 oraz SV200-25 maja ramkę przyłączeniowa jak typowe fajki Pancerpola. Ten ma przesyp ok 11,4-12,4kg/h (typowa retorta fajkowa w granicy 15kg/h)

Część producentów ma pobadane kotły 19kw na wersji palnika SV200-15, to juz jego max. wyżyłowanie, sam uważam,że kotły 19-23kW powinny mieć palnik SV200-25 (tak jest m.in. w Skamp-PV20)

Trzecia wersja odlewu to SV200-30 oraz 48, tu odlew pod względem wielkości ten sam a róznica ponownie jest samo palenisko i sposób jego napowietrzenia.

Warto brać na nowym, cichym, energooszczędnym motoreduktorze z silnikiem 40W

Resztę odpisałem na priva, w tym o sterownikach

Opublikowano

Wtrącę się trochę w temat i mam pytanie do kol. Pieklorza jaka min. musi być szerokośc komory spalania pod SV200-15. Znajomy się zastanawia nad tym palnikiem. U niego szerokość to 40cm głębokość 45.

4 godziny temu, Pieklorz napisał:

Druga wersja odlewu to SV200-15 oraz SV200-25, obudowy zewnętrzne sa takie same, różne sa natomiast same paleniska i sposób napowietrzenia.

Opublikowano

Od ramki montażowej do końca paleniska jest 20cm.

Palniki mocujesz minimalnie do zewnętrznego płaszcza wodnego, czyli 2xgrubość blachy i jakieś 3,5-4cm wody. Do kotła wejdzie ok 15cm, zostaje jakieś 25cm na spadanie popiołu, czyli bardzo dobrze. Jak ramka wystawiana jeszcze za izolację, to palnik wejdzie do komory spalania tylko na 10cm.

Opublikowano

Witam, dokonałem wyboru będzie to defro komfort eko Lux tylko teraz zastanawiam się czy nie lepiej lepiej wybrać komfort eko pz

Podpowiedzieć możecie.

Opublikowano

Palnik to zwykła retorta, radziłbym coś z palnikiem SV 200 a zaoszczędzisz sobie kłopotów np. ze spiekami na retorcie w postaci kalafiorów jak przypadkiem trafisz na kiepski opał (uwierz mi że nie trudno na taki trafić) SV 200 radzi sobie z tym lepiej z moich obserwacji.

Opublikowano

Niestety,ale piec muszę mieć na już 3 latek w domu żona na dniach rodzi więc muszę wybrać to co mam tutaj w sklepie. Jutro już rano ma być u mnie

Opublikowano

No więc nie ma o czym dyskutować :) eko pz to stary model i chyba nie jest 5-tej klasy.

Opublikowano

Hmm boję się,  już tego typu palnika rynnowego. Dzwoniłem do hydraulika na piątek przyjdzie więc mam 3 żeby piec był już u MNIE 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.