Skocz do zawartości
IGNOROWANY

CWU a skoki temperatur

mik90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dzięki pomocy z tego forum dowiedzialem się że mam źle wpiety powrót CWU-do zaworu 4d. Powrót przerobilem tak jak być powinien-do kotla. Tylko że wcześniej mimo że przegrzewalo CWU to temp. Kotla była stabilna. Powrót średnio 4-5st. mniejszy od zadanej. Po przerobce powrót mniejszy o około 6st. Ale po włączeniu się pompy CWU spada do około 8-10 st. Podobnie na kotle po załączeniu CWU temp. spada o około 4-5st. Powoduje to niestabilna pracę kotła. Ktoś wie jak temu zaradzić? 

Opublikowano

Dodam tylko że posiadam zawor 4d-dzialajacy poprawnie(potwierdzone na forum). Pompę na osobny obieg CWU. Pompę CO oraz pompę przewalowa. Wszystkie pompy to Grundgos Alpha autoadapt 25-40. Pompa CO pracuje na aa, pozostale dwie na 3 biegu. Bojler pionowy Galmet 140l. 

Opublikowano

To raczej normalne, zawór 4d otworzy się na 100% więc wraca do kotła zima woda z obiegu. A jak włączy się CWU to trochę podgrzewa powrót. Stąd te skoki temp powrotu 

Opublikowano

A dlaczego zawor 4d otworzy się na 100%? 

Opublikowano

Żeby osiągnąć zadaną temp zaworu 

Opublikowano

Na zaworze mam  zadane 40st i osiąga to przy otwarciu 20%. To wszystko. 

Opublikowano

Jak otworzy ci zawór na 100% to jak temp pokazuje na zaworze? 

Opublikowano

W zależności  co na kotle ale około 60 stopni 

Opublikowano

Masz termostat pokojowy? 

Opublikowano

Termostaty na grzejnikach 

Opublikowano

Uważam, że jeśli pompa CWU nie pracuje w priorytecie, to podłączona z podejścia do 4D, powinna pracować na jak najniższym biegu i przydławionym przepływie.

Ważna jest też średnica rury od wyjścia z kotła  do wejścia 4D a nawet kolejność podłączenia CWU i 4D.

Opublikowano
19 godzin temu, mik90 napisał:

Witam.

Dzięki pomocy z tego forum dowiedzialem się że mam źle wpiety powrót CWU-do zaworu 4d. Powrót przerobilem tak jak być powinien-do kotla. Tylko że wcześniej mimo że przegrzewalo CWU to temp. Kotla była stabilna. Powrót średnio 4-5st. mniejszy od zadanej. Po przerobce powrót mniejszy o około 6st. Ale po włączeniu się pompy CWU spada do około 8-10 st. Podobnie na kotle po załączeniu CWU temp. spada o około 4-5st. Powoduje to niestabilna pracę kotła. Ktoś wie jak temu zaradzić? 

Dla mnie ta praca jest całkiem normalna, może tylko zmienić biegi w pompie CW na 1 a w przewałowej na 2

Przy grzaniu bojlera to nawet atmosferyczny kocioł gazowy reagował podobnie, gdyż grzanie CW w początkowej fazie to duży pobór mocy z kotła i automatyka kotła nie daje rady szybko reagować.

Ważne aby po zakończeniu grzania CW kocioł wracał do poprzedniej pracy.

Opublikowano

Wszystko ok. Tylko jak się okazuje 4D nie do końca zda egzamin jeśli chodzi o ochronę powrotu. Jako przykład.mam.2 instalacje. Jedną u siebie ( robiona ok 90lat nie przeze mnie) też miałem problem z ochrona powrotu. 4D, brak pompy kotłowej( od 4 lat się zbieram na jej montaż) za ochronę powrotu robi mi CWU. I ...... Opału może spale nieco więcej, ale kocioł nie ma prawa mi skakać z mocą ,.na chwilę obecną moduluje w zakresie ok 10do 25% mocy, 4D steruje pogodówka i czujnik wewn. Gdy pogodówka podniesie temp za.mieszaczem różnice temp na kotle max 1° od zadanej deltę na poziomie 0.5-1.5 °. Druga instalacja chodzi na sprzęgle,.2 obiegi grzewcze + CWU bezpośrednio z kotła. Załączenia pompy CWU kocioł nawet nie zauważy, tu niestety kilka dni temu siadła pompa kotłowa ( jakaś 10 letnia noname) i sie popier....ło

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 17.11.2019 o 16:12, sambor napisał:

Dla mnie ta praca jest całkiem normalna, może tylko zmienić biegi w pompie CW na 1 a w przewałowej na 2

Przy grzaniu bojlera to nawet atmosferyczny kocioł gazowy reagował podobnie, gdyż grzanie CW w początkowej fazie to duży pobór mocy z kotła i automatyka kotła nie daje rady szybko reagować.

Ważne aby po zakończeniu grzania CW kocioł wracał do poprzedniej pracy.

W czym taka zmiana biegów pomoże? 

Opublikowano

Tak wygląda u mnie reakcja wzrostu mocy i spadku temperatury kotła w reakcji na załączenie się pompy CWU w programie czasowym. Uważam to za poprawna reakcję i właściwą pracę kotła.

666437517_bojler2.thumb.JPG.3cecd049adfd7796cc03528145d1e4ad.JPG

Opublikowano

Trzeba też wziąć pod uwagę  przy jakiej temp. CWU  , załącza się pompa 

Inny bedzie wzrost mocy kotła i spadek temp wody na wyjsciu , jak temp bojlera spadnie np do 40* maksymalnie a inaczej jak spadnie do 20*

Opublikowano
9 godzin temu, sambor napisał:

Masz instalację to zrób te zmiany i się przekonasz jak się zmieni temp na kotle.

Ok. Tak zrobię, ale póki co mam inny problem. Chyba umarł zz za pompa CWU bo mam zimna wodę w bojlerze. Rura do pompy CWU jest gorąca. Trochę za pompa również. Od zz rura letnia. Pompa Grundfos Alpha autoadapt 2 25-40. Mimo 3 biegu pokazuje Max 5w A przepływ 0.0 lub 0.1 m3/h.  Wczesniej pomagalo wyłączenie i załączenie. Teraz nic. Hydraulik polecił mi wyciągnięcie sprężyny z zz. Będzie tak ok? Proszę o poradę. 

Opublikowano

Pompa nowa, montaż w czerwcu br. i juz by się skończyła? 2 tyg. było podobnie ale wył i zal.  Na 3 biegu pomagało. Mam taką teorie tylko nie wiem czy słuszną, że skoro pompa nie może wejść na więcej wat tzn. że coś ja blokuje. Zapewne zwykła pompka na 3 biegu by poszła a tutaj odczytuje że nie ma gdzie pchać cieczy i jest blokada. A nie ma gdzie pchać bo zz się nie otwiera. Słuszne moje podejrzenie?? 

Opublikowano

Może być też zapowietrzony odcinek między pompą a zaw zwrotnym, wtedy powietrze nie dopuści do otwarcia ZZ, gdyż się spręża lokalnie w rurze przed ZZ i zawór się nie otwiera.

Opublikowano

Popuść lekko śrubunek za pompą albo przy bojlerze jeśli nie masz odpowietrznika. Oczywiście na włączonej pompie.

W innym temacie dostałeś już rozwiązanie. po co kolejny temat z tym samym problemem?

1/ Zacina się ZZ, stawia duży opór, stąd taka reakcja pompy AA

2/ Zapowietrzona instalacja za ZZ- odpowietrznik automatyczny widział bym nie za pompą CWU, a na zasilaniu w rogu komina, przed zejściem rury w dół do króćca bojlera. A sam ZZ  najlepiej na rurze powrotu CWU, wtedy rura z pompą CWU odpowietrzała by się sama nawet podczas jej postoju. 

Zdarza się, że ZZ się wyciera na trzpieniu.. Jeśli to rzeczywiście wina ZZ, to szukaj nowego zaworu z grzybkiem metalowym ale tulejką plastikową/teflonową? jako "prowadnica" trzpienia

1455981409_zztulejka.png.6a836904bc3f8756e3b72df1e6691a0d.png

Opublikowano

Ja miałem taki problem z pompa CWU. Włączyłem ja na max a tylko 1w poboru prądu i w ogóle ciepła woda nie szła na bojler.  To odkrecilem srubunek przy pompie i pomogło. 

Opublikowano

Rozumiemże popuszcze srubunek delikatnie, poleci trochę wody, zakrece z powrotem i moze byc ok ?

Opublikowano

Odkrecilem ja tak bez wyczucia aż rzuciła woda wtedy szybko zakrecilem. I wróciło wszystko do normy. 

PS. Odkrecilem ten dolny srubunek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.