guesswhoisback Opublikowano 8 Listopada 2019 #1 Opublikowano 8 Listopada 2019 Witam, wiem, temat wałkowany wiele razy, ale pewnie każdy przypadek inny:), a szukając podpowiedzi na necie to brakuje prostej instrukcji co jak zrobić, może tutaj. Dobra, w całym mieszkaniu ogrzewanie podłogowe + grzejnik ścienny w lazience. Temperatura na termostacie ustawiona na 22st kazdego dnia do godziny 22:00. Obecnie mając na zewnątrz ok 8-10 stopni, wieczorami jak wspomniałem w pomieszczeniach 22st, a każdy narzeka że zimno w nogi........ Podwyższe temperature, ale grzeje miejscowo, niewiem jak temu zaradzic. Dołącze zdjęcia rozdielki.
gmaj22 Opublikowano 8 Listopada 2019 #2 Opublikowano 8 Listopada 2019 1/0dkręcić czarne kapturki na belce powrotu. 2/ Bypass pomiędzy belkami zbędny, skoro nie masz siłowników na pętlach 3/ Grzeje miejscowo,bo może w pomieszczeniach, gdzie jest po kilkapętli, jedna/ dwie są zapowietrzone?
guesswhoisback Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 8 Listopada 2019 Jestem w stanie sam przeprowadzić takie odpowietrzenie?? Jak tak, prosze o instrukcję.
gmaj22 Opublikowano 8 Listopada 2019 #4 Opublikowano 8 Listopada 2019 Instrukcji tu jest co niemiara. Proszę skorzystać z "lupy" w zakładkach forum :)
pastor Opublikowano 8 Listopada 2019 #5 Opublikowano 8 Listopada 2019 38 minut temu, guesswhoisback napisał: wieczorami jak wspomniałem w pomieszczeniach 22st, a każdy narzeka że zimno w nogi........ Podwyższe temperature, ale grzeje miejscowo, niewiem jak temu zaradzic co to znaczy ze zimno w nogi? podloga nie jest po to aby czuc goraco w nogi. jaka ma temperature podloga? mierzyles? ja mam 21,5 do 22,5 i w domu 21,5 do 23 sie utrzymuje. ale ja to odczuwam jako cieplo w nogi. grzeje miejscowo tez moze oznaczac ze grzejesz za krotko z duzymi przerwami i podloga nie nagrzewa sie cala rownomiernie a ty czujesz cieplo tylko w miejscach gdzie leca rurki. ile dajesz w podloge?
guesswhoisback Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor #6 Opublikowano 8 Listopada 2019 Temperaturę pokojową mam ustawioną na 19st od 9:00 do 13:00 22st 13:00 do 22:00 19st 22:00 do 05:30 Podczas pracy pieca pokazuje do 40st.
ameno25 Opublikowano 8 Listopada 2019 #11 Opublikowano 8 Listopada 2019 Podłogówka to nie sa grzejniki ! To to Pani nie działa tak że włączam sobie na termostacie z 22* na 23* i zaraz ma mi być cieplej i na dodatek jeszcze w nózki jak termofor To ze termostat wyłapuje 22* temperatyry powietrza to nie znaczy że Twój budynek ma 22* , bo całkiem możliwe ze słonko Ci w dzień nagrzewa powietrze , termostat pokazuje 22 * , ale cała reszta , posadzki , sciany są zime Włącz kocioł na pare godzin , zagrzej tą podłogę spal trochę gazu , to i bedzie Ci ciepło
pastor Opublikowano 8 Listopada 2019 #12 Opublikowano 8 Listopada 2019 Poza tym obniżenia nocne przy podłodze to niespecjalnie dobry pomysł.
sambor Opublikowano 8 Listopada 2019 #13 Opublikowano 8 Listopada 2019 Zauważcie że tam jest dodatkowo zaw 3-D termostatyczny - nie wiem po kiego grzyba, ale jest , jakby tą instalację puścił wprost z kotła to byłaby bardziej sterowalna, ale na pewno bez nocnego obniżenia temp.
pastor Opublikowano 8 Listopada 2019 #14 Opublikowano 8 Listopada 2019 Dlatego pytałem o kocioł. Mamy jednak gaz czyli fantazja wykonawcy? Może kiedyś był inny kocioł? Ale jak gaz to ten zawor won. Nie wiemy tez jak wyglada reszta instalacji. Może było za dużo pomp na stanie i trzeba było jedna upchnąć stad ten zawor?
sambor Opublikowano 8 Listopada 2019 #15 Opublikowano 8 Listopada 2019 Mogą być też za cienkie rury do rozdzielacza, wtedy podanie wody o wyższej temp rozwiązuje problem niezbędnego przepływu.
ameno25 Opublikowano 8 Listopada 2019 #16 Opublikowano 8 Listopada 2019 zawór można odkręcic na full , zakładamy ze 43 * , a kotłem regulowac temperaturę
elmagico33 Opublikowano 8 Listopada 2019 #17 Opublikowano 8 Listopada 2019 Też tak mam z 3d i kocioł podaje temp na instalacje jakby go nie było. Ewentualnie stanowi zabezpieczenie że cieplej niż 43st nie pojdzie. Ponadto potwierdzam na własnym przykladzie że sterowanie godzinowe jest o kant D. Podepnij sonde pogodową, otwórz sekcje i niech grzeje 24h
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.