Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podłogowe po części grzeje

guesswhoisback

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

wiem, temat wałkowany wiele razy, ale pewnie każdy przypadek inny:), a szukając podpowiedzi na necie to brakuje prostej instrukcji co jak zrobić, może tutaj.

Dobra, w całym mieszkaniu ogrzewanie podłogowe + grzejnik ścienny w lazience. Temperatura na termostacie ustawiona na 22st kazdego dnia do godziny 22:00. Obecnie mając na zewnątrz ok 8-10 stopni, wieczorami jak wspomniałem w pomieszczeniach 22st, a każdy narzeka że zimno w nogi........

Podwyższe temperature, ale grzeje miejscowo, niewiem jak temu zaradzic.

Dołącze zdjęcia rozdielki. 

IMG_20191108_104901.jpg

IMG_20191108_104911 (1).jpg

Opublikowano

1/0dkręcić czarne kapturki na belce powrotu.

2/ Bypass pomiędzy belkami zbędny, skoro nie masz siłowników na pętlach

3/ Grzeje miejscowo,bo może w pomieszczeniach, gdzie jest po kilkapętli, jedna/ dwie są zapowietrzone?

Opublikowano

Instrukcji tu jest co niemiara. Proszę skorzystać z "lupy" w zakładkach forum :)

Opublikowano
38 minut temu, guesswhoisback napisał:

wieczorami jak wspomniałem w pomieszczeniach 22st, a każdy narzeka że zimno w nogi........

Podwyższe temperature, ale grzeje miejscowo, niewiem jak temu zaradzic

co to znaczy ze zimno w nogi? podloga nie jest po to aby czuc goraco w nogi. jaka ma temperature podloga? mierzyles? ja mam 21,5 do 22,5 i w domu 21,5 do 23 sie utrzymuje. ale ja to odczuwam jako cieplo w nogi.

grzeje miejscowo tez moze oznaczac ze grzejesz za krotko z duzymi przerwami i podloga nie nagrzewa sie cala rownomiernie a ty czujesz cieplo tylko w miejscach gdzie leca rurki. ile dajesz w podloge?

Opublikowano

Podłogówka to nie sa grzejniki ! 

To to Pani nie działa tak że włączam sobie  na termostacie z 22* na 23*  i  zaraz ma mi być cieplej i na dodatek jeszcze w nózki jak termofor

To ze  termostat wyłapuje 22* temperatyry powietrza to nie znaczy że Twój budynek ma 22* , bo całkiem możliwe ze słonko Ci w dzień nagrzewa powietrze , termostat pokazuje 22 * , ale cała reszta , posadzki , sciany są zime

Włącz kocioł na pare godzin , zagrzej tą podłogę spal trochę gazu , to i bedzie Ci ciepło  

Opublikowano

Zauważcie że tam jest dodatkowo zaw 3-D termostatyczny - nie wiem po kiego grzyba, ale jest , jakby tą instalację puścił wprost z kotła to byłaby bardziej sterowalna, ale na pewno bez nocnego obniżenia temp.

Opublikowano

Dlatego pytałem o kocioł. Mamy jednak gaz czyli fantazja wykonawcy? Może kiedyś był inny kocioł? Ale jak gaz to ten zawor won. Nie wiemy tez jak wyglada reszta instalacji. Może było za dużo pomp na stanie i trzeba było jedna upchnąć stad ten zawor?

Opublikowano

zawór można odkręcic na full , zakładamy ze 43 * , a kotłem  regulowac temperaturę

Opublikowano

Też tak mam z 3d i kocioł podaje temp na instalacje jakby go nie było.

Ewentualnie stanowi zabezpieczenie że cieplej niż 43st nie pojdzie.

Ponadto potwierdzam na własnym przykladzie że sterowanie godzinowe jest o kant D. Podepnij sonde pogodową, otwórz sekcje i niech grzeje 24h

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.