Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bestia ze wschodu

Benton661

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@cezar76

Idąc tym tokiem rozumowania można dać spokój każdemu.Policjant niech nie przyjmuje zgłoszeń,lekarz niech nie bada itd. przykłady można mnożyć.

W mieścinie obok przed wjazdem stoi znak typu "droga o obniżonym standardzie zimowym",czyli rzadko odśnieżana.

Kasa na odśnieżanie jest tylko część tej kasy jest przeznaczone na coś innego bo "zima tego roku będzie łagodna" a wychodzi zupełnie odwrotnie.

I oczywiste jest,że to nie drogowcy są winni tylko gminy,które im płacą.

Opublikowano

Może gmina biedna, mało podatków a dużo wydatków, choćby na rozbuchany socjal. Ja staram się nie narzekać. Co mi z tego przyjdzie. Odsnieżą- to super, łatwiej dojadę do roboty. Nie zdąrzą- trudno, będę się musiał bardziej postarać jako kierowca. A Twój przykład do mnie nie przemawia. Ja tam nie narzekam, że mam kiepską drogę na wieś. Rozumiem, że gmina biedna, bo sami małorolni, wielki obszar, itp. Trza przywyknąć.

Opublikowano

@cezar76

W żadnym wypadku. Myślę,że sam możesz sprawdzić planowane wydatki gminy na różne cele a z końcem roku rzeczywiste wydatki. Przynajmniej u Nas takie zestawienie jest łatwo dostępne.

A co do przykładów to uważam,że są ok :)

Skoro jednym możemy odpuścić to dlaczego innym już nie? Psia grypa była i nikt nie krzyczał.

Opublikowano

Chyba nie jestem aż taki ciekawy, żeby kontrolować budżety gmin. Ja po prostu staram się być wyrozumiały w każdym aspekcie ,a jeśli coś mnie drażni, to staram się wyobrazić sobie pracę takiego lekarza, policjanta czy drogowca. Poza tym staram się brać życie jakim jest, jest za krótkie aby tracić czas na blachostki.

Opublikowano
W dniu 6.11.2019 o 19:38, cezar76 napisał:
[mention=78422]Jamjestcichy[/mention], daj spokój tym biednym drogowcom. Każdy by chciał , żeby każda uliczka była odśnieżona, i to już na teraz. Wyobrażasz sobie, ile trzeba pługów, jaki jest koszt utrzymania kierowcy w gotowości, przewidzenia ile potrzeba soli, itp...? Bądźmy bardziej wyrozumiali. Kiedyś zimy były bardziej srogie, ludziska nie znały opon zimowych, każdy jeździł na byle jakich kartoflakach stomilowskich i wszyscy sobie radzili. A teraz troszkę śniegu i paraliż. I narzekanie- gdzie te pługi! Jak jechałem do pracy, to ani jednego nie widziałem! Weź powiedz to kierowcom na Syberii czy w innych wysrankach, o których Bóg i Putin zapomniał. Umrą ze śmiechu na nasze narzekania. Trzeba się ścisnąć za rozporek i nie narzekać tak bardzo. Włączyć rozsądek, umiejętności i alleluja, do przodu...

Kiedyś to spotykałem 5 aut na godzinę na drodze. To robi różnice jak droga *** śniegiem.

Opublikowano

@cezar76

Wyrozumiałość a zrozumienie dlaczego tak jest a nie inaczej to dwa różne aspekty.

Jeżeli zrozumiesz na co idą Twoje pieniądze z podatków to nie będziesz wyrozumiały.

Pamiętaj,że czasem przez błahostkę ktoś może ucierpieć z Twojej rodziny.Chyba nie ma takiej osoby,która byłaby wyrozumiała wobec kogoś przez kogo straciła zdrowie czy pieniądze.

Opublikowano

Popadacie panowie ze skrajności w skrajność. Ja nie powiedziałem, że mają w ogóle nie odśnieżać, tylko żebyśmy nie oczekiwali, że jak tylko zacznie padać śnieg, to ma wyjechać w jednej chwili tysiąc pługów- na jedną uliczkę, jeden pług. 

Opublikowano

@Jamjestcichy, mam wrażenie, że odnosisz się do jakiegoś czy jakichś konkretnych przykładów czy przypadków, o których ja nie mam pojęcia, więc nie bardzo rozumiem twoja wypowiedź.

@Hermogenes, i to jest zima. Ale widać, że drogowców nie zaskoczyła... (obejrzałem tylko po łebkach, bo trochę długi..;)

Opublikowano

@cezar76

Po prostu chciałem Ci powiedzieć,że wyrozumiałość kończy się w momencie,gdy Nam lub Naszym bliskim dzieje się krzywda.

Opublikowano
13 godzin temu, cezar76 napisał:

Chociaż my @robin60, znowu najbardziej w plecy... 

Tak jak i ja :)

Opublikowano

Ale ty chyba bardziej na zachód od nas, choć województwo masz duże i nie wiem gdzie dokładnie masz gniazdo, ale może bestia cię nie dopadnie...;-)

Opublikowano
13 godzin temu, Benton661 napisał:

Tydzień takich mrozów, to jeszcze rozumiem... Robactwo wyginie... Ale 3 miesiące? Po kilku latach braku zimy będzie to niezły sprawdzian dla nowoczesnej technologii, takiej jak pompy ciepła, czy nawet dla nowszych samochodów

@SONY23 być może wykrakał zimę stulecia :-):-)

Robactwo od mrozów nie wyginie ale może oszołomom trochę pseudoargumentów ubędzie a ludzie zaczną myśleć realistycznie...

Opublikowano

Cyganie od wiosny zbierają chrust więc może coś jest na rzeczy z tą zimą :-) .

Ale osobiście nie wierzę w takie prognozy w sezonie zakupowym (dla większości)  ale czas pokaże.  Opału mam sporo więcej niż zwykle i o ile nie będzie dłuższych przerw w dostawie energii to powinno być dobrze.

A jeśli taka zima rzeczywiście przyjdzie to da się we znaki wszystkim, nawet tym którzy nie potrzebują prądu do ogrzewania.

Opublikowano

A ja tam chętnie bym posmakował tej zimy trzydziestolecia. Poprzedniej nie pamiętam, bo byłem za mały, do następnej mogę nie dożyć więc kiedy jak nie teraz? ;) Byle śnieg był bo niedługo dzieciom będę pokazywał takie filmy na YT jak wyżej. Pellet jest, zapasowa zapalarka niebawem dotrze, agregat po przeglądzie, ups czuwa... jestem gotowy.

Opublikowano

Coś tam się znajdzie:D Dawno nie używane bo zimy u nas praktycznie nie ma. Najniższe temperatury jakie odnotował ecoNet w poprzednim sezonie: listopad -7, grudzień -4, styczeń -10, luty -8, marzec -5, kwiecień -3. I jak wiadomo są to tylko "chwilowe" skoki. Linia na wykresie ecoNeta nie wygląda jak ta z opcji `połączenie` :)

Opublikowano

Panowie a ja mam odniesienie czy zima będzie surowa czy łagodna do much.  Więc teraz obecnie muchy jeszcze u mnie nie śpią i od czasu do czasu jeszcze jakaś się budzi i wychodzi na spacer w pół śnie. Tak samo odnoszę się na wiosnę jak już pokaże się jedna w domu ze ściany to już po zimie. Obserwowałem to przez 5 lat i się nie zawiodłem, ale chętnie porozmawiał bym z Panem etntomologiem  czy jest coś na rzeczy z tymi owadami.

Opublikowano
16 godzin temu, cezar76 napisał:

Chociaż my @robin60, znowu najbardziej w plecy... 

u mnie też może pociągnąć chłodem:/

Opublikowano
3 godziny temu, robin60 napisał:

Panowie a ja mam odniesienie czy zima będzie surowa czy łagodna do much.  Więc teraz obecnie muchy jeszcze u mnie nie śpią i od czasu do czasu jeszcze jakaś się budzi i wychodzi na spacer w pół śnie.

Każdy ma jakieś odniesienia, tylko napisz co te muchy sygnalizują mróz czy globalne ocieplenie. Inaczej to Twoja wypowiedź jest tyle samo warta co śnieg z przełomu minionych lat 5-ciu.   

Opublikowano

U mnie też od kilku dni muchi latajo. Ale same duże, po kilka sztuk dziennie wyrzucam. Duże muchy - duży mróz?

Odnośnie prognoz: w Anglii  -2 to może i zima stulecia,  trzeba być czujnym, bo możemy przegapić. Ja tam jestem optymistą. Parę tygodni mrozu musi być, dzieci muszą mieć frajdę z zimy, a przyroda odpoczynek.

Opublikowano

U mnie nie latajo czy znaczy że moja zima będzie inna niż Twoja.  Wypuścili za to dzisiaj bażanty same samczyki chodzą w grupie jak by się znały od jajka. Pozdrawiam Hermogenes

Opublikowano

Jak muchy nie śpią to znaczy , że zima nie nadejdzie szybko i będzie łagodna. Jak się pojawiają muchy w lutym marcu to rychłe ocieplenie i koniec zimy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.