Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przeróbka instalacji Co z otwartej na zamknięta. Problemy z ciśnieniem

Kazio321

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie objawia się to tym że przepływ jest na tyle mały że zawór ZZ sprężynowy otwiera się i zamyka przy czym wydaje ten dźwięk.

Opublikowano

Czy różnica 7/8stopni między piecem a powrotem to dużo różnica? 

Opublikowano

Raczej w normie.

Opublikowano

A co myśli o tym sambor bądź gmaj22 :)? 

Opublikowano
11 godzin temu, Darekgra napisał:

Raczej w normie.

3 godziny temu, Kazio321 napisał:

gmaj myśli podobnie :)

Opublikowano
3 godziny temu, Kazio321 napisał:

Sambor nie ma czasu na myślenie , ale w przerwie między piętrami - to 5-15C a nawet do 20C różnicy jest OK, wszystko zależy od mocy jaką potrzeba na ogrzanie budynku- większa moc- większa różnica.

Opublikowano

....i lepsze odbieranie ciepła ze spalin a w związku z tym wyższa sprawność.

Opublikowano

Witam ponownie, mam pytanie odnośnie sterowaniem podłogówki. Chodzi o to że przy obecnych ustawieniach temp. W salonie potrafi dojść do 24c to trochę za dużo. I moje pytanie brzmi czy mógłbym zamontować zamiast zaworu termostatycznego takie coś :

https://allegro.pl/oferta/silownik-zaworu-afriso-343-sterownik-tech-i-1-431n-7785152429

Podloczyc do tego pompę podłogowa i termostat pokojowy. Ustawić temp. jaka ma iść na podłogę i na termostacie przykładowo 22.5c. Czy pracowało by to dobrze? Tak wygląda schemat obecnie 

W dniu 5.11.2019 o 21:42, gmaj22 napisał:

1284544870_powrpodoga.png.96f19b7e60702c95a2fde300b9b06c16.png

Oczywiście zawór 3d

Opublikowano

Na schemacie i zdjęciu jest TERMOSTATYCZNY zawór 3D. Do niego nie zastosujesz siłownika. Musisz kupić 3D "ręczny"

Zamiast kupować ST 431 n - napisz, jaki masz sterownik kotła, bo na zadnym ze zdjęć nie widać.

Opublikowano
42 minuty temu, gmaj22 napisał:

Na schemacie i zdjęciu jest TERMOSTATYCZNY zawór 3D. Do niego nie zastosujesz siłownika. Musisz kupić 3D "ręczny" 

Tak chce kupić 3d ręczny i wstawić go zamiast termostatycznego. I wtedy założyć siłownik i sterownik do niego. Sterownik to Tech ST-555p. Tylko że teraz pompa podłogowa załącza się przy 40c i pracuje cały czas aż do momentu gdy kociol się wyłączy i spadnie temp. poniżej 40c. A chce żeby pompa podłogowa wyłączała się gdy termostat osiągnie zadaną temp. , który będzie w salonie 

Opublikowano

Czyli ten od SASa? Właśnie zaoszczędziłeś co najmniej 300,- PLN na ST431n, ponieważ sterownik kotła obsługuje nawet dwa mieszacze.

Kup przynajmniej 1 calowy 3D i do tego siłownik z co najmniej 120 sekundowym czasem pełnego otwarcia.

Opublikowano

Tak od SASa, tylko co z tego że podłącze siłownik do niego jak i tak pompa będzie chodzić cały czas aż temp nie spadnie poniżej 40c. A w salonie 24c to jak dla mnie za dużo 

Opublikowano

Nie spadnie. Najpierw kup, zamontuj, potem zaprogramujesz. 

A najlepiej przeczytaj instrukcję sterownika w części dotyczącej obsługi "zaworu wbudowanego".

Pompa na powrocie z 4D zamontowana?

Opublikowano
40 minut temu, gmaj22 napisał:

Nie spadnie.

Nie chodzi mi że spada temp. Tylko że za mocno nagrzewa pomieszczenia. Bo pompa cały czas pracuje. A ja chcę ustawić zadaną temp na termostacie i gdy osiągnie ja to wyłączy pompę podłogowa. Tak samo miałem w wakacje, włączyłem tryb letni. A tu pompa podłogowa i tak się włączyła. Więc musiałem ją wyłączyć z wtyczki bo po co ma mi ogrzewać pomieszczenia jak i tak temp była duża. Instrukcje obsługi czytałem już kilka razy. A nie można ustawić żeby wylaczala się pompa podłogowa. Pracuje cały czas. Tylko pompa na grzejniki się wyłącza gdy temp w sypialniach dojdzie do zadanej. 

Tak pompa zamontowana. 

Opublikowano

Pompa podłogowa ma pracować cały czas, tylko po dogrzaniu pomieszczenia ma się obniżyć temperatura na podłogę. O to właśnie zadba 3D z siłownikiem oraz sterownik kotła plus czujnik/termostat temp. wewnętrznej oraz zewnętrznej.

Zauważyłeś poprawę po zainstalowaniu tej pompy? 

Opublikowano
7 godzin temu, gmaj22 napisał:

Wybacz za te puste "cytowanie" ale nie wiem jak to usunąć. Instalacja chodzi świetnie po założeniu pompki kotlowej. A tak w ogóle to miałeś rację gmaj22. Mój sterownik pieca obsłuży 2 siłownik do tego 2 termostat tylko że 2 już rs.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, ponownie. Mam mały problem z 4d. Przez 3 dni nie było u mnie prądu i pewnie ustawienia jego się resetowaly. Problem jest taki że zawór 4d nie wraca na pozycję 5% otwarcia, tylko zostaje na 100% gdy kocioł wygasnie. Może ktoś z was wie gdzie to ustawić. Żeby wracał na pozycję zamknięta. Po wygaszeniu i ostygnieciu pieca.  Sterownik to Tech st 555p. 

Już wiem jak to zrobić. Muszę włączyć ochronę powrotu. 

PS. Już 3 raz czytam instrukcję obsługi tego sterownika a cały czas uczę się czegoś innego :p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.