Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sposób ogrzewania domu

mik90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zastanawiam się nad kwestią tego jak zmniejszyć ilość spalanego opału i poprawić stabilność pracy kotła. W chwili obecnej mam zawór 4d i na wszystkich grzejnikach zawory termostatyczne. W chwili obecnej na zasilanie puszczam temp. 40st. a termostaty regulują temp. w pomieszczeniu. Z kolei usłyszałem, że praca kotła będzie bardziej stabilna i zaoszczędze na opale jeśli na zasilanie puszcze np. mniejszą temp. ale termostaty otworzę na maxa. Nie wiem jak lepiej?

Z kolei niektórzy polecają stosowanie regulatorów pokojowych, ale czy przy zaworze 4d i termostatach jest sens zakładania systemu za tyle kasy(oryginalny Defro ok 900zł). Czy ktoś może wyjasnić jak wtedy przy takim połączeniu pracuje ten regulator? Rozumiem, że grzejniki wtedy są odkręcone na maxa?

Nie mam też podłączonej pogodówki. Czy warto to instalować? Czy lepiej jak kocioł pracuje tak jak teraz? Swoją drogą jak dokładnie pracuje kocioł z ta pogodówką?

Szukam rozwiązań, które wpłyną na zmniejszenie spalania oraz poprawią pracę kotła. Z góry dzięki za wszelkie porady. Obecnie spalam około 80kg ekogroszku na tydzień(wiadomo temp. dodatnie). Ogrzewam około 180m2(13 grzejników z termostatami+bojler 140l). Dom parterowy(nieocieplony). Kocioł Defro Komfort Eko Lux 20 KW. Pytanie czy da się tu jeszcze coś poprawić?

Opublikowano
26 minut temu, mik90 napisał:

Pytanie czy da się tu jeszcze coś poprawić?

Raczej nie  da się nic sensownie poprawić, można się trochę spalaniem w sterowniku pobawić ale to będzie mały zysk

Opublikowano

Pytanie, ile stopni utrzymujesz na kotle, bo im mniej powyżej temperatury na grzejniki, tym chłodniejszy powrót do kotła uzyskasz.

Spróbuj na początek dać na kotle 65 stopni, na grzejniki 50 stopni  a termostaty niech robią swoje. Zaobserwuj, jaka będzie temperatura powrotu. Tak czy owak trzeba pomyśleć o ochronie powrotu.

Nie wiadomo, czy i w jaki sposób grzejesz CWU. 

Zakładając, że instalację masz OK, najprościej będzie dodać pompę na powrót z 4D, a wtedy już "hulaj dusza". Bedziesz sobie mógł eksperymentować i sprawdzać, co bardziej korzystne-termostaty czy pogodówka.

Opublikowano

Kolega ma niezle spalanie

U mnie 220 m2 dzis poszlo 15 kg na dobe wegiel kakies 23 mj dobowy koszt niecale 11 zeta

Plus 140 litrow cwu

Srednia temp. 23 stopnie w domu

Jaki kolega ma koszt dobowy

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
6 godzin temu, gmaj22 napisał:

Pytanie, ile stopni utrzymujesz na kotle, bo im mniej powyżej temperatury na grzejniki, tym chłodniejszy powrót do kotła uzyskasz.

Spróbuj na początek dać na kotle 65 stopni, na grzejniki 50 stopni  a termostaty niech robią swoje. Zaobserwuj, jaka będzie temperatura powrotu. Tak czy owak trzeba pomyśleć o ochronie powrotu.

Nie wiadomo, czy i w jaki sposób grzejesz CWU. 

Zakładając, że instalację masz OK, najprościej będzie dodać pompę na powrót z 4D, a wtedy już "hulaj dusza". Bedziesz sobie mógł eksperymentować i sprawdzać, co bardziej korzystne-termostaty czy pogodówka.

Na kotle mam zadane właśnie 65 st. Na grzejniki puszczam 40st. Na powrocie mam również pompę przewalowa(powrót w ok. 6 st. mniejszy od zasilania) czyli powrót około 60-64 stopnie.  CWU grzeje osobnym obiegiem z kotla gdzie również jest pompa. Mam bojler 140l. 

3 godziny temu, mkaczko napisał:

Kolega ma niezle spalanie

U mnie 220 m2 dzis poszlo 15 kg na dobe wegiel kakies 23 mj dobowy koszt niecale 11 zeta

Plus 140 litrow cwu

Srednia temp. 23 stopnie w domu

Jaki kolega ma koszt dobowy

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

No u mnie podobnie. Ekogroszek Bobrek o mocy 28..średnio około 12kg na dobę. Koszt około 12-13 zł doba. Oczywiście spalanie na ten czas gdzie nie ma żadnych znaczących mrozów. 

Opublikowano

Spalanie sporo zależy od temp za oknem, instalacja także będzie miała wpływ. Pogodówka i czujnik wewn będą ok ale zależy. Np w większości przypadków grzanie na zasadzie ON/OFF powoduje większe zużycie opału, grzanie na zasadzie grzej nonstop tylko mocniej/słabiej może dać jakieś oszczędności. Dla przykładu mi na chwilę obecną przy 180m2 nie ocieplonej chaty idzie niecałe 10kg/dobadc32753783793e9d9589aeabf13a5928.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Pompa powrotna jest potrzebna.I chyba piec przewymiarowany.Ja mam eko lux 12kw na 190m2 ocieplonego "kwadraciaka" piętrowego.

Opublikowano

W zasadzie masz wszystko, co potrzeba. Pytanie, jak to jest połączone? Zdjęcia wiele by wyjaśniły.

Opublikowano

No właśnie wydaje mi się że praca na regulatorze lub samej pogodowce będzie powodować mniej stabilna pracę kotła a to z kolei może nie być korzystne dla ekonomii zużycia opału. Myślę że póki co zostanę przy tym co mam bo wynik spalania chyba nie jest najgorszy. W domu małe dziecko więc ogólnie ciepła nie szczedze. 

Pytanie czy puszczać na dom więcej niż te 40st? Wtedy termostaty szybciej beda się  wyłączac bo szybciej nagrzeja pomieszczenie, czy lepiej jak dłużej są otwarte i dłużej/ spokojniej grzejniki są otwarte? Chociaż myślę że puszczanie mniejszej temp. na obieg CO powoduje ze więcej ciepła zostaje na kotle i wychodzi oszczędniej? 

40 minut temu, marecki11 napisał:

Pompa powrotna jest potrzebna.I chyba piec przewymiarowany.Ja mam eko lux 12kw na 190m2 ocieplonego "kwadraciaka" piętrowego.

Kociol pracuje na mocy 85%. Rzadko bywa w nadzorze. Pracuje na Pid. Wg. Specyfikacji kociol jest na okolo 250m2 ale ocieplonego budynku, wiec z tego co się zorientowałem nieocieplony budynek to właśnie około 190m2. Tym bardziej że kotły 5klasy są "na styk" z mocą i nie mają zapasu jak te poprzedniego typu kotły. 

Opublikowano
8 minut temu, gmaj22 napisał:

W zasadzie masz wszystko, co potrzeba. Pytanie, jak to jest połączone? Zdjęcia wiele by wyjaśniły.

Moja instalacja to ta gdzie doradzales mi wczoraj odnośnie zmiany położenia filtrów skośnych :) będę jeszcze przerabiać powrót CWU bo w chwili obecnej jest wpiety do powrotu w 4d. Może to też przyniesie oszczędność bo teraz na bojlerze jest tyle co na kotle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.