Grzegorz41 Opublikowano 1 Listopada 2019 #1 Opublikowano 1 Listopada 2019 Witam serdecznie użytkowniów pieca metal fach seg plus na ekogroszek i proszę o poradę bo już mi ręce opadają. Jakie parametry ustawić na piecu, żeby po osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniach przechodził piec w nadzór. Mam na jednym piętrze grzejniki, a na drugim ogrzewanie podłogowe. Posiadam również czujnik temperatury zewnętrznej, wszędzie termostataty (na grzejnikach i podłogówce), w domu gorąco a piec dalej pracuje nawet jak ustawię 0°.Gdzie leży problem?
Jozefg1 Opublikowano 1 Listopada 2019 #2 Opublikowano 1 Listopada 2019 Jeżeli pracuje w PID to nie przechodzi w nadzór tylko moduluje mocą kotła
Grzegorz41 Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor #3 Opublikowano 2 Listopada 2019 Poproszę trochę jaśniej (co oznacza w PID, nie znam się). Ten piec to mój świeży nabytek, wcześniej zwykły śmieciuch. Dom po generalnym remoncie (elewacja, hydraulika, elektryka, wszystko od zera)
pafiik Opublikowano 2 Listopada 2019 #4 Opublikowano 2 Listopada 2019 PID w skrócie działa tak, że jak ustawisz zadaną temp przykładowo 60st, to sterownik tak moduluje mocą kotła by ten, utrzymywał własnie te zadane 60st i nie przechodzil w "nadzór". Tzn sam dobiera siłe nadmuchu oraz czas podawania paliwa.
Grzegorz41 Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor #5 Opublikowano 2 Listopada 2019 Dziękuję za odpowiedź, ale w dalszym ciągu nie wiem jak ustawić piec(parametry).
Jozefg1 Opublikowano 2 Listopada 2019 #6 Opublikowano 2 Listopada 2019 Nie śpiesz się do regulacji, zdążysz... Póki co obserwuj pracę instalacji i notuj ile opału bierze na dobę . Jak dużą chałupę grzejesz? Uzupełnij swój profil... Czy masz termostat pokojowy? Bo z tego co piszesz wynika że nie, tylko pogodowy
Jockey Opublikowano 2 Listopada 2019 #7 Opublikowano 2 Listopada 2019 13 godzin temu, Grzegorz41 napisał: Witam serdecznie użytkowniów pieca metal fach seg plus na ekogroszek i proszę o poradę bo już mi ręce opadają. Jakie parametry ustawić na piecu, żeby po osiągnięciu zadanej temperatury w pomieszczeniach przechodził piec w nadzór. Mam na jednym piętrze grzejniki, a na drugim ogrzewanie podłogowe. Posiadam również czujnik temperatury zewnętrznej, wszędzie termostataty (na grzejnikach i podłogówce), w domu gorąco a piec dalej pracuje nawet jak ustawię 0°.Gdzie leży problem? Masz wszędzie termostaty i w domu jest za gorąco?? Ustaw je tak jak trzeba na oczekiwaną przez Ciebie temperaturę w pomieszczeniach, a one głowice przypilnują, aby w domu nie było za ciepło.
gmaj22 Opublikowano 2 Listopada 2019 #8 Opublikowano 2 Listopada 2019 13 godzin temu, Grzegorz41 napisał: wszędzie termostataty (na grzejnikach i podłogówce) Zrób najlepiej zdjęcia kotłowni i rozdzielaczy podłogówki. Bo może okazać się, że te termostaty na podłogówce to RTLe na powrotach. Ewentualnie schemat instalacji. Nazwa i typ sterownika kotła?
Grzegorz41 Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor #9 Opublikowano 2 Listopada 2019 Mam termostat pokojowy na piętrze (całe piętro na podłogówce 90mkw +parter grzejniki nowe z termostatami też 90mkw). Spalanie raczej małe, tylko dalej nie rozumiem tego dlaczego piec nie przychodzi w nadzór. Po prostu go wyłączyłem.
Jockey Opublikowano 2 Listopada 2019 #10 Opublikowano 2 Listopada 2019 13 godzin temu, Grzegorz41 napisał: ... piec dalej pracuje nawet jak ustawię 0°.Gdzie leży problem? A to "0" to ustawiasz na czym?
bercus Opublikowano 2 Listopada 2019 #11 Opublikowano 2 Listopada 2019 42 minuty temu, Grzegorz41 napisał: Po prostu go wyłączyłem. 1*
Grzegorz41 Opublikowano 2 Listopada 2019 Autor #12 Opublikowano 2 Listopada 2019 6 godzin temu, Grzegorz41 napisał: Mam termostat pokojowy na piętrze (całe piętro na podłogówce 90mkw +parter grzejniki nowe z termostatami też 90mkw). Spalanie raczej małe, tylko dalej nie rozumiem tego dlaczego piec nie przychodzi w nadzór. Po prostu go wyłączyłem.
FAFAŁ Opublikowano 2 Listopada 2019 #13 Opublikowano 2 Listopada 2019 Pid czyli przynieś I dosyp . No nie do końca hihi ale na tym polega ta funkcja . On ma pracować cały czas i na bieżąco niwelowac straty ciepla . Sterownik z taka funkcją po prostu pracuje caly czas utrzymując temperaturę blisko zadanej . Sam dobiera sobie paliwa oraz powietrza . Ciebie interesuje tylko sypanie grochu i wybieranie popiołu .od czasu do czasu oczyszczenie kotła jak i serwis palnika .
gmaj22 Opublikowano 3 Listopada 2019 #14 Opublikowano 3 Listopada 2019 Na pierwszy rzut oka jest OK. Rzadko zdarza sie tu widzieć rozbiory z pompami CO i mieszaczami za 4D. To akurat jest dobrze. Brakuje zaworu zwrotnego za wpięciem powrotu z podłogówki. Sporo pętli masz na górze i obawiam się, czy rury do rozdzielaczy ( PP 25 ? ) nie są zbyt cienkie? Widziałbym tam co najmniej PP32. Osobna sprawa to przepływ przez zawór 3D termostatyczny i brak rotametrów na rozdzielaczu podłogówki.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.