gmaj22 Opublikowano 1 Listopada 2019 #26 Opublikowano 1 Listopada 2019 Można to było zrobić bardziej estetycznie przy pomocy złącza elastycznego.
ameno25 Opublikowano 1 Listopada 2019 #27 Opublikowano 1 Listopada 2019 59 minut temu, Ksieciunio napisał: Koncepcja podłączenia rur przez hydraulika jest świetna, jak wygląda to podłączenie gazu - szkoda gadać Kiedyś z jednym instalatorem właśnie rozmawiałem na temat jak to jest robione , były to bloki po 4 mieszkania , 2 klatki. Tych bloków było kilka , każdy identyczny ,a w każdym w pomieszczeniu gdzie by kocioł gazowy spaghetti z rur inne. Pytałem skoro wszędzie idzie ten sam kocioł to dlaczego wyjścia rur ze ścian , nie są robione tak aby idealnie w pionie pasowały pod kocioł , kub chodziaż tak aby zminimalizować ilośc kolan i zeby to wygadało estetycznie , odpowiedz była taka ze ktos inny robił rozdzielacz , wodę , itp , ze oni tylko kocioł instalują , i to wszystko była jedna firma :(
sambor Opublikowano 1 Listopada 2019 #28 Opublikowano 1 Listopada 2019 Godzinę temu, gmaj22 napisał: Można to było zrobić bardziej estetycznie przy pomocy złącza elastycznego. Można było zrobić ładniej , ale tak jest szybko i bez problemu z kolizjami. Na dodatek zostaje rurka do wieszania mokrej chusteczki do nosa lub skarpetek.
ZywiecZdroj Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor #29 Opublikowano 4 Listopada 2019 Więc sprawa wygląda tak , po interwencji wykonawcy wydaje sie, że powinno być ok. Poprzestawiał wszytsko , ustawił mocniejsze grzanie na piętro a zmniejszył na parter i teraz grzeje ok. Różnica jest ok 1 do 1,5 stopnia a nie jak wcześniej różnica 4 stopni. Góra jest cieplejsza ale dół też jest grzany i ciepły , więc tak jak powinno być :)
sambor Opublikowano 4 Listopada 2019 #30 Opublikowano 4 Listopada 2019 3 godziny temu, ZywiecZdroj napisał: Góra jest cieplejsza ale dół też jest grzany i ciepły Jak na parterze jest podłogówka to piętro zawsze coś z parteru dodatkowego dostanie - ciepło z parteru zawsze zasuwa do góry na piętro.
ZywiecZdroj Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor #31 Opublikowano 5 Listopada 2019 Sambor - zgadzam się, ale przypomnę tylko że wcześniej dół był ciepły powiedzmy 21, 22 stopnie a góra 18 więc przeskok był duży i pokoje nie były dobrze dogrzewane. Teraz jest ok.
ameno25 Opublikowano 5 Listopada 2019 #32 Opublikowano 5 Listopada 2019 17 godzin temu, sambor napisał: Jak na parterze jest podłogówka to piętro zawsze coś z parteru dodatkowego dostanie - ciepło z parteru zawsze zasuwa do góry na piętro. tutaj bym się jednak nie zgodził tak do końca .
pastor Opublikowano 5 Listopada 2019 #33 Opublikowano 5 Listopada 2019 tutaj bym się jednak nie zgodził tak do końca . O?! Uzasadnisz?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
ameno25 Opublikowano 5 Listopada 2019 #34 Opublikowano 5 Listopada 2019 Przy ogrzewaniu niskotemperaturowym , nie mamy do czynienia z konwekcją ,także ruchy powietrza są znikome, to nie ogrzewanie grzejnikowe gdzie grzejnik podgrzewa powietrze do dość wysokiej temperatury i powoduje jego ruch ku górze , w związku z tym że robi się lżejsze , oczywiście unosząc ze sobą , wszelakie roztocza , kurz , itp , co często moża zaobserwować w postaci brudnych sufitów i scian nad grzejnikami . Podłogówka w głównej mierze oddaje swoją energię poprzez promieniowanie cieplne .
sambor Opublikowano 5 Listopada 2019 #35 Opublikowano 5 Listopada 2019 Tak podłogówka głownie to promieniowanie cieplne, ale konwekcja też zachodzi, jest mniejsza niż przy grzejnikach ale jest. Ważne jest aby podłoga była jak mniej ciepła - wtedy nie problemu z kurzem unoszącym się w powietrzu. Normy projektowe zalecają max temp powierzchni podłogi 29C dla pomieszczeń mieszkalnych i 32C dla łazienki głównie ze względu na podnoszenie się kurzu.
gmaj22 Opublikowano 5 Listopada 2019 #36 Opublikowano 5 Listopada 2019 Tak, z niewielka konwekcją mamy do czynienia. Jest ona tym większa, im większa jest różnica temperatur pomiędzy powierzchnią podłogi a jej otoczeniem (ponad).
ameno25 Opublikowano 5 Listopada 2019 #37 Opublikowano 5 Listopada 2019 Zgadzam się , jakaś konwekcja zachodzi , zwłaszcza jak ktoś musi grzac podłoge włąsnie do skrajnych lub nawet wyzszych temperatur , jednakże nie mamy tutaj typowego unoszenia ciepłych warstw powietrza ku górze , jak to jest przy ogrzewaniu konwekcyjnym. W podłogówce im wyzej tym chłodniej
sambor Opublikowano 5 Listopada 2019 #38 Opublikowano 5 Listopada 2019 8 minut temu, ameno25 napisał: W podłogówce im wyzej tym chłodniej Tylko na ilustracjach reklamowych, Tak naprawdę w podłogówce 70% to promieniowanie a 30% to konwekcja, czyli jednak coś się rusza! A jak jest otwarta klatka schowa lub schody w salonie to grzejemy całość.
ameno25 Opublikowano 5 Listopada 2019 #39 Opublikowano 5 Listopada 2019 Twoim zdaniem na okładkach reklamowych , moim z praw fizyki , badań , oraz własnych obserwacji Dla ciekowości umieszczę zaraz czujnik przy suficie , obecnie jest na wysokosci 1,5 m
gmaj22 Opublikowano 5 Listopada 2019 #40 Opublikowano 5 Listopada 2019 Zaspokój jeszcze moją ciekawość i umieść ten czujnik mniej więcej na wysokości spocznika ( w połowie wysokości schodów)
ameno25 Opublikowano 5 Listopada 2019 #41 Opublikowano 5 Listopada 2019 ok nie ma problemu , Grzesiek zerknij sobie na mój pokój SALON , był wzrost na chwile z 23* do 23.3* ale to dlatego ze czujnik miałem w ręce , obecnie spoadło do z powrotem do 23 * , klatkę schodową mam otwartą ze schodami zabiegowymi ażurowymi , bez ścian , u góry scianka na 1m wysokości i cały otwarty jakby taki salon . zawsze jest tam chłodniej .
sambor Opublikowano 5 Listopada 2019 #42 Opublikowano 5 Listopada 2019 U mnie d..a , jeszcze kocioł nie zaczął grzać - po prostu jest za wys temp na zewnątrz ok 8C, a start grzania od 6C. Ale zmierzyłem 0,5m od podłogi 21,5C, na wys 1,5m 21,5C na 3m - sufit 22C, a wyżej klatką otwartą podobnie. Musimy ew pomiary rozkładu temp przełożyć do zimniejszego okresu. Już kiedyś to robiłem i nie mogę wyników znaleźć , nie pamiętam czy na forum nie podawałem, ale na pewno były podawane na priv dla jednego z kolegów.
ameno25 Opublikowano 5 Listopada 2019 #43 Opublikowano 5 Listopada 2019 Ja już grzeje ale , u mnie start jest od 12* , widzę że jak czujnik leżał na półce to było 23 , dałem go na lampę przy suficie nadal 23 , zaraz położe na podłodze ale to pewne że bedzie cieplej bo leci 27* , z tym że od 15 i siłowniki modulowane , tak ze podłoga bedzie miała pewnie jakies 24-25*
gmaj22 Opublikowano 5 Listopada 2019 #44 Opublikowano 5 Listopada 2019 5 minut temu, ameno25 napisał: dałem go na lampę przy suficie nadal 23 Od lampy ciepło złapał :)
ameno25 Opublikowano 5 Listopada 2019 #45 Opublikowano 5 Listopada 2019 :) wiem ze jestem głupi ale nie az tak :) , mam zimne swiatło :)
ameno25 Opublikowano 5 Listopada 2019 #46 Opublikowano 5 Listopada 2019 czujnik na podłodze , po 15min 23.4
gmaj22 Opublikowano 5 Listopada 2019 #47 Opublikowano 5 Listopada 2019 Prawdę Waść powiadasz :) 1/ przy suficie? Albo w dłoni :) 2/ przy podłodze?
ameno25 Opublikowano 6 Listopada 2019 #48 Opublikowano 6 Listopada 2019 pierwzy peek to przeniesienie czujnika z półki pod lampe , więc ogrzał sie w dłoni , drugi peek i utrzymanie temp na lini prostej podłoga , kawałek lini prostej pomiędzy pikami , czujnik przy suficie
ZywiecZdroj Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor #49 Opublikowano 6 Listopada 2019 Czy tylko ja Panowie nie rozumiem o czym wy tak dyskutujecie:)
gmaj22 Opublikowano 6 Listopada 2019 #50 Opublikowano 6 Listopada 2019 Posiedzisz z nami tutaj kilka dni i zagniesz z instalacji niejedną sąsiadkę...I sąsiada ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.