Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja CO zrobiona przez instalatora z certyfikatem Defro

Ghost0404

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U kolegi @Ghost0404 za kanalizację robi miska.

@Ghost0404 podnieś jeszcze trochę moc pompki CO.

Rura bezpieczeństwa z kotła jest trochę "zakręcona" ale wiem że nie wszędzie się da tak jak norma mówi. Ja u siebie wogóle bez kucia ścian i stropów nie mam jak tego zrobić:(

Opublikowano

A powinno być tak. Czyli pan z certyfikatem Defro to taki kolejny Janusz naciągający ludzi na swój magiczny papierek. d25d4d712670eb9f36667c35bd2369fe.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 26.10.2019 o 16:30, Ghost0404 napisał:

Witam, ostatnio zamontowałem kocioł DEFRO .

Masz kocioł z podajnikiem opału, wytnij to naczynko precz, a załóż sobie naczynie przeponowe dedykowane do C.O. na powrocie instalacji w kotłowni

Opublikowano

Chyba przy instalacji otwartej nie jest to zalecane... ?

Lecz u siebie niestety tak mam z dodatkowym zaworem bezpieczeństwa 1.5 bara na wyjściu z kotła.

Opublikowano
32 minuty temu, Darekgra napisał:

Chyba przy instalacji otwartej nie jest to zalecane... ?

Lecz u siebie niestety tak mam z dodatkowym zaworem bezpieczeństwa 1.5 bara na wyjściu z kotła.

A po co mu instalacja otwarta jak kocioł z podajnikiem, chyba że na stały kontakt z tlenem, co przyczynia się do korozji elementów instalacji grzewczej, czyli kotła, grzejników, rur i kształtek.

Opublikowano
Godzinę temu, Animus napisał:

Masz kocioł z podajnikiem opału, wytnij to naczynko precz, a załóż sobie naczynie przeponowe dedykowane do C.O. na powrocie instalacji w kotłowni

30 minut temu, Animus napisał:

A po co mu instalacja otwarta jak kocioł z podajnikiem, chyba że na stały kontakt z tlenem, co przyczynia się do korozji elementów instalacji grzewczej, czyli kotła, grzejników, rur i kształtek.

Czyżby nowe trendy na forum?

Zamykamy instalacje !!!

Opublikowano

Można tak powiedzieć, ponieważ to nie jest kocioł zasypowy, na palniku znajduje się dosłownie garść opału.  

W październiku 2017 r. weszły w życie przepisy zakazujące sprzedaży i instalacji kotłów niższych od klasy 5, w kotłach spełniających takie wymagania  nie ma tak zwanego rusztu awaryjnego umożliwiającego spalanie, jak w kotłach zasypowych na raz sporej porcji paliwa stałego.

Opublikowano

Tylko problem polega na tym że są sterowane elektroniką która może się zepsuć. Większość tych kotłów nie powinno pracować w instalacji zamkniętej wg dtr. Więc z gwarancją mogą być problemy w przypadku rozszczelnienia.

Opublikowano

Piece gazowe itp. teraz są sterowane elektroniką.

Na przykład w Defro jest jeszcze zabezpieczenie STB które odcina zasilanie dmuchawy i podajnika po przekroczeniu na kotle 95 stopni a wcześniej powinno zadziałać zabezpieczenie sterownika kotła które ma za zadanie po przekroczeniu 85 stopni otworzyć zawór na max i włączyć pompę CO i zalać pięć chłodną wodą.

Myślę że ryzyko jakieś jest ale zminimalizowane do minimum, może nawet porównywalne z tym że zbiorniki wyrównawcze zamontowane na nieogrzewanym strychu zamarzną zima, a sporo jest instalacji z tak umiejscowionym zbiornikiem.

Sam dla większego spokoju ducha przy większym remoncie za rok lub dwa jednak zamontuje ten zbiornik wyrównawczy bezpośrednio na wyjściu z kotła.

Opublikowano

Kupic kociol przystosowany do ukladu zamknietego a nastepnie podlaczyc wedlug wytycznych w normach - i bedzie dobrze.

Opublikowano
2 godziny temu, sambor napisał:

Tere fere - tu decyduje producent kotła a nie jego monter.!

Ilość paliwa nie ma nic do tego.

Kotły grzewcze KOMFORT EKO przeznaczone są do podgrzewania wody w układzie centralnego ogrzewania do temperatury na wyjściu z kotła nie przekraczającej 80°C oraz ciśnieniu roboczym nie przekraczającym 1,5 bar. Kotły mogą występować w wersji LUX - posiadają wówczas rozbudowany sterownik, obsługujący dodatkowe komponenty instalacji c.o. Dodatkowo kotły mogą mieć wyprowadzony czopuch w górnej ścianie kotła - w nazwie kotła występuje oznaczenie CG.

Kotły typu KOMFORTEKO przeznaczone są do instalacji:

• w otwartym systemie grzewczym - w tym przypadku kocioł musi być zamontowany i zabezpieczony w układzie otwartym według normy PN-B02413 :1991,

• w zamkniętym systemie grzewczym, pod warunkiem zastosowania zabezpieczenia termicznego ( np. dwukierunkowego schładzającego zaworu termostatycznego DBV-2) spełniającego wymagania norm PN-EN-12828 oraz PN-EN 303-5.

file:///C:/Users/Asia/Downloads/DTR - KOMFORT EKO_KOMFORT EKO LUX - wyd.VIII_maj 2019.pdf

Opublikowano

czy tak to jest

poprawiony.jpg.5839588e1ceaf0e0ffc25fcf755908bb.jpg

zrób zdjęcie jak to jest wpięte do kotła , i gdzie dokładnie wpięty powrót CWU

Opublikowano

@Animus ale ten kocioł nie ma wężownicy schładzającej , a zawsze mnie uczyli aby nie dolewać zimnej wody do kotła 95 C .

A OTO CO PO DOLANIU ZIMNEJ BEZPOŚREDNIO DO KOTŁA

rozszczeliony kocioł 2.jpg

ozszczeliony kocioł 3.jpg

Opublikowano

Producent kotła dopuszcza go do montażu w instalacji zamkniętej wraz z montażem zaworu schładzającego. Informacja ta jest w DTR kotła więc niema obawy.

Opublikowano
1 godzinę temu, mironw napisał:

@Animus ale ten kocioł nie ma wężownicy schładzającej , a zawsze mnie uczyli aby nie dolewać zimnej wody do kotła 95 C .A OTO CO PO DOLANIU ZIMNEJ BEZPOŚREDNIO DO KOTŁA

Cytat

Kotły grzewcze KOMFORT EKO przeznaczone są do podgrzewania wody w układzie centralnego ogrzewania do temperatury na wyjściu z kotła nie przekraczającej 80°C

Teoretycznie powyżej 80°C  to już jest utrata gwarancji. Nie dolewa się zimnej wody do kotła tylko do płaszcza zewnętrznego bojlera, zresztą kocioł przeważnie pracuje na max 65°C.

Przy awarii sterownika kocioł wygasa, a przy braku prądu temperatura skacze o kilka stopni i spada.Kotły podajnikowe mają małą  bezwładność termiczną.

Przy przegrzaniu sterownik wywala wszystko z węglem do popielnika, jest jeszcze  bezpiecznik termiczny, zwany w skrócie STB, wyłącza układ nadmuchowy realizowany za pomocą wentylatora, więc wężownica schładzająca raczej nie ma szansy zadziałać.

Może też nie być wody, ciśnienia w sieci w sytuacji awaryjnej, dlatego jest więcej różnych zabezpieczeń, jest jeszcze zawór bezpieczeństwa. .

Opublikowano
W dniu 2.11.2019 o 18:03, Animus napisał:

dlatego jest więcej różnych zabezpieczeń, jest jeszcze zawór bezpieczeństwa

oczywiście ale to układ otwarty to szybciej wywali do kanalizy niż zawór bezpieczeństwa , ok teraz kotły są zabezpieczone ale brak prądu to i zabezpieczenia elektroniczne nie zadziałają jak jest MOCNY ciąg kominowy i wiatr hula przez wentylator , a znam takie przypadki , więc samej elektronice też nie można wierzyć na 100%

Opublikowano
Cytat

jak jest MOCNY ciąg kominowy i wiatr hula przez wentylator

Ale co on ma tam zrobić?

Opublikowano

nie pozwolił zgasnąć kotłowi i podniósł temperature na kotle do 90C( nikogo nie było w domu i3 godziny nie było prądu)  , dobra zetka była, dlatego teraz dołożyliśmy przysłone na wentylator i już tak nie ma siły przeciągać  , nawet jak próbował kolega zostawić  na 70 C wyłączenie na 3godziny to pomału temperatura nawet spadała

Opublikowano
Cytat

podniósł temperature na kotle do 90C

To nic szczególnego się nie wydążyło, opał się wypalił, więcej nie mógł nabić bo paliwa zabrakło na palniku. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.