Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zamiana ekogroszek na prąd.

tommyp2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeszcze raz dzięki, teraz wiem jak działać :-) 

Opublikowano

Pamiętaj kolego, że sprzęgło to nie tylko pionowa rura z króćcami, ale też w środku perforowana przegroda rozdzielająca/kierunkująca strumienie wody.

Opublikowano

Czyli jeżeli chodzi o samoróbki puste w środku to spełniają one tylko rolę kolektora? 

Opublikowano

Jako pionowe : strumienie wody mieszają się w całej objętości. Działać "działa" ale tracisz efekt stopniowania temperatur na sprzęgle w odniesieniu do jego wysokości.

Opublikowano

Czyli w pozycji poziomej na wyjściu sprzęgła temp. wody jest taka sama? 

Opublikowano
W dniu 9.10.2019 o 21:34, wit21 napisał:

Pamiętaj kolego, że sprzęgło to nie tylko pionowa rura z króćcami, ale też w środku perforowana przegroda rozdzielająca/kierunkująca strumienie wody.

W dniu 10.10.2019 o 07:01, tommyp2 napisał:

Czyli jeżeli chodzi o samoróbki puste w środku to spełniają one tylko rolę kolektora? 

Nie jest to prawda, przecież ta przegroda guzik daje - woda przez nią i tak przepływa jak chce - to "efekt' marketingowy , aby cenę podnieść i być "bardziej profesjonalnym" producentem.

W temacie o sprzęgłach jest podane jak zrobić sprzęgło firmowe , bez udziwacznień.

Jest też pokazana konstrukcja sprzęgła firmowego do kotła gazowego - tam musi być przegroda, inaczej wszystko się miesza.

Opublikowano

Kol. Sambor dzięki za odpowiedź, jednak dalej w temacie nie rozumiem:

- najpierw piszesz, że to "efekt marketingowy",a później, że do kotła gazowego "musi być przegroda" - nie rozumiem, możesz mi to wytłumaczyć?

- w temacie sprzęgła jest mowa o spinkach w przypadku kotła kondensacyjnego, aby różnica przepływów nie była większa jak 30%?Czy to ma być ta przegroda?

Opublikowano

Czy mogę prosić o wyjaśnienie? 

Opublikowano

Często do kotła gazowego są stosowane tzw sprzęgła kompaktowe , montowane wprost pod kotłem , robione pod dany kocioł.

Znalezione obrazy dla zapytania sprzęgło hydrauliczne do kotła gazowego

To jest właśnie takie coś jak powyżej - to sprzęgło uniwersalne mogące być zasilane z dowolnego boku lub z góry.

Ze względu że oba obiegi są obok siebie nie można tego stosować do zbyt dużych różnic temp zasilania i powrotu , gdyż jeden strumień wpływa na drugi - czyli zasilanie jest chłodzone powrotem lub powrót jest grzany zasilaniem.

Bardzo podobne sprzęgła ma zarówno Immergas jak i De dietrich - ceny prawie kosmiczne.

W przypadku pionowych tego nie ma. strumień gorący leci górą a zimny dołem.

Co do spinki to spinka to spinka ( bypass), a przegroda to przegroda to dwie inne rzeczy - tu idzie o regulację pomp przed i za sprzęgłem.

Opublikowano

Ogólnie to po naszej dyskusji widzę, że temat sprzęgła nie jest wcale taki prosty, jakby się wydawało... 

Z przemyśleń :

- co powiecie gdyby do tej instalacji wrzucić bufor i grzać np. w taniej taryfie, a później z bufora? 

Bo jak wstępnie przeliczyłem 11 obw. przepływ 1,5 l/min. to na godz. wychodzi 1000m3 WOW!!! i zagrzać to kotłem elektrycznym plus jeszcze grzejniki...?

Macie jakieś przemyślenia?

Opublikowano

Dalsze rozmyślania :-):

- jeżeli nagrzanie bufora 1000l. od 30 do 90 st. to ok. 60 kWh, to kocioł będzie go grzał przy 24 kWh mocy ok. 2 godz. ,czyli

przy cenie ok. 0,60 zł za kWh to daje ok. 30 zł, plus do tego bojler i inne rzeczy (taryfa G11).

Dobrze rozumuje jeżeli chodzi o koszty?

Opublikowano

W poście #4 napisałeś, że zużycie jest nieważne, więc po co teraz chcesz liczyć ...

Opublikowano

Nie chodzi o koszty ogrzewania, tylko bardziej o sposób policzenia tego zużycia. 

Opublikowano
Godzinę temu, tommyp2 napisał:

- jeżeli nagrzanie bufora 1000l. od 30 do 90 st. to ok. 60 kWh, to kocioł będzie go grzał przy 24 kWh mocy ok. 2 godz. ,czyli

przy cenie ok. 0,60 zł za kWh to daje ok. 30 zł, plus do tego bojler i inne rzeczy (taryfa G11).

Jak chcesz grzać bufor to tylko grzałka w buforze i tania taryfa, kiedy prąd jest po 0,3zł/kWh.

Wtedy się opłaca.

Opublikowano
12 godzin temu, tommyp2 napisał:

Po co bufor do taryfy G11?

Opublikowano

Panowie przecież tylko pytam, jednocześnie dziękuje wszystkim za zainteresowanie tematem i odpowiedzi.

Wyczytałem taki przeliczniki, że 1 kg węgla to ok. 8 kWh, czyli jeżeli spalanie wynosi ok. 5 ton węgla za sezon to 

wychodzi jakieś 40000 kWh. Licząc, że jest to spalane ze sprawnością ok. 50% dla węgla to mamy 20000 kWh w sezonie.

20000 kWh prądu ze 100% sprawnością daje jakieś 12000 zł/rok, czy dobrze liczę te koszty? 

Opublikowano

Mógłbyś napisać dlaczego 30% taniej?

Opublikowano

Energia elektryczna jest najłatwiejsza do pozyskania na potrzeby gospodarstwa domowego ale zarazem najdroższa. Fajnie jest mieć bezobsługową instalację ale nie ma nic za darmo lub taniej. Wygoda kosztuje i jak widać na powyższym nie mało. Taniej od prądu wyjdzie już gaz z przydomowego zbiornika choć i on tani nie jest.

Opublikowano
44 minuty temu, tommyp2 napisał:

Wyczytałem taki przeliczniki, że 1 kg węgla to ok. 8 kWh

Przesadziłeś.... Jeśli na worku masz napisane 28 MJ, to z 1 kg wegla spalonego w ciągu godziny uzyskasz nie więcej niż 5,5 kW, zakładając optymistycznie ponad 80% sprawnosć.

Opublikowano
9 godzin temu, PioBin napisał:

1000l. od 30 do 90 st. to ok. 60 kWh

Nie 60 kWh a 60000 Kcal, czyli 60 Mcal :)

Opublikowano

Czyli bardziej prawdopodobnie:

- 5 kW x 5000kg=25000 kW sezon, 25000x 65%=16250kW, 16250x0,60zł=9700 zł/sezon?

Czy sprawność 80%=20000kW, x 0,60zł=12000zł?

Chyba, że końcowe wyniki pomniejszyć o 30% to wyjdzie odpowiednio 2910 zł, ale to taniej jak węglem, czyli coś liczę nie tak... albo 8000 zł to już bardziej realne?

Opublikowano

Darowałem sobie ciepło właściwe wody :). 1 cal to ilość energii potrzebnej do ogrzania 1 grama wody o 1 stopień C. Na skróty poszedłem, tak jak i do szkoły chodziłem :) I o kaloriach pisałem, nie o Joulach...

A 1 kcal to 1/860 kWh, czyli 60 Mcal daje 69,76 kWh.

Ja się uczyłem z książek Gasińskiego, ale jak widać wynik uzyskaliśmy ten sam :) 

Opublikowano

No i dobrze, ale to przydałoby się to na kWh przeliczać a nie na laboratoryjne jednostki , których nikt na co dzień nie stosuje.

Wiem że to najprościej ale to wynik czysto pośredni.

Tak samo mogłeś podać  2,52e+15 ergów - byłoby więcej zer!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.