PaaWell Opublikowano 15 Września 2019 #1 Opublikowano 15 Września 2019 Witam, Mam problem z zaworem 3-drogowym, zawór Afriso 1" Kvs-10, sterowany siłownikiem też afriso, zawór służy do obniżenia temp. w ogrzewaniu podłogowym którego jest 8 obw ok. 80 m2, źródłem ciepła jest kocioł Bio duo 17 kW firmy Heinzechnik. Problem polega na tym że siłownik nie jest w stanie precyzyjnie ustawić temp. na zaworze. Zawór stopniowo się otwierając zaczyna mieszać tempmeraturę wody dopiero bardzo blisko całkowitego otwarcia zaworu (ok. 7 według skali na zaworze) i wówczas bardzo szybko następuje gwałtowne podwyższenie temperatury co skutkuje zamknięciem siłownika przez sterownik kotła (ochrona przed przegrzaniem). Dodam że siłownik i pozycja zaworu jest na pewno dobrze ustawiona. Czy problemem może być zbyt duży przepływ przez zawór mieszający i przez to siłownik nie może precyzyjnie ustawić temperatury? Bardzo proszę o pomoc Załączam zdjęcie instalacji i schemat
gmaj22 Opublikowano 15 Września 2019 #2 Opublikowano 15 Września 2019 Nie byłbym pewien, czy zawór jest dobrze ustawiony. Powinieneś mieć "10" na skali po prawej stronie, a o ile mnie wzrok oraz powiększone zdjęcie nie mylą - masz ją po lewej. Jesteś na 100 % pewien, że od strony pompy mieszacz jest zawsze otwarty?
KubaSko Opublikowano 15 Września 2019 #3 Opublikowano 15 Września 2019 Jesli zawor jest dobrze ustawiony to taki objaw swiadczy o zbyt duzej srednicy dobranego zaworu 3d. Ale jesli ma on 1" to jest okej. Moze ten czujnik jest slabo przymocowany no i przede wszystkim to obwin go otuliną do rur żeby był "odizolowany" od otoczenia.
gmaj22 Opublikowano 15 Września 2019 #4 Opublikowano 15 Września 2019 Proponuję, aby autor najpierw pokusił się o odpowiedż na zadane wcześniej pytania. Dodatkowo: kierunek otwarcia mieszacza musi być przeciwny do ruchu wskazówek zegara. Czy tak jest?
sambor Opublikowano 15 Września 2019 #5 Opublikowano 15 Września 2019 Dużo zależy od ustawienia pompy współpracującej z tym zaw 3-D - może trzeba zmniejszyć jej wydajność - wtedy jest wolniejsze mieszanie. Ponadto jaki jest czas otwierania zaw 3-D, powinien być duży - nawet 400s - jak w starszych mieszaczach wolfa.
PaaWell Opublikowano 15 Września 2019 Autor #6 Opublikowano 15 Września 2019 co do ustawienia zaworu to jestem pewny że jest w porządku, sprawdzałem to kilka razy. Izolacja czujnika i jego mocowanie też było testowane, co skali na siłowniku to też tylko kwestia obrócenia tarczy. Czas otwarcia zaworu ustawiony na 120 s tak jak w parametrach siłownika. Zastanawiam się czy jakby zastosować zawór np. dn20 kvs 4m3/h to nie rozwiązało by sprawy...
sambor Opublikowano 15 Września 2019 #7 Opublikowano 15 Września 2019 Kvs zaworu 3-D zależy od potrzebnego przepływu - tego nie znamy.
gmaj22 Opublikowano 15 Września 2019 #8 Opublikowano 15 Września 2019 7 godzin temu, PaaWell napisał: Zawór stopniowo się otwierając zaczyna mieszać tempmeraturę wody dopiero bardzo blisko całkowitego otwarcia zaworu (ok. 7 według skali na zaworze) Powyższy wpis oraz pozycja "10" na mieszaczu (po lewej) świadczą o tym, że mieszacz otwiera w prawo (zgodnie z ruchem wskazówek). To pierwszy błąd, zaś zaobserwowane przez Ciebie reakcje temperatury świadczą o kolejnym: przegroda w środku pracuje w zakresie pompa-króciec podmieszania.
gmaj22 Opublikowano 15 Września 2019 #9 Opublikowano 15 Września 2019 35 minut temu, PaaWell napisał: co skali na siłowniku to też tylko kwestia obrócenia tarczy Tak, ale pod pewnymi warunkami.
PaaWell Opublikowano 15 Września 2019 Autor #10 Opublikowano 15 Września 2019 Zawór ustawiany wg. tej instrukcji od producenta.
PaaWell Opublikowano 15 Września 2019 Autor #11 Opublikowano 15 Września 2019 zawór całkowicie zamknięty zamyka przegrodę od źródła ciepła
gmaj22 Opublikowano 15 Września 2019 #12 Opublikowano 15 Września 2019 Tak, powyższy szkic odzwierciedla dokładnie jak powinien wyglądaćTwojej instalacji. Dziesiątka po prawej, otwieranie w lewo.
gmaj22 Opublikowano 15 Września 2019 #13 Opublikowano 15 Września 2019 16 minut temu, PaaWell napisał: zawór całkowicie zamknięty zamyka przegrodę od źródła ciepła Prawidłowo. Dlatego w postach #2 i #4 pytałem o skalę oraz kierunek otwarcia mieszacza :). Wyjaśniam, dlaczego: zła skala ( z "10" ) po lewej i kierunek otwarcia w prawo oraz praca przegrody pomiędzy króćcami pompy oraz podmieszania dawałaby właśnie takie objawy, o jakich pisałeś. Do mniej więcej połowy zakresu skali praktycznie żadnej reakcji, dopiero po przekroczeniu "6"-"7" - szybki wzrost temperatury na wyjściu. Czy na rozdzielaczach podłogówki masz jeszcze dodatkowe zawory ograniczające przepływ przez pętle, np. elektrozawory sterowane pokojówką? Skoro czas pełnego otwarcia jest 120 sek, to może czas pojedynczego skoku zaworu jest zbyt duży? Jest jeszcze parametr: "czas reakcji" zaworu na zmianę temperatury.
PaaWell Opublikowano 15 Września 2019 Autor #14 Opublikowano 15 Września 2019 na rozdzielaczu są na zasileniu przepływomierze a na belce powrotnej zawory termostatyczne z siłownikami. to znaczy że w moim przypadku zawór otwiera się poprawnie czy powinien być w odwrotnym kierunku?:) co do tego parametru czasu reakcji.. w parametrach sterownika kotła tego nie spotkałem.
gmaj22 Opublikowano 15 Września 2019 #15 Opublikowano 15 Września 2019 Jak pisałem wcześniej: prawidłowo ma otwierać w lewo i "10" na skali ma być po prawej stronie. (patrząc na skalę na wprost - nie do góry nogami czy z boku)
PaaWell Opublikowano 15 Września 2019 Autor #16 Opublikowano 15 Września 2019 to się zgadza, otwiera się w lewo
PioBin Opublikowano 16 Września 2019 #17 Opublikowano 16 Września 2019 Sprawdź zawór zwrotny na powrocie. Czy chodzi „płynnie” i nie przycina się. Ewentualnie podmien na inny.
PaaWell Opublikowano 16 Września 2019 Autor #18 Opublikowano 16 Września 2019 Chodzi płynnie, być może to zwrotny stawia zbyt duży opór? a jakby zamienić sprężynowy na zawór klapowy?
PioBin Opublikowano 16 Września 2019 #19 Opublikowano 16 Września 2019 Bardziej stawiałbym na „szarpana”/nierowna prace. Jak woda płynie normalnie z dołu do góry to możesz wyjąc sprężynkę. Sprawdź również prace tego siłownika i parametry o czym pisali koledzy wcześniej.
gmaj22 Opublikowano 16 Września 2019 #20 Opublikowano 16 Września 2019 Nieprzypadkowo pytałem o pokojówkę i elektrozawory na powrotach. Ich załączanie/wyłączanie również wpływa na niestabilną pracę mieszacza. Pokojówka lepiej sprawdzi się z mieszaczem termostatycznym. Przy 120 sek siłowniku, dałbym nawet 1/20 jednostkowego czasu otwarcia ( 6 sek ) i co najmniej 3 minutowy czas reakcji mieszacza na zmianę temperatury za zaworem. W niektórych sterownikach jednostkowy czas otwarcia podaje się się procentowo, np. 5 % pełnego otwarcia, czyli 20 cykli składa się na pełne otwarcie. Na jakich obiegach są dwie pozostałe Wilo? I w jaki sposób pracują? Ciągle, cyklicznie?
PaaWell Opublikowano 16 Września 2019 Autor #21 Opublikowano 16 Września 2019 jedna z pomp to ładowanie zbiornika cwu a druga obieg grzejnikowy. Czerwona to pompa ochrony powrotu. Problem w tym że w tym sterowniku w kotle (HT-tronic 700) nie ma takich opcji żeby ustawiać czas reakcji. Jedyna opcja jaką można zmienić to czas otwarcia zaworu, ale jak go zwiększam to nie widzę różnicy.
gmaj22 Opublikowano 16 Września 2019 #22 Opublikowano 16 Września 2019 Szukałeś w menu serwisowym lub innym "ukrytym"? Czas otwarcia zaworu wpisuje się taki, jaki podany jest na obudowie napędu - w Twoim przypadku jest to 120 sek.
PaaWell Opublikowano 17 Września 2019 Autor #23 Opublikowano 17 Września 2019 w menu serwisowym szukałem, ale o "ukrytym" nic mi nie wiadomo żeby było. W żadnych instrukcjach też nic nie piszą
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.