dobromisia Opublikowano 5 Września 2019 #1 Opublikowano 5 Września 2019 Ok Panowie, potrzebuję pomocy! Budynek wolnostojący 200mkw - ocieplenie na 3/5 budynku, okna pcv, poddasze użytkowe słabo docieplone - piec c.o na węgiel obecnie. - metraż 96mkw ( podłogówka zrobiona miesiąc temu) +100 mkw grzejniki, nowe purmo plus stare żeliwne. (Tam gdzie podłogówka dodatkowo są zamontowane klimatyzatory). Czyli 2 obiegi. Nic nie zamierzam więcej inwestować w docieplanie budynku, czy dachu. Jest to obiekt przeze mnie wynajmowany. Proszę o pomoc w wyborze pieca, bez zasobnika ciepłej wody - wszędzie mam podgrzewacze: PELLET czy Eko-Groszek? oto moje obserwacje po lekturach internetowych: pellet: mniej syfu, bardziej ekologiczny, mniejsza kaloryczność - zużycie większe, choć nie do końca, bo spala się praktycznie do cna, 25KW na 200mkw, z uwagi na żeliwne grzejniki musi mieć większy litraż wody? Eko-groszek: więcej syfu, większa kaloryczność, niższe zużycie, ale nie do końca bo 15% to popiół, palnik żeliwny retortowy z biegiem wstecznym, jak chcę palić pelletem to dodatkowo strażak i nie można palić ciagle, tylko od czasu do czasu, 20kw na 200mkw, płyty ceramiczne to atut, dobry sterownik ?? Dostępność firm w mieście: PerEko, SAS, Tekla, Thermagen, Beretta, Brotje, KOŁTON, HKS LAZAR, MPM Projekt, Defro, Dietrich i pewnie więcej. Z serwisem nie powinno być problemów. Hydraulik wiedzę ma, ale też współpracuje z jedną z hurtowni, więc sugeruje to, co tam się sprzedaje. I teraz to co dla mnie ważne: - CENA! (nie chcę za bardzo inwestować w nieswoje) - EKONOMIKA, jeśli chodzi o ilość spalanych ton - niezawodność, łatwość obsługi, części nie za miliony monet KTÓRY WYBRAĆ i jakiej FIRMY? Za naprawdę rozsądne pieniądze????? Żeby mnie eksploatacja nie zrujnowała? Dziękuję ślicznie :) PS Gdyby Panowie byli łaskawi rzucić okiem jeszcze na mój wątek w kotłach gazowych, to już w ogóle byłabym przeszczęśliwa :)
radik81 Opublikowano 5 Września 2019 #2 Opublikowano 5 Września 2019 Jeśli pellet to polecam Ferroli Biopellet. Jeśli ekogroszek to SkampPV.
Gość berthold61 Opublikowano 6 Września 2019 #3 Opublikowano 6 Września 2019 A ja uważam że jak dom nie do końca docieplony i koszty grają rolę to jak by nie liczyć kłania się ekogroszek , są niezłe kotły w 5 klasie za stosunkowo nieduże pieniądze ,ekogroch można składować na całą zime w piwnicy bez żadnego problemu ale już to samo się nie uda w przypadku pelletu jak nie mamy super suchego pomieszczenia w wilgotnym zapleśnieje namoczy się i zostanie breja .
dobromisia Opublikowano 6 Września 2019 Autor #5 Opublikowano 6 Września 2019 Godzinę temu, berthold61 napisał: A ja uważam że jak dom nie do końca docieplony i koszty grają rolę to jak by nie liczyć kłania się ekogroszek , są niezłe kotły w 5 klasie za stosunkowo nieduże pieniądze ,ekogroch można składować na całą zime w piwnicy bez żadnego problemu ale już to samo się nie uda w przypadku pelletu jak nie mamy super suchego pomieszczenia w wilgotnym zapleśnieje namoczy się i zostanie breja . Pomieszczenia piwnicy są suche, gdyz skladowalismy tam drewno do rozpalki oraz wegiel. Niemniej wezme sugestie pod uwage. Taki przyzwoity piec w rizsadnych pieniądzach to wg kolegi? I jaka moc?
Gość berthold61 Opublikowano 6 Września 2019 #7 Opublikowano 6 Września 2019 5 godzin temu, dobromisia napisał: Jakiej mocy? Wypełnij to w miarę najrzetelniej i wg tego dobierzesz moc w miarę dobrze bo apteka to nie jest a i zimy inne niz program to liczy , mało kiedy są mrozy minus 20 a jak już to kilka dni http://cieplowlasciwie.pl/start
dobromisia Opublikowano 6 Września 2019 Autor #8 Opublikowano 6 Września 2019 6 godzin temu, FAFAŁ napisał: Na jak dlugo będzie wynajmowany ? Liczę, że co najmniej z 10 lat.
FAFAŁ Opublikowano 6 Września 2019 #9 Opublikowano 6 Września 2019 W takim wypadku pomyśl nad peletem . Zalety znasz więc mając miejsce mozna by sie pokusić o odrobinę komfortu.
dobromisia Opublikowano 6 Września 2019 Autor #10 Opublikowano 6 Września 2019 Kusi. Bardzo kusi. Polecisz piec w rozsądnych pieniądzach?
Olejek78 Opublikowano 6 Września 2019 #11 Opublikowano 6 Września 2019 19 godzin temu, radik81 napisał: Jeśli pellet to polecam Ferroli Biopellet. Jeśli ekogroszek to SkampPV. Jak kolega wyżej pisał a jak wiekszy budżet to BlackStar+ ewentualnie Laguna kocioł pierwsza klasa, zachowuje sie jak gazówka prawie bez obsługowy. Wystarczy sypać pellet i raz w roku go wyczyścić.
Gość Visitor1230 Opublikowano 6 Września 2019 #12 Opublikowano 6 Września 2019 No raz w roku to troche przesada. Kociol powinno sie wyczyscic min raz w miesiacu.
Gość Visitor1230 Opublikowano 6 Września 2019 #13 Opublikowano 6 Września 2019 Przy slabym ociepleniu budynku, troche pomieszanej instalacji pellet moze byc strzalem w kolano. A wlasciwie w portfel. Zwlaszcza przy tak duzej instalacji. pellet daje o wiele mniej ciepla. Czyli tu sie zemszcza wszelkie bledy w prowadzeniu kotla, instalacji i nawykach palacza. Ekogroszek wszystko powyzsze zniesie lepiej. Minus taki ze syf w kotlowni i zaduch . Przy spiekajacym weglu palacz albo zamieszka w kotlowni albo osiwieje. Nalezy zapomniec o tym, ze kociol na ekogroszek jest bezobslugowy. Przy pellecie dobrej jakosci te rzeczy odpadaja. Jezeli wegiel to polecam kociol Klaster z palnikiem ardeo. To naprawde dobra konstrukcja. https://sekom-pleszew.com.pl/kotly-skam-p/#1444300654691-e081e086-5ad3. W tej kwestii najlepiej skontaktowac sie z userami Suspenser i Pieklorz.
eliks Opublikowano 6 Września 2019 #14 Opublikowano 6 Września 2019 20 minut temu, Visitor1230 napisał: No raz w roku to troche przesada. Kociol powinno sie wyczyscic min raz w miesiacu. Tam nie ma czego czyścić raz w miesiącu, no chyba że pyłek odkurzyć dookoła kosza palnika żeby ładnie wyglądało.
radik81 Opublikowano 6 Września 2019 #15 Opublikowano 6 Września 2019 22 minuty temu, Visitor1230 napisał: No raz w roku to troche przesada. Kociol powinno sie wyczyscic min raz w miesiacu. @Visitor1230 Lagunę @Puławiak odpalił mi w październiku 2018 i przyznam się bez bicia, że jeszcze nic nie czyściłem, jedynie szkiełko z przodu żeby ładnie wyglądało ;)
Gość Visitor1230 Opublikowano 6 Września 2019 #16 Opublikowano 6 Września 2019 Eeeee…. sie czepiacie. U mnie prosze Panow szanownych rewizja gorna jest zdejmowana co tydzien i sie 30 sek. odkurza. A co miesiac wynosi sie 1 kg popiolu do kompostowniaka, omiatajac uprzednio szamoty. Kociol ma byc czysty i koniec dywagacji. No :)
radik81 Opublikowano 6 Września 2019 #17 Opublikowano 6 Września 2019 Pellet w niedocieplonym domku to rzeczywiście tak jak pisze @Visitor1230może być strzałem w kolano a jak jeszcze będzie to montował ktoś bez doświadczenia to tragedia w portfelu. Chyba, że docieplisz trochę chociaż poddasze i kociołek zamontuje ktoś taki jak @Puławiak. Jak nie chcesz inwestować w docieplenia to polecam SkampPV lub tak jak kolega wyżej wspomniał Klaster.
FAFAŁ Opublikowano 7 Września 2019 #18 Opublikowano 7 Września 2019 Wszystko zależy kto będzie montować ,kto. Będzie to obsługiwać . Jakoś nie widzę w wyobraźni o północy kobiety z młotkiem w ręku która wybija zerwana zawleczke ,bo ta akurat miała chęć zrobić pęk :). Czy np co dwa tygodnie czyszczacej kociolek . Olewajac częste czyszczenie wiele pojdzie w komin . A to zas zmniejszy różnice między peletem a grochem . Nie próbuje Cię namawiać na pelet bo sam go nie mam . Pale węglem od dawna pale weglem I wiem jak to jest . Trzeba myśleć o zapasie . O tym by byl suchy . O tym by wyczyścić piec . Wyczyscic komin . O popiele . Kurcze ciagle mysli sie . Zerknac na palnik . O fak pokazal sie spiek hmmm co robisz myślisz dalej . No dobra wiem dałem mocniejszy powietrza :) .ninie mieszkasz w kotlowni ,no ja jeszcze staram się tam nie zamieszkac . Wiec w skrócie to masz opisane jak może być . Moze nie musi . Czy wybierzesz sztywne kolana czy brudne rece to Twoja sprawa :) .
Olejek78 Opublikowano 7 Września 2019 #19 Opublikowano 7 Września 2019 Jak jesteś techniczna i nie boisz się ubrudzić to tak jak wyżej kocioł na ekogroszek, a jak lubisz wygodę to kocioł na pellet i dobrego ogarniętego instalatora, wtegy nawt przy mieszanej instalacji straty będą minimalne i wszystko będzie hulało jak trzeba. 11 godzin temu, Visitor1230 napisał: No raz w roku to troche przesada. Kociol powinno sie wyczyscic min raz w miesiacu. Spaliłem około 400 kilo pelletu i dwa razy zaglądałem do kotła żeby może go wyczyścić ale tam niema co, płomieniówki czyste wszystko w popielniku a na górnej półce może szklanka popiołu zgarnięta pędzelkiem do płomieniówki i do popielnika. A najlepsze jest to że co mu wsypie 6 czy 8 mm to wszystko się bardzo dobrze pali i nic nie trzeba ustawiać :))
Gość Visitor1230 Opublikowano 7 Września 2019 #20 Opublikowano 7 Września 2019 No wlasnie. Sa Laguny i reszta swiata.
Olejek78 Opublikowano 7 Września 2019 #21 Opublikowano 7 Września 2019 Jeszcze jest w przyzwoitych pieniążkach Blackstar + z dużym zasobnikiem i z małym minusem, tam trzeba przeważyć dawkę podawanego pelletu w ciągu godziny w przypadku zmiany dostawcy by kocioł wiedział jak ma pracować.
Benton661 Opublikowano 7 Września 2019 #22 Opublikowano 7 Września 2019 Ale też mi minus, nie przesadzaj. Dodatkowo na wykresach będzie widać, ile kocioł spala paliwa.
Olejek78 Opublikowano 7 Września 2019 #23 Opublikowano 7 Września 2019 Nie przesadzam jak napisałem kocioł dobry z MAŁYM minusem ;) ps. sam bardo mocno się zastanawiałem BS+ bo ma duży zbiornik i sterowanie przez internet ale wygrała bezosobowość Laguny i nie żałuje mimo mniejszego zbiornika.
eliks Opublikowano 7 Września 2019 #24 Opublikowano 7 Września 2019 4 godziny temu, Olejek78 napisał: Bezosobowość Chyba bezobsługowość :-)
Olejek78 Opublikowano 7 Września 2019 #25 Opublikowano 7 Września 2019 Masz racje, przejęzyczyłem się ale to się zdarza najlepszym ;) Ale co do kotła mam 100 procentową racje chyba się ze mną zgodzisz @eliks ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.