Skocz do zawartości

dobromisia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok Panowie, potrzebuję pomocy!

Budynek wolnostojący 200mkw - ocieplenie na 3/5 budynku, okna pcv,  poddasze użytkowe słabo docieplone - piec c.o na węgiel obecnie.

- metraż  96mkw ( podłogówka zrobiona miesiąc temu) +100 mkw grzejniki, nowe purmo plus stare żeliwne. (Tam gdzie podłogówka dodatkowo są zamontowane klimatyzatory).

Czyli 2 obiegi. 

Nic nie zamierzam więcej inwestować w docieplanie budynku, czy dachu. Jest to obiekt przeze mnie wynajmowany.

Proszę o pomoc w wyborze pieca, bez zasobnika ciepłej wody - wszędzie mam podgrzewacze:

PELLET czy Eko-Groszek? oto moje obserwacje po lekturach internetowych:

pellet: mniej syfu, bardziej ekologiczny, mniejsza kaloryczność - zużycie większe, choć nie do końca, bo spala się praktycznie do cna, 25KW na 200mkw, z uwagi na żeliwne grzejniki musi mieć większy litraż wody?

Eko-groszek: więcej syfu, większa kaloryczność, niższe zużycie, ale nie do końca bo 15% to popiół, palnik żeliwny retortowy z biegiem wstecznym, jak chcę palić pelletem to dodatkowo strażak i nie można palić ciagle, tylko od czasu do czasu, 20kw na 200mkw, płyty ceramiczne to atut, dobry sterownik ??

Dostępność firm w mieście: PerEko, SAS,  Tekla, Thermagen, Beretta, Brotje, KOŁTON, HKS LAZAR,  MPM Projekt, Defro, Dietrich i pewnie więcej. Z serwisem nie powinno być problemów. Hydraulik wiedzę ma, ale też współpracuje z jedną z hurtowni, więc sugeruje to, co tam się sprzedaje.

I teraz to co dla mnie ważne:

- CENA! (nie chcę za bardzo inwestować w nieswoje)

- EKONOMIKA, jeśli chodzi o ilość spalanych ton

- niezawodność, łatwość obsługi, części nie za miliony monet 

KTÓRY WYBRAĆ i jakiej FIRMY? 

Za naprawdę rozsądne pieniądze????? Żeby mnie eksploatacja nie zrujnowała?

Dziękuję ślicznie :)

PS Gdyby Panowie byli łaskawi rzucić okiem jeszcze na mój wątek w kotłach gazowych, to już w ogóle byłabym przeszczęśliwa :)

Opublikowano

Jeśli pellet to polecam Ferroli Biopellet. Jeśli ekogroszek to SkampPV. 

Gość berthold61
Opublikowano

A ja uważam że jak dom nie do końca docieplony i koszty grają rolę to jak by nie liczyć kłania się ekogroszek , są niezłe kotły w 5 klasie za stosunkowo nieduże pieniądze ,ekogroch można składować na całą zime w piwnicy bez żadnego problemu ale już to samo się nie uda w przypadku pelletu jak nie mamy super suchego pomieszczenia w wilgotnym zapleśnieje namoczy się i zostanie breja .

Opublikowano
Godzinę temu, berthold61 napisał:

A ja uważam że jak dom nie do końca docieplony i koszty grają rolę to jak by nie liczyć kłania się ekogroszek , są niezłe kotły w 5 klasie za stosunkowo nieduże pieniądze ,ekogroch można składować na całą zime w piwnicy bez żadnego problemu ale już to samo się nie uda w przypadku pelletu jak nie mamy super suchego pomieszczenia w wilgotnym zapleśnieje namoczy się i zostanie breja .

Pomieszczenia piwnicy są suche, gdyz skladowalismy tam drewno do rozpalki oraz wegiel. Niemniej wezme sugestie pod uwage. Taki przyzwoity piec w rizsadnych pieniądzach to wg kolegi? I jaka moc?

Opublikowano

Na jak dlugo będzie wynajmowany ?

Gość berthold61
Opublikowano
5 godzin temu, dobromisia napisał:

Jakiej mocy?

Wypełnij to w miarę najrzetelniej i wg tego dobierzesz moc w miarę dobrze bo apteka to nie jest a i zimy inne niz program to liczy , mało kiedy są mrozy minus 20 a jak już to kilka dni http://cieplowlasciwie.pl/start

Opublikowano

W takim wypadku pomyśl nad peletem . Zalety znasz więc mając miejsce mozna by sie pokusić o odrobinę komfortu.

Opublikowano
19 godzin temu, radik81 napisał:

Jeśli pellet to polecam Ferroli Biopellet. Jeśli ekogroszek to SkampPV. 

Jak kolega wyżej pisał a jak wiekszy budżet to BlackStar+ ewentualnie Laguna kocioł pierwsza klasa, zachowuje sie jak gazówka prawie bez obsługowy.

Wystarczy sypać pellet i raz w roku go wyczyścić.

Gość Visitor1230
Opublikowano

No raz w roku to troche przesada. Kociol powinno sie wyczyscic min raz w miesiacu.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Przy slabym ociepleniu budynku, troche  pomieszanej instalacji pellet moze byc strzalem w kolano. A wlasciwie w portfel. Zwlaszcza przy tak duzej instalacji. pellet daje o wiele mniej ciepla. Czyli tu sie zemszcza wszelkie bledy w prowadzeniu kotla, instalacji i nawykach palacza. Ekogroszek wszystko powyzsze zniesie lepiej. Minus taki ze syf w kotlowni i zaduch . Przy spiekajacym weglu palacz albo zamieszka w kotlowni albo osiwieje. Nalezy zapomniec o tym, ze kociol na ekogroszek jest bezobslugowy. Przy pellecie dobrej jakosci te rzeczy odpadaja. Jezeli wegiel to polecam kociol Klaster z palnikiem ardeo. To naprawde dobra konstrukcja.

https://sekom-pleszew.com.pl/kotly-skam-p/#1444300654691-e081e086-5ad3.  

W tej kwestii najlepiej skontaktowac sie z userami Suspenser i Pieklorz.

Opublikowano
20 minut temu, Visitor1230 napisał:

No raz w roku to troche przesada. Kociol powinno sie wyczyscic min raz w miesiacu.

Tam nie ma czego czyścić raz w miesiącu, no chyba że pyłek odkurzyć dookoła kosza palnika żeby ładnie wyglądało.

Opublikowano
22 minuty temu, Visitor1230 napisał:

@Visitor1230 Lagunę @Puławiak odpalił mi w październiku 2018 i przyznam się bez bicia, że jeszcze nic nie czyściłem, jedynie szkiełko z przodu żeby ładnie wyglądało ;)

Gość Visitor1230
Opublikowano

Eeeee…. sie czepiacie. U mnie prosze Panow szanownych rewizja gorna jest zdejmowana co tydzien i sie 30 sek. odkurza. A co miesiac wynosi sie  1 kg popiolu do kompostowniaka, omiatajac uprzednio szamoty. Kociol ma byc czysty i koniec dywagacji. No :)

Opublikowano

Pellet w niedocieplonym domku to rzeczywiście tak jak pisze @Visitor1230może być strzałem w kolano a jak jeszcze będzie to montował ktoś bez doświadczenia to tragedia w portfelu. Chyba, że docieplisz trochę chociaż poddasze i kociołek zamontuje ktoś taki jak @Puławiak.

Jak nie chcesz inwestować w docieplenia to polecam SkampPV lub tak jak kolega wyżej wspomniał Klaster.

Opublikowano

Wszystko zależy kto będzie montować ,kto. Będzie to obsługiwać . Jakoś nie widzę w wyobraźni o północy kobiety z młotkiem w ręku która wybija zerwana zawleczke ,bo ta akurat miała chęć zrobić pęk :). Czy np co dwa tygodnie czyszczacej kociolek . Olewajac częste czyszczenie wiele pojdzie w komin . A to zas zmniejszy różnice między peletem a grochem . Nie próbuje Cię namawiać na pelet bo sam go nie mam . Pale węglem od dawna pale weglem I wiem jak to jest . Trzeba myśleć o zapasie . O tym by byl suchy . O tym by wyczyścić piec . Wyczyscic komin . O popiele . Kurcze ciagle mysli sie . Zerknac na palnik . O fak pokazal sie spiek hmmm co robisz myślisz dalej . No dobra wiem dałem mocniejszy powietrza :) .ninie mieszkasz w kotlowni ,no ja jeszcze staram się tam nie zamieszkac . Wiec w skrócie to masz opisane jak może być . Moze nie musi . Czy wybierzesz sztywne kolana czy brudne rece to Twoja sprawa :) . 

Opublikowano

Jak jesteś techniczna i nie boisz się ubrudzić to tak jak wyżej kocioł na ekogroszek, a jak lubisz wygodę to kocioł na pellet i dobrego ogarniętego instalatora, wtegy nawt przy mieszanej instalacji straty będą minimalne i wszystko będzie hulało jak trzeba.

11 godzin temu, Visitor1230 napisał:

Spaliłem około 400 kilo pelletu i dwa razy zaglądałem do kotła żeby może go wyczyścić ale tam niema co, płomieniówki czyste wszystko w popielniku a na górnej półce może szklanka popiołu zgarnięta pędzelkiem   do płomieniówki  i do popielnika.

A najlepsze jest to że co mu wsypie 6 czy 8 mm to wszystko się bardzo dobrze pali i nic nie trzeba ustawiać :))

Opublikowano

Jeszcze jest w przyzwoitych pieniążkach Blackstar + z dużym zasobnikiem i z  małym minusem, tam trzeba przeważyć dawkę podawanego pelletu w ciągu godziny w przypadku zmiany dostawcy by kocioł wiedział jak ma pracować.

Opublikowano

Ale też mi minus, nie przesadzaj. Dodatkowo na wykresach będzie widać, ile kocioł spala paliwa. 

Opublikowano

Nie przesadzam jak napisałem kocioł dobry z MAŁYM minusem ;)

ps. sam bardo mocno się zastanawiałem BS+  bo ma duży zbiornik i sterowanie przez internet ale wygrała bezosobowość

Laguny i nie żałuje mimo mniejszego zbiornika.

Opublikowano
4 godziny temu, Olejek78 napisał:

Bezosobowość

Chyba bezobsługowość :-)

Opublikowano

Masz racje, przejęzyczyłem się ale to się zdarza najlepszym ;)

Ale co do kotła mam 100 procentową racje chyba się ze mną zgodzisz  @eliks ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.