PapaJoe Opublikowano 2 Września 2019 #1 Opublikowano 2 Września 2019 Witajcie! To mój pierwszy post, ponieważ właśnie stoję przed poważną decyzją wyboru kotła. Parametry mojego domu dostępne są tutaj: http://cieplowlasciwie.pl/wynik/bf2 2 piętra + poddasze, łącznie ok. 200 m2. Według ceplowlasciwe powinienem celować w okolice 19 kW Mój instalator korzysta osobiście i poleca kotły Ogniwo. Ja poczytałem nieco o modelu Eko Plus M i opinie są średnie. Nie znalazłem niestety nic na temat następcy, czyli Eko Plus+. Ktoś ma jakieś informacje, jak to się sprawuje? Dzięki temu forum znalazłem Sekom SKAMP-PV20. Instalator tej firmy jednak nie zna i trochę się boi, bo nie wie jaka jakość i jak z serwisem. W dodatku obecnie czeka się około miesiąca na dostawę. Mówi, że już prędzej wybrałby Galmet 17 kW, ale tam z kolei jest blacha 5mm, w dodatku są to kotły marketowe, więc jakość może być różna ;) Szwagier od 8 lat korzysta z kotła Pol-Spaw Sawiccy i bardzo chwali. Proszę, pomóżcie w wyborze odpowiedniego kotła, z którym nie będzie dużych problemów i poradzi sobie w moich warunkach :) Z góry dziękuję za każdą opinię i pomoc!
Jasiek11 Opublikowano 2 Września 2019 #2 Opublikowano 2 Września 2019 Obecny chyba i na tym forum "Pieklorz" obszernie ci opowie o Skampie. Na forum Muratora sa obszerne watki na temat Ogniwa i Skampa. Podobnie na forum "esterownik"
PapaJoe Opublikowano 2 Września 2019 Autor #3 Opublikowano 2 Września 2019 Dziękuję, A wskażecie mi różnice między SKAMP a kotłem z PolSpaw: http://www.polspaw.com.pl/kotly/kotly-5-klasy/eko-fen/ Nie znam się na tym i niewiele napisali na stronie na temat palnika. Szkoda, że na Skamp trzeba czekać prawie miesiąc, bo już bym go kupił.
Pieklorz Opublikowano 2 Września 2019 #4 Opublikowano 2 Września 2019 Skamp-pv masz pionowy grill z czyszczakami. Grill spalinowy czyszczony jest od góry i wybierasz po sezonie od przodu po wyjęciu skrzynki popielnikowej. Zasowka w górę i narzędziem do przodu. Ten drugi ma kanały pionowe jeden za drugim a to oznacza boczne wyczystki na dole z boku kotła. Musisz mieć miejsce z danego boku i najpewniej przyjdzie Ci okresowo nurkować za kosz zasypowy. W skamp-pv masz palnik sv200 technix W drugim wg szkicu jest zwykła retorta na ekogroszek a taka wymaga dobrego paliwa o niskiej spiekalnosci. Przez to, że to retorta musiano dołożyć ceramikę aby wyszły wyniki wg szkicu jest ona nad palnikiem a to jest ryzyko, że za jakiś czas tak umieszczona może pękać (zależy na jakich mocach będzie kocioł pracować) To tak w skrócie co ważniejsze.
radik81 Opublikowano 2 Września 2019 #5 Opublikowano 2 Września 2019 @PapaJoe jeszcze mrozów nie nadają, do zimy zamontujesz ;) Na SkampPV warto poczekać. Nie spotkałem się z negatywnymi opiniami na temat tego kotła ani tu ani na innych forach.
PapaJoe Opublikowano 2 Września 2019 Autor #6 Opublikowano 2 Września 2019 @radik81 @Pieklorz Namówiliście mnie, będę zamawiał SKAMPa :) Pytanie jeszcze do was, jaki sterownik wybrać? Parter i piętro mają stary obieg z grzejnikami żeliwnymi, a na 2 piętro pójdzie nowy obieg na nowych kaloryferach. Do tego oczywiście bojler. Który sterownik da sobie z tym radę? Chciałbym też mieć możliwość sterowania przez Internet ;) Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
radik81 Opublikowano 2 Września 2019 #7 Opublikowano 2 Września 2019 @Pieklorz jest producentem tego kotła on Ci doradzi co i jak, napisz bezpośrednio do niego.
PapaJoe Opublikowano 3 Września 2019 Autor #8 Opublikowano 3 Września 2019 Czekajcie, czekajcie... Czy ja dobrze czytam, że SKAMP-PV20 nie spełnia norm Ecodesign? Będę się starał o dofinansowanie, a wtedy jest to wymagane, ehh... :/ W takim razie czy jest jakiś inny podobny kocioł, który spełnia normy Ecodesign? @Pieklorz @radik81
krisgie Opublikowano 3 Września 2019 #9 Opublikowano 3 Września 2019 Może taki? https://www.kotly-malina.pl/kociol-na-ekogroszek-o-mocy-19-kw-kotly-5-klasa-i-ecodesign-internet.html
pospisz Opublikowano 3 Września 2019 #10 Opublikowano 3 Września 2019 To nie jest wymiennik poziomo-pionowy
krisgie Opublikowano 3 Września 2019 #11 Opublikowano 3 Września 2019 Fakt, patrząc na podobieństwa skupiłem się na palniku i ew sterowniku zapominając o wymienniku i czyszczeniu :).
radik81 Opublikowano 3 Września 2019 #12 Opublikowano 3 Września 2019 SkampPV 13 ma na pewno Ecodesing, SkampPV 20 raczej też ale lepiej dopytaj @Pieklorza. Możesz jeszcze zerknąć na Klastera, kociołek również godny uwagi.
radik81 Opublikowano 3 Września 2019 #13 Opublikowano 3 Września 2019 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?307235-Kocioł-SKAMP-PV-Vklasa-wg-PN-EN-303-5-2012/page19 Z tego co piszą; "W klasie 5ej z Ecodesign są:Skamp-PV 13 (13,3kW) palnik technix SV200n-15Klaster 5-11 (max 12,2kW), palnik stały Ardeo AZP-T 12Klaster 5-14 (14,7kW), palnik obrotowy ardeo AZP-TR 15 (dostępny tez stały AZP-T 15)Klaster 5-24 (23,5kW), palnik obrotowy ardeo AZP-TR 25 (dostępny też stały AZP-T 25)palnik Ardeo w kotłach Klaster-5 wpisany jest na atestach, atest jest nieważny w przypadku montażu innego palnika"
SUSPENSER Opublikowano 4 Września 2019 #14 Opublikowano 4 Września 2019 W dniu 2.09.2019 o 23:58, PapaJoe napisał: @radik81 @Pieklorz Namówiliście mnie, będę zamawiał SKAMPa :) Pytanie jeszcze do was, jaki sterownik wybrać? Parter i piętro mają stary obieg z grzejnikami żeliwnymi, a na 2 piętro pójdzie nowy obieg na nowych kaloryferach. Do tego oczywiście bojler. Który sterownik da sobie z tym radę? Chciałbym też mieć możliwość sterowania przez Internet ;) Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Obecnie bym wybrał SKZP-02 Full + moduł internetowy jeśli zależy Ci na dostępie przez internet. Co do Ecodesign warto przedzwonić i porozmawiać ;-) Termin dostawy 3 tygodnie obecnie.
PapaJoe Opublikowano 4 Września 2019 Autor #15 Opublikowano 4 Września 2019 2 godziny temu, SUSPENSER napisał: Co do Ecodesign warto przedzwonić i porozmawiać ;-) Termin dostawy 3 tygodnie obecnie. Cokolwiek to znaczy, zadzwonię i porozmawiam ;) Rozumiem, że do producenta, tak?
Pieklorz Opublikowano 4 Września 2019 #16 Opublikowano 4 Września 2019 Odezwij się na priva do suspensera. Mi ostatnio lekko doby brakuje, nieco luźniejszy będę za tydzień.
Gość robin60 Opublikowano 5 Września 2019 #17 Opublikowano 5 Września 2019 W dniu 2.09.2019 o 14:36, PapaJoe napisał: Dzięki temu forum znalazłem Sekom SKAMP-PV20. Instalator tej firmy jednak nie zna i trochę się boi, bo nie wie jaka jakość i jak z serwisem. W dodatku obecnie czeka się około miesiąca na dostawę. Zainteresuj się kotłem Duoko firmy Kotłospaw, poczytaj i wszystko dobrze przemyśl. Ze swej strony dobrze Ci radzę.
SUSPENSER Opublikowano 5 Września 2019 #18 Opublikowano 5 Września 2019 Obrotowy Pancerpol do ekogroszku jest dość awaryjny, nie polecam.
Gość robin60 Opublikowano 5 Września 2019 #19 Opublikowano 5 Września 2019 A technix, garażowy wyrób ma problemy z utrzymaniem gwarancji. Do czego Ty @SUSPENSER ludzi przekonujesz, sam zachodzę w głowę,. Jak tak można postępować. Z Pancerpolem @PapaJoe nie ma żadnych problemów na gwarancji jak i poza nią.
PapaJoe Opublikowano 5 Września 2019 Autor #20 Opublikowano 5 Września 2019 Kocioł wybrany, zamówiony Skamp-PV20. Dziękuję wszystkim za pomoc. Dla potomnych: Gdyby ktoś jeszcze miał problem z Ecodesign w tym modelu, polecam kontakt z @SUSPENSER ;) Robin60 - DuoKo wygląda bardzo ciekawie i jest to świetny pomysł, ale na start kocioł kosztuje 4 tys więcej, a do tego jeśli będę chciał zmienić na pelet, to muszę wydać jeszcze 7 tys - średnia inwestycja ;)
SUSPENSER Opublikowano 8 Września 2019 #21 Opublikowano 8 Września 2019 W dniu 5.09.2019 o 14:25, robin60 napisał: A technix, garażowy wyrób ma problemy z utrzymaniem gwarancji. Do czego Ty @SUSPENSER ludzi przekonujesz, sam zachodzę w głowę,. Jak tak można postępować. Z Pancerpolem @PapaJoe nie ma żadnych problemów na gwarancji jak i poza nią. Nie chodzi mi o papiery tylko o praktykę - wiem czego i ile od lat serwisuję , sam używałem Pancerpola przez lata a teraz mam kocioł z SV-200 Technixa i widzę różnice - krótko mówiąc sobie wybrałem to co uważam za najlepsze. Rozumiem, że przekonujesz do Pancerpola bo go sobie założyłeś po użytkowaniu Technixa i jest super, a jeśli nie to nasuwa się pytanie "Do czego Ty ludzi przekonujesz, sam zachodzę w głowę,. Jak tak można postępować." ? Napisz proszę czym mnie do Pancerpola chcesz przekonać bo może o czymś nie wiem.
Gość robin60 Opublikowano 10 Września 2019 #22 Opublikowano 10 Września 2019 Ja już nikogo do niczego przekonywać nie zamierzam, każdy ma swój rozum , jest wszelaki dostęp do informacji wszem i wobec, Więc każdy niech wydaje swoje pieniądze jak chce. Węgiel się skończy już za niedługo, gaz tylko do 2050 roku Holendrzy już odeszli od gazu i definitywnie zaprzestali się nim ogrzewać , Niemcy się zastanawiają i są też za odejściem w najbliższym czasie przed 2030. Tak , że niedługo nas zaleje kolejna partia kotłów na gaz i innych wynalazków używanych. Pozostaną jedynie pompy ciepła i pellet jako alternatywne źródło energii którym będziemy mogli się ogrzewać.
shogunzlasa Opublikowano 11 Września 2019 #23 Opublikowano 11 Września 2019 Straszenie dzieci kominiarzem... Węgiel prędko się nie skończy. Teraz pewnie 40% rynku węgla w PL to import, jak u nas stanie wydobycie to wzrośnie do 100% i dalej będziemy palić. Ruscy jak wyczerpią swoje kopalnie to pewnie za chwilę potkną się o kolejne. Fajnie się mówi, jak się ma małe domki i pyka pelletem, ale przejedźcie się po większych domach gdzie ludzie mają kotły po 20-25kW nie dlatego, że mają przewymiarowane kotły, ale hawira ma 3 piętra i poddasze. Spalanie z 6-8 ton grochu to nie jest żaden wymysł. Lub ktoś ma zakład i mieszkanie na górze - 12 ton groszko-miału. Myślicie, że tacy ludzie przejdą na pompę ciepła? :D Co do pelletu to oprócz finansowania kotłów nie mamy do tego żadnego wsparcia co do paliwa. Polska to jeden z największych producentów mebli drewnianych w Europie, na południu Polski co pare km mamy stolarnie. Słyszeliście o dofinansowaniu maszynek na pellet? Skupowaniu trocin celem tworzenia eko-paliwa? A potem jeden gościu na terenie coś klepie po 1000 zł za tonę bo przecież konkurencji nie ma i strach ten kocioł na pellet kupić. Zamiast tego mamy dotację kotłów na węgiel, promujemy kotły na węgiel jako super rozwiązanie, wydobywamy węgiel a potem narzekamy, że palimy węglem... Polska... Do tego modernizacja kotłowni z kotłem, bojlerem i kominem to wydatek rzędu 20-25k, za te pieniądze to by ludzie 5 razy kocioł gazowy założyli... Co do PC i pelletu - to od 2022 kiedy wejdą nowe normy budowlane to dopiero się rozpędzi.
eliks Opublikowano 11 Września 2019 #24 Opublikowano 11 Września 2019 Węgiel tak szybko nie umrze. Na konkurencyjnym forum jest wątek o zakazie palenia węglem, ma 6 lat... Nie zmieniło się nic.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.