iwan10 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 #1 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Witajcie, Nareszcie uzyskałem dostęp do gazu ziemnego i postanowiłem zmodernizować kotłownie. Schemat istniejącej kotłowni w załączeniu wraz z planami rozbudowy. Przepraszam na ręczne rysunki i absolutny brak skali:( Dom ma 90m2 na parterze i 75m2 na poddaszu. Poddasze nie jest wykończone ani ogrzewane. W domu na razie mieszka 1 osoba i parter wystarcza. Ściany styropian grafit 15cm, podłoga 10cm, poddasze piana 20cm. Wentylacja grawitacyjna. Istniejąca instalacja sprawdzała się bardzo dobrze. Kocioł 15kw jest za duży do tego domu, ale dałem go sobie wcisnąć w sklepie... Obieg w kotłowni jest z rur stalowych. Czynnikiem jest płyn na bazie glikolu. Mam zamiar ogrzewać dom tylko kotłem gazowym, a węglowy zostawić na wypadek gdy gazowy się zepsuje, albo wiatr złamie gałąź na działce i trzeba będzie pozbyć się drewna;p Poddasze nie będzie ogrzewane na pewno jeszcze ze 2 lata. Muszę omówić szczegóły z instalatorem. Z pierwszych ustaleń ma to wyglądać jak na rysunku. Tam gdzie znaki zapytania mówił o rurach 3/4". Muszę z nim dogadać szczegóły bo podczas prac mnie nie będzie. Ten sam człowiek montował układ wcześniej. Proszę o pomoc doświadczonych kolegów: 1) Czy układ jest poprawny? 2) Jakie średnice rur dalibyście tam gdzie są znaki zapytania? I czy inne są ok? 3) Podobno do takiego małego układu nie trzeba zbiornika przeponowego, czy to prawda? 4)W sklepie polecanym przez instalatora polecono mi wymiennik płytowy 32płyty 1" do 30 lub 40kw. Będzie dobry ten 40? 5)Zaproponowano mi kocił baretta ciao 25 1f. Ma modulacje od 5kw. Kolega ma termet gold 20kw 1f z modulacją od 2.2kw, może będzie lepszy? 6)Proszę o wszelkie opinie. Przeglądałem podobne wątki i już mam mętlik w głowie. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc:)
Ksieciunio Opublikowano 10 Sierpnia 2019 #2 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Jak masz miejsce i kasę to ok, ale przy tak małym domu ro bez sensu zostawiac kocioł na węgiel, tym bardziej ze mozesz dostac dofinansowanie przy wymianie kotła.
iwan10 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Autor #3 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Dzięki za odpowiedź. Masz dużo racji, ale zdecydowałem się jednak na rozbudowę o kocioł gazowy. Instalacja ma dopiero 3 lata. Mam trochę rur stalowych 1" i 3/4". Koszt jest dla mnie do przełknięcia. Pozdrawiam;)
Gość Digitrax Opublikowano 10 Sierpnia 2019 #4 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Kocioł gazowy nie ma prawa znajdować się w tym samym pomieszczeniu co kocioł węglowy. Stosując wymiennik zaworu 4D się nie instaluje. Kocioł gazowy posiada osobne przyłącze do wężownicy zbiornika CWU więc nie ma potrzeby instalacji zaworu przełączającego 3D.
teres Opublikowano 10 Sierpnia 2019 #5 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Kocioł gazowy jak najbardziej może być w tym samym pomieszczeniu.
iwan10 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor #6 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Wszystko już dogadane z instalatorem. Temat do zamknięcia. Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.