Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wzrost ciśnienia w układzie

adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ,

po sezonie zimowym i wygaszeniu pieca w układzie zamkniętym na naczyniu przeponowym ustawiony został 1 bar kilka miesięcy ta wartość cały czas była stała lecz jakieś pare dni ciśnienie wzrosło o 0,2 zredukowane do 1 ale dziś znowu podskoczyło w okolice 1,2-1,3bar .   Zwrócić na coś uwagę ? Jakaś przyczyna musi być skoro dzieje się to na dniach . Bagatelizować tematu nie chce , pozdrawiam .

Uklad i instalacja wykonana prawidłowo zaakceptowana przez użytkowników gdzieś się schemat na forum przewija ,instalacja odpowietrzona .

Opublikowano

Pytasz jako inwestor czy instalator?

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Pytam jako użytkownik .

Co jest powodem takiego wzbudzenia ciśnienie w układzie , był spokój wiec uważam ,ze wystąpił jakiś problem , trzeba znaleźć przyczynę i go usunąć .Gdy 1 bar na układzie po rozpaleniu w sezonie wzrasta prawidłowo do 1,5bar dlatego nie mogę sobie pozwolić na takie wahanie ciśnienia .

Opublikowano

Właściwie to mogą by dwa powody.
1. Zawór którym można dolać wody do układu nie trzyma.
2. Wężownica lub płaszcz bojlera przepuszcza.

Opublikowano

Zwróć uwagę na miejsca w których ciśnienie z instalacji wodociągowej może dostawać się do instalacji c.o., na przykład bojler. Tam jest wężownica lub płaszcz, może robić się nieszczelność poprzez skorodowanie lub pęknięcie na spawie.

Opublikowano
7 godzin temu, adamu napisał:

na naczyniu przeponowym ustawiony został 1 bar kilka miesięcy ta wartość cały czas była stała lecz jakieś pare dni ciśnienie wzrosło o 0,2 zredukowane do 1 ale dziś znowu podskoczyło w okolice 1,2-1,3bar .

ciśnienie na naczyniu czy w układzie CO? bo to dwa rożne ciśnienia.

dopust wody automatyczny, czy "na żądanie"?

Opublikowano

bojler nowy więc wężownica raczej jest ok , bojler posiada swoje naczynie przeponowe cwu . Manometr mam nad naczyniem CO czyli to ciśnienie w instalacji.

woda nabijana jest z innego miejsca jak wejście wody z sieci do bojlera.

Opublikowano

Nowy nie znaczy że szczelny.

Opublikowano

Jak chcesz upewnić się, że to nie nieszczelność na bojlerze, to zamknij na przykład na noc dopływ wody zimnej do bojlera, zbij ciśnienie na nim do zera (wystarczy odkręcić kran) i zobaczysz, czy ciśnienie w instalacji c.o. Ci wzrośnie.

Opublikowano
W dniu 12.08.2019 o 13:00, sambor napisał:

To pewnie puszcza ten zawór do napełniania

Tak właśnie u mnie było miesiąc temu, zawór przepuszczał od napełniania, a już podejrzenie padło na bojler.

Opublikowano

Wymiana zaworu pomogła , stary był 2 lata w układzie a w środku nalot rdzy oraz bieżnia kulowa z rysami . Stan ciężki mimo rzadkiego używania , ciekawe jak reszta zaworów w instalacji gdzie pompy przyłącza , strach ile to wytrzyma . 

Profilaktycznie co można robić to raz na kwartał każdym zaworem ruszyć aby zapobiec zakamienieniu ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.