Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Montaż sprzęgła hydraulicznego

lechumb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!! Ostatnio trafiło mi się okazyjnie sprzęgło hydrauliczne Keller 100. Poniżej specyfikacja. chciałbym je zamontować przed sezonem i chciałbym jak poprawnie zamontować. Wej/wyj mają rozmiar 1 ½". Jakie dalej średnice rur? Do zasilenia jest inst. grzejnikowa (6szt), podłoga z zaworem 3d+ silownik( (~80m²) i c.w.u. Prosił bym o jakiś rys jak to wszystko połączyć aby nie było problemów. Czy to sprzęgło będzie odpowiednie do ogrzania ~130m²?? Jeśli czegoś zapomniałem dodać to mówcie.Screenshot_20190805-084651.thumb.png.a08de26ee21d5330be6c13d909fa505b.png

Opublikowano

Mam jeszcze możliwość kupna zaworu ATV DN32 1 ¼" 55st. KSW 12m³/h. Czy taki zawór będzie ok do tego sprzęgła??

Opublikowano

Tez tak myślałem że będzie chyba za duże. A jeśli chodzi o sprzęgło to ok?? To zabezpieczenie powrotu realizować zaworem 1"??

Opublikowano

Czyli redukcja z 1.5" na 1" i to samo na sprzęgle po stronie kotła, a po stronie instalacji też redukować zaraz na wyjściu czy dopiero przy odejściach na pompy??sprzęgło trafiło się za 150zl więc grzech byli nie skorzystać. 

Opublikowano

Tak redukcja na 1" i to z obu stron sprzęgła, jak masz chęć to możesz zrobić ze sprzegła kolektory rozprowadzające np 5/4" i nich dać już rury 1",

ale to wg mnie utrudnienie i sztuka dla sztuki.

Opublikowano

Dzięki Sambor. Na Ciebie zawsze można liczyć.

Opublikowano

A mam jeszcze kilka pytań. Czy przy podłączaniu podlogowki do sprzęgła zawór zwrotny również musi być na powrocie zamontowany?? I czy podłączając grzejniki stosować zawór 3d mając głowice termostatyczne??bez zaworu nie będzie zbyt dużych wachań temp na sprzęgle??

Opublikowano

Nikt nic?? I jakie powinno być kvs zaworu do podlogówki przy kotle 15kw??

Opublikowano

Kolego twoje pytanie są nie logiczne!

Kvs zależy od wielkości podłogówki i przepływów w pętlach

Co do poprzedniego postu to możesz dać zaw 3-D na grzejniki z głowicami  ale nie jest to wymóg tylko fanaberia- temp pomieszczeń regulują głowice 

Zaw zwrotny na powrocie musi być 

Opublikowano

Ja sprzęgło wykonałem sam i jest wszytko ok ,wspierałem się wymiarami od kolegów ze wschodu .Jak dla mnie bardzo mądre urządzenie .

Pozdrawiam 

Opublikowano

Dzięki Panowie. Trochę się pospieszyłem z tymi pytaniami bo trochę pogrzebałem w necie i większość odp na pytania uzyskałem. Jutro od rana zaczynam porządkowanie instalacji po wszystkich fafocach. Jeśli chodzi o pytanie o kvs to na stronie afriso i na ich filmach pokazują że dobiera się zawór zależnie od mocy kotła więc dlatego zapytałem. Ale to pytanie było czysto informacyjne. A do sprzęgła w jednym ze sklepów chcą dać mi zawór afriso 1" 55st i kvs 9 i mówią że będzie ok bo taki najczęściej sprzedają. Ja akurat o tym parametrze nie mam pojęcia jak go dobierać. I dlatego pojawiają się moje pytania ( czasem głupie i bez sensu). Więc z góry przepraszam i proszę o wyrozumiałość bo chciałbym to wszystko zrozumieć i ogarnąć, choć już dużo dzięki temu forum i Wam już zrozumiałem i poznałem.

Opublikowano
58 minut temu, lechumb napisał:

Jeśli chodzi o pytanie o kvs to na stronie afriso i na ich filmach pokazują że dobiera się zawór zależnie od mocy kotła więc dlatego zapytałem. Ale to pytanie było czysto informacyjne. A do sprzęgła w jednym ze sklepów chcą dać mi zawór afriso 1" 55st i kvs 9 i mówią że będzie ok bo taki najczęściej sprzedają. Ja akurat o tym parametrze nie mam pojęcia jak go dobierać. 

Wszystko OK, tylko mylisz zaw 3-D ochrony kotła - ten 55C z Kvs=9, z zaworem 3-D mieszającym na podłogówkę.

Ten pierwszy dla kotła 15kW może być , natomiast do podłogówki potrzeba zawór , który przeniesie potrzebny dla podłogówki przepływ.

Opublikowano

Witam. I już jestem po montażu sprzęgła i przeróbce instalacji. Wyszło jak na pierwszy raz super. nigdy wcześniej nie lutowałem rur miedzianych i były male obawy że nie podolam. wyszło jednak okej i tylko w jednym miejscu musiałem poprawić lut bo kapała woda. Efekt jaki uzyskałem po uruchomieniu całości to raz na dobę kocioł dogrzeje bojler 120l i resztę dnia teraz stoi. i tak jak u Klaudiusza temperatura powrotu jest o parę punkcików wyższa niż na zasilaniu. Jednak myślę że to jest po prostu wynik różnego przylegania czujników 1 w kotle drugi na rurze. Na wiosnę zostanie tylko montaż nowego kotła i pompy ciepła do CWU.

Opublikowano

Boleć nie bolało ale trzeba było się przemóc i zacząć robić. Jeszcze raz dzięki Sambor za pomoc i dla wszystkich innych z których wiedzy korzystalem. Teraz zostało czekać na sezon i cieszyć się mniej my nadzieję jakimiś oszczędnościami. Pozdrawiam. 

P.s. jeśli ktoś chce poobserwować jak teraz pracuje kocioł to zapraszam na stronę wojszyma lub apke i wpisać nick lechumb i pin 0313. 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam!!!! Po kilku miesiącach pracy sprzęgła mogę powiedzieć że operacja udała się w 100%. Na widok mojej instalacji i jak to wszystko pracuje kolega zapragnął też takie cudo. I tu pojawia się pytanie czy podłączenie cwu może być przed sprzęgłem bo tak najlepiej by u niego pasowało. Widziałem kilka schematów z takim rozwiązaniem ale wolę się upewnić. I teraz drugie pytanie. Pompka na obiegu kotlowym na którym biegu powinna pracować, bo tu spotkałem różne opinie??

Opublikowano

1/ Nawet powinno być przed sprzęgłem.

2/ Generalnie powinna zapewnić przepływ równy co najmniej sumie przepływów pomp za sprzęgłem. 

Ty już pewnie nie skorzystasz z tego pomysłu, ale kolega (jeśli ma również grzejniki i podłogówkę na mieszaczu) - jeszcze może. Oczywiście jako propozycja wykonania wg wzoru a nie zakupu.

764378623_afrisopodoga_grzejniki.jpg.fead3727d007c6552a4165dd3acb5666.jpg

Opublikowano

Panowie mam pytanie:

- czemu tu jest takie podłączenie?

Bez nazwy2.png

Opublikowano

Ja mam cwu przez sprzęgło i też jest ok. Większość jednak poleca właśnie przed sprzęgłem. Pompa u mnie chodzi na 3 biegu. 

DSC_0138.JPG

Opublikowano
5 godzin temu, gmaj22 napisał:

1/ Nawet powinno być przed sprzęgłem.

2/ Generalnie powinna zapewnić przepływ równy co najmniej sumie przepływów pomp za sprzęgłem. https://mail.google.com/mail/u/0/#inbox

Ty już pewnie nie skorzystasz z tego pomysłu, ale kolega (jeśli ma również grzejniki i podłogówkę na mieszaczu) - jeszcze może. Oczywiście jako propozycja wykonania wg wzoru a nie zakupu.

764378623_afrisopodoga_grzejniki.jpg.fead3727d007c6552a4165dd3acb5666.jpg

Czy możecie napisać, które podłączenie do sprzęgła odbiorów jest lepsze - chyba,że to nie ma znaczenia?

2 godziny temu, tommyp2 napisał:

Panowie mam pytanie:

- czemu tu jest takie podłączenie?

Bez nazwy2.png

Opublikowano

Ja mam cwu przed sprzęgłem i tak też zamontujemy u kolegi. Będzie trochę więcej kolanek ale damy radę. Wieczory długie i skrzynka też pełna więc luz. W poprzednim poście trochę pomerdalem. Chodziło oczywiście czy cwu może być za sprzęgłem. Człowiek myśli o jednym, a drugie pisze.  Dzięki jeszcze raz za rady. Snoopi właśnie teraz trafiłem na twój film na YT. Pozdrawiam.

P.S. tommyp2 to na zdjęciu jest sprzęgło rozdzielacz i to też jest ok. Klaudiusz ma takie tylko że własnej roboty.

Opublikowano

U mnie akurat chodzi sprzęgło od Klaudiusza i sobie chwalę :-)

Pytanie dotyczy o podłączenie odbiorów:

- w jednych podłogówka jest podłączona do środkowych króćców, a w drugim inaczej. Chciałbym się dowiedzieć czy jest to jakaś różnica?

Opublikowano

Na moje rozumowanie to nie ma.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.