Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Styropian perforowany „oddychający”

adamu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ,

przerabiał ktoś temat takiego styropianu , znalazłem w ofercie firmy Proterm S Klima owy styropian :

http://zpb-maciejewski.pl/41/proterm-s-klima

Wydaje się to fajne ,ale czy to tylko reklama ? Wstępnie planowałem styro eps70 0,38 austrotherm budynek stary postawiony z 1,5 pustaka zuzlobetobowego , ale widzę ,ze ten perforowany na fasadę maja eps100 0,38 , jeżeli cena za opakowanie będzie podobna to warto się zastanowić nad tym proterm ?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Odprowadzeniem nadmiernej ilości wilgoci z wnętrza budynku, zajmuje się wentylacja budynku  a nie jakieś dziury w styropianie zaklejone z jednej strony tynkiem o nikłej przenikalności wilgoci. 

Opublikowano
2 godziny temu, adamu napisał:

przerabiał ktoś temat takiego styropianu , znalazłem w ofercie firmy Proterm S Klima owy styropian :

Totalna głupota i szukanie naiwnych, kolega wyżej wytłumaczył dlaczego.

Opublikowano
3 godziny temu, adamu napisał:

...jeżeli cena za opakowanie będzie podobna to warto się zastanowić nad tym proterm ?

To chyba jedyny argument zeby sie nad tym zastanowic.

3 godziny temu, adamu napisał:

budynek stary postawiony z 1,5 pustaka zuzlobetobowego

Bardzo prawdopodobne ze taka sciana  stanowic bedzie wystarczajacy opor dyfuzyjny dla pary wodnej i mozesz uzyc dowolnego styropianu/welny/piany. Reki i nogi nie dam se uciac.

Nie musi byc to material super paroprzepuszczalny (przy czym to wcale nie przeszkadza jesli taki bedzie). Tysiace domow sa ocieplone "zwyklym" i tylko rodzynki sie znajda ze jest problem z wilgocia w warstwie ocieplenia, ale zdarza sie. Przy czym ten problem pewnie byl i przed ociepleniem. Moze to wlasnie dla takich potrzeb wymyslono.

Opublikowano

Dzięki , po prostu jest to cienka folia  i wiele osób twierdzi jak np. na filmie ,że lepiej rozwijać jak z rolki gdzie będzie 2x grubość ,ale myśle ,że tak jak kolega wyżej potwierdził rozłożę rolkę na 2m .

Opublikowano

Co do rozwijania z rolki to ja tak rozwijałem czarną folię hydro ale na chudziaka pod styropian na parterze  (potem wiadomo sklejanie na zakładach itp) i bardzo wygodnie się robiło w pojedynkę i można było etapami żeby jej nie zachodzić i nie zrobić sitka.

Tą żółtą paroizolację co masz trzeba wg mnie sprawdzić czy jest na tyle mocna by jej nie uszkodzić przy rozkładaniu i wtedy zdecydować czy pasy z rolki czy rozwijać na 1 warstwę.

A jak kiedyś coś podobnego będziesz robił to polecam Isover StopAir, w porównaniu do zwykłych żółtych które oglądałem na składach jest naprawdę ciężka, mocna i sztywna choć nie najtańsza.

Opublikowano
1 godzinę temu, adamu napisał:

wiele osób twierdzi jak np. na filmie ,że lepiej rozwijać jak z rolki gdzie będzie 2x grubość ,

Na filmie folia jest rozwijana na 2m-widać to od 6 minuty.Poza tym niby ma to być szczelnie położone a kolega z filmu sporo narobił w niej dziur :)

Wszystko zależy jaka ta folia będzie a wtedy sam zdecydujesz. Krisgie wytłumaczył :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.